top of page

Haddinizi Aşmak İçin Zihinsel Gücünüzü Kullanın

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Hiç düşündünüz mü, neden bazı insanlar koyduğu hedeflere ulaşırken bazıları ıskalar başarıyı?

Birini iyi bir girişimci, iyi bir sporcu, iyi bir sanatçı, iyi bir eş, iyi bir ebeveyn yapanın ne olduğunu merak ettiniz mi hiç?

Yetenek, zekâ, çok çalışmak, azim, vizyon, kararlılık gibi birçok etken var, bunu hepimiz biliyoruz.

Fakat o olmadan tüm bu özelliklere sahip olmamızın çok zor olduğu bir şey var. O olmadan ne çok çalışabilecek ne de azmedecek enerjiyi kendimizde buluruz, o olmadan analitik veya duygusal zekâmız bizi bir yere kadar götürür. O olmadan yaratıcılığımızı bir yere kadar kullanabiliriz.

Peki nedir hayatımızı yönlendiren bu şey?

Söylüyorum: ‘’Zihinsel güç’’

Evet, araştırmalar, hedeflerimize ulaşmada zihinsel gücümüzün her şeyden daha önemli rol oynadığını ortaya koyuyor. Bu çok iyi bir haber, çünkü zihinsel gücümüzü kullanma kabiliyetimiz geliştirilebilen bir şey ve onu geliştirmek için yapabileceğimiz çok şey var.

Zihinsel Güç Nedir?

Bu bir direnç gösterme yeteneğidir aslında. Koyduğumuz hedeflere giden yolda, başarımızı engelleyecek olan kaygı, şüphe, başarısızlık korkusu gibi duyguların üstesinden gelmek ve yönetmek diyebiliriz. Bu güce sahip olan insanlar başkaları için aşılması oldukça güç olan sorunların üstesinden kolayca gelebiliyorlar ve kolay kolay demotive olmuyorlar anlayacağınız.

Yıl 1914… Thomas Edison’un fabrikası bir prototipi yok ediyor ve bu hata tam tamına 23 milyon dolarlık bir hasara sebep oluyor. Peki Edison bu durumu nasıl karşılıyor?

Aynen şöyle: ‘’Şükürler olsun, tüm hatalarımızı yaktı bu olay, hadi şimdi tekrar temiz bir başlangıç yapalım.’’

İşte bu tam olarak zihinsel açıdan güçlü insanların vereceği türden bir tepki. Başarısızlığa fırsat gözüyle bakmak, pes etmemek ve emin adımlarla ilerlemeye devam etmek…

Elbette kimse doğuştan edinmiyor bu yeteneği. Günlük alışkanlıklar, başımıza gelenlere verdiğimiz tepkiler, girdiğimiz ortamlar, çevremizdeki insanlar… Hepsi zihnimizin güçlü veya zayıf olmasında bir rol oynuyor aslında.

Eğer zihinsel olarak güçlü olmak istiyorsak edinebileceğimiz alışkanlıklar, geliştirebileceğimiz yetenekler var. Şimdi onlara değinmek istiyorum.

Duygusal Zeka

Zihinsel dayanıklılığımızı arttırmak için belki de en çok ihtiyaç duyacağımız bir yetenek duygusal zekâ.

Olumsuz duygu ve düşüncelerinizi tam olarak anlamayı, bunları kontrol edebilmeyi gerektirir. Yani kendimizi tanımayı. Bu sayede kendimizi motive etmek ve duygularımızı yönetmek çok daha kolay olacaktır.

Diyelim ki işimizi kaybettik veya bir girişimimiz başarısızlıkla sonuçlandı. Bunların getirdiği negatif duygularla baş etmede devreye girer duygusal zekâ. ‘’İşe yaramazın tekiyim, her şey çok kötü olacak’’ gibi düşünceler yerine ‘’Evet başarısız oldum, evet işsiz kaldım. Şimdi daha iyisini bulmam için fırsat doğdu.’’ Gibi bir bakış açısıyla devam edersiniz yolunuza.

Çok sevdiğim bir söz var: ‘’Iq sizi okulda başarılı eder, duygusal zekâ ise hayatta.’’

Hayır Diyebilmek

Zihinsel güç odaklanabilmeyi, odaklanabilmek ise bazı şeylerden vazgeçebilmeyi gerektirir.

Zihinsel olarak güçlü insanlara baktığımızda hepsinin hem kendilerine hem de başkalarına karşı ‘’hayır’’ kelimesini korkusuzca kullandığını görürüz. Öte yanda bu kelimeyi kullanamayanların ise stres dolu, yorgun olduklarını ve bir türlü kendi isteklerine odaklanamadıklarını görürüz.

Zihinsel dayanıklılığımızı arttırmak istiyorsak ‘’hmm emin değilim’’, ‘’söz vermeyim ama…’’, ‘’sanmıyorum ama…’’ gibi sözleri hayatımızdan çıkarmalı, işimize yaramayan her şeye net bir şekilde ‘’HAYIR’’ demeyi öğrenmeliyiz.

Kendine Güven

''Kendine güven, aklın kesin bir inanç ve güvenle büyük ve gurur verici işlerde kullanımıdır.'' - Cicero

Ve kendine güven, dayanıklı zihnin getirdiği bir özelliktir.

Kendine güvenen insanlar, şüphe ve kaygı gibi duygularla daha kolay başa çıkarlar. Bahane üretmez, korkularının üzerine giderler. Düştükçe kalkmanın, mücadele etmenin başarının değerini arttıracağını bilirler. Tüm yenilgileri ile daha da güçlenirler. Başkalarının olumsuz sözlerinden etkilenip hayallerinden vazgeçmezler. Yani anlık duygulara değil, hedeflerine odaklanırlar.

Biz de şüphelerimizle baş etmeyi öğrendiğimizde, korkularımızın ve başarısızlıklarımızın üzerine gittiğimizde, çevremizden daha az etkilenmeyi öğrendiğimizde zihin gücümüzü arttırmış olacağız.

Değişimden Korkmamak

Çoğu insan değişime direnir, kabullenmekte zorlanır ama tüm başarı ve ilerlemelerin konfor alanı dışında gerçekleştiğini bilmezler.

Zihinsel gücü yüksek olan insanlar ise esnektir bu konuda, adapte olmada çok iyilerdir. Yerinde saymanın başarı ve mutluluğa götürmeyeceğini iyi bilirler çünkü.

Yeni ortamların içine atın kendinizi, daha önce hiç yapmadığınız bir şey yapın, sizinkinden çok farklı düşüncelere sahip insanlarla konuşun. Tüm bunların sizde yarattığı etkiye inanamayacaksınız.

Kıyaslamak

Kendimizi başkalarıyla kıyaslamak, mutsuzluğumuzun, stresimizin başlıca sebeplerinden ve başarının katili. Stres ve mutsuzluğun da beynimize neler yaptığını, bizi ne kadar zayıflattığını biliyoruz.

İnsanların ne kadar para kazandığı, ilişkileri, evi, arabası… Bizi sınırlayan düşünceler bunlar. Bunları düşünmeye harcadığımız enerjiyi bugün yeni bir şey öğrenmeye, kendimizi keşfetmeye, hayallerimizin peşinde koşmaya harcamalıyız.

Kendinizi illa bir şeyle kıyaslamak istiyorsanız, dünkü siz ile kıyaslayabilirsiniz mesela.

Egzersiz Yapmak

Ne yazık ki bizim toplumumuzda günlük egzersizin önemini kavrayan, kavrasa bile bunu alışkanlığa dönüştüren insan sayısı pek az.

Birçok araştırma sonucu, düzenli egzersiz yapan kişilerin hem sosyal, hem entelektüel hem atletik olarak diğer insanlara göre daha yetenekli olduğunu ve özsaygılarının daha yüksek olduğu kanıtlandı.

Fiziksel dayanıklılığımızı arttırdıkça zihinsel dayanıklılığımız da artıyor anlayacağınız.

Yeterli Uyku

Uykusuzluğun beynimizin etkinliğini azalttığını biliyor muydunuz? Uykumuzu almadığımız zamanlarda normalde daha az efor harcayarak bitirebileceğimiz işleri daha çok enerji harcayarak bitiriyoruz.

Zihnimizi güçlü tutmak istiyorsak kaliteli ve yeterli uykudan ödün vermemeliyiz.

80 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page