top of page

Haddini Aş Hikayeleri 87: Telegram Kurucusu Pavel Durov

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Telegram, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, kullanıcı dostu olması nedeniyle oldukça talep edilen bir uygulama.

Peki bu uygulamanın arkasında Putin'e kafa tutan, defalarca Rus Hükümeti ile başı derde giren bir genç olduğunu biliyor muydunuz?

Bugünkü yazımda internet dünyasının asi çocuğu Pavel Durov'dan bahsediyorum.

Keyifli okumalar.

Pavel Durov Kimdir?

10 Ekim 1984'te Rusya'da dünyaya geliyor Pavel.

Kodlamayı okulda öğreniyor ve henüz 11 yaşındayken çeşitli yazılımlar geliştiriyor. O zamanlar kodlama yeteneğini okulun sistemini hackleyerek sevmediği öğretmenini sinirlendirmek için kullanıyor. Dik başlı ve sevmediği kişilere kafa tutan yapısı o zamanlardan belliymiş anlayacağınız.

Başarılı bir öğrenci olan Pavel, Üniversite'de filoloji okuyor ve birincilikle mezun oluyor. Ve mezun olduktan sonra, 2006 yılında yine başarılı bir yazılımcı olan abisiyle birlikte VKontakte isimli bir sosyal ağ kuruyorlar.

VKontakte, Rusların Facebook'u olarak adlandırılan, Rusça dilinde hizmet veren bir site. Zaten kurarken de tamamen Facebook'tan esinleniyorlar.

Site kısa sürede epey popüler hale geliyor ve 350 milyondan fazla kullanıcıya ulaşıyor. Sadece Rusya'dan değil dünyanın çeşitli yerlerinden kullanıcılar çekiyor. Haliyle Durov kardeşler sitenin bu başarısı sayesinde milyoner oluyorlar.

Ancak bir süre sonra Durov'un başı Rus hükümeti ile derde giriyor. Çünkü Rus hükümetine muhalif olan insanlar, VKontakte üzerinden Putin karşıtı protestolar organize etmeye başlıyorlar. Bu protestolar çok fazla ses getirdiği için siyasetçiler Pavel'den protestocuların hesaplarının silmesini ve sitenin devlet kontrolüne girmesini istiyorlar.

Pavel ise tüm bunlara dilini çıkaran kapşonlu bir köpek fotoğrafı ile olumsuz yanıt veriyor.

Kremlin'e verdiği bu yanıttan sonra, gece dairesine kamuflaj kıyafetleri giymiş silahlı adamlar geliyor. Birkaç saat bekliyorlar ancak Pavel kapıyı açmayınca geri çekiliyorlar.

2012 yılında Rusya devi bir internet şirketi olan ve hükümete yakınlığıyla bilinen mail.ru, VKontakte'yi satın alma girişiminde bulunuyor. Pavel yatırımcılara orta parmağını gösterdiği bir fotoğraf ile yanıt veriyor bu kez de.

2013 yılında Moskova'da bir polis memuruna çarpmakla suçlanan Pavel, araba kullanmayı bilmediğini söyleyerek suçlamayı reddediyor. Rus polisi VKontakte ofisine geldiğinde Pavel'i yerinde bulamıyor.

Çünkü gittikçe artan suçlamalar ve hükümet baskıları işlerini yapmasını engellediği için Rusya'yı terk etmekten başka şansı kalmıyor. Ve abisi ile birlikte New York'a taşınıyorlar.

Pavel, VKontakte’deki hisselerini satıyor ve yola başka bir girişim ile devam etmeye karar veriyor.

Bu gizli tuttuğu yeni girişimi hakkında bilgi almak isteyen The Moscow Times gazetesine bu kez Social Network filminden Sean Parker'ın yatırımcılara orta parmak gösterdiği sahnenin fotoğrafını gönderiyor.

Telegram'ın Doğuşu

New York'taki gizli proje, hükümetlerin kullanıcıları gözetlemesini inanılmaz derecede zorlaştıran şifreli bir sohbet uygulaması olan Telegram'dı.

Facebook'un WhatsApp'ı satın alması ile aynı dönemde kuruluyor Telegram. Pavol uygulamayı ayakta tutmak için uzun süre kendi cebinden 1 milyon dolar para harcıyor, bir yandan da Mark Zuckerberg ile uğraşıyor.

Hatırlayacağınız üzere 2021'in başlarından WhatsApp'ın kullanıcı sözleşmesindeki yaptığı bir takım yenilikler sonrasında Telegram'ın aktif kullanıcı sayısı bir anda sıçrayarak 500 milyonu geçiyor.

Net serveti şu an 17,2 milyar Dolar olan Pavel, Putin ile sosyal medya üzerinden atışmaya devam ediyor. Özel hayatını ise bir sır gibi saklamayı tercih ediyor.

Dünyanın dört bir yanını gezerek çalışmayı seven Pavel, işlerini genel olarak Dubai'den yürütüyor.

Kendi ülkesi olan Rusya’da ise birçok kesim tarafından haksızlığa ve otoriteye karşı sağlam duruşu nedeniyle bir kahraman olarak görülüyor.


838 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page