top of page

Karar Vermenin Dayanılmaz Hafifliği

Çok istediğimiz halde hâlâ gerçekleştiremediğimiz ne çok şey var değil mi? Boğazımıza takılan ve yutkunsak da geçmeyen ertelenmiş hayallerimizin, yarım bıraktığımız enstrümanların, bir türlü başlayamadığımız diyetleri - yürüyüşleri sürekli ertelememizin önemli bir nedeni var:

İstiyoruz ama gerçek bir karar vermiyoruz!


Burada sadece kendi kontrolümüzde ve etki alanımızda olan şeylerden bahsettiğimi aklında tut lütfen. Gerçekleşmesi bizim elimizde olan isteklerimizden bahsediyorum. Kariyer değişimi yapmak, o çok istediğimiz kafeyi açmak, zorlu bir projenin altından kalkmak gibi...

Olsa ne güzel olur diyoruz, hatta bir iki adım atıyoruz. Başka bir şey çıkıyor, yarım bırakıyoruz. Önceliklerimiz değişiyor, erteliyoruz.

İnsan en kolay kendini erteliyor.

Oysa gerçekten karar verdiğinde, engel tanımazsın. Kendine ürettiğin bahaneleri çürütürsün. Zorluklarla karşılaşınca kendini tüketmez, aksine büyürsün.

Bir hevesle blog açmış ama devam edememiş o kadar çok insan var ki...

Hayatımı değiştirmek için mentorluk almak istiyorum, diye bana mesaj atan, ancak bir türlü birlikte geçireceğimiz o bir saati bulamayan, “işim çok yoğun yine bu hafta” deyip binbir özür dileyerek, ilk adımı bile erteleyen o kadar çok insan var ki...

Aslında tıkanmış. Ve çözmeyi çok istediğini de biliyorum. Ama hayatını değiştirmeye henüz karar vermemiş.


Hadi bir hikaye anlatayım..



Tahsin’in Hikâyesi: Ben Aslında İç Mimar Olacağım

Kurumsal yaşamda olduğum yıllardan biri..


Tahsin’e, işe gitmek üzere koşturduğum gri sabahlarımdan birinde rastladım. Taksi şoförüydü. Telaşlı yağan yağmur trafiği felç etmişti. Dakikalar geçtikçe içimdeki bulutlar artıyor ve iyice geriliyordum.


Tahsin benimle konuşmaya çalışıyor, işimi soruyordu. Nerede çalışıyordum? Mesai kaçta başlıyordu? Konuşmamak için elimden geleni yapıyor, kısa cevaplarla geçiştiriyordum. Baktı ki benden cevap alamıyor, kendi başladı anlatmaya...


25 yaşındaymış, sosyoloji okumuş. Şaşırmıştım. Üniversite mezunu birçok taksici olduğunu sonradan öğrenecektim. Okul sonrası iş bulamayınca taksicilik yapmaya başlamış ama bir süre sonra yapmayacakmış, bu bir geçiş dönemiymiş.

Asıl hayali iç mimar olmakmış. İnsanlara, içinde yuva gibi hissedecekleri bir ev tasarlama fikri onu çok heyecanlandırıyormuş (cümle olduğu gibi ona ait).


Akşamları gece yarısına kadar üniversite sınavına hazırlanıyor, günde 3-4 saat uykuyla yetiniyormuş. Bu sene sınavı kesin kazanacakmış. Ama okurken de geceleri taksi şoförlüğüne devam edecekmiş, ailesi Nevşehir’deymiş. Kirasını ödemesi lazımmış, yemek içmek çok önemli değilmiş.

O yağmurlu İstanbul sabahında, içimde koca bir ağırlıkla işe gitmeye çalışırken, bu kararlılığın karşısında ezilmiştim. Benim de isteklerim vardı ama bu adam gibi canımı dişime takmamıştım ki...


Günümü aydınlatmıştı Tahsin. Şimdiki aklım olsa telefonunu isterdim. Ne yaptığını o kadar çok merak ediyorum ki... Arada internette “Tahsin iç mimar” yazıp arıyorum. Yüzlerce kişi çıkıyor, hangisi bilmiyorum. Kesin olarak bilemesem de onun artık iç mimar olarak çalıştığını tüm kalbimle hissediyorum.

Çünkü gerçek bir karar vermiş ve yola çoktan çıkmıştı.

Karar verdiysen; en ufak adımlar ve detaylar bile anlamlıdır. Yapman gerekenleri net görebilecek kadar yaratıcı olursun. Küçük zaferler seni mutlu eder. Yorulmazsın!

Şimdi hep soruyorum; iş arayan, terfi etmek isteyen ya da girişimci olmak isteyen danışanlarıma:

Bunu istiyor musun, yoksa karar mı verdin?

Çünkü gerçek bir karar, bahane dinlemez!


 

Ayrıca Bknz:


 

** Bu yazıyı "Yeni Bir Pencere Aç" isimli kitabımdan alıntıladım.


📮 Size Nasıl Destek Olabiliriz?

1) Haddini Aş Kulübü: Kendinize 1 yıl sürecek profesyonel bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz; içinde mentorluk seansları, eğitim ve seminerler, okunacak / izlenecek kaynaklar, size özel videolar sunduğumuz bir toplululuğun parçası olabilirsiniz. Haddini Aş Kulübü ile ilgili daha fazla bilgi burada.



2) Kitap Ekspresi: Uluslararası bestseller olmuş, çoğu Türkçe'ye çevrilmemiş kişisel gelişim ve iş kitaplarının ana fikirleri ve en önemli ipuçları özetlediğimiz; Kitap Ekspresi'ne katılmak isterseniz buradan üyeliğinizi başlatabilirsiniz.



3) Mentorluk: Eğer kariyerinizde ya da girişiminizde büyümeye ihtiyacınız varsa ve bir akıl hocasının desteğini almak isterseniz, mentor olarak da size yardım etmeye hazırız. Mentorlukla ilgili detaylı bilgi burada.

1.199 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page