top of page

Kitap Özeti: Zengin Baba Yoksul Baba

Güncelleme tarihi: 25 May 2023

Zengin Baba Yoksul Baba'nın yazarı Robert Kiyosaki'nin hayatında iki ana etkili baba vardı.

Yoksul Baba, Kiyosaki'nin biyolojik babasıydı, son derece zeki ve çok iyi eğitimli bir adamdı. Çok çalışıp iyi notlar almaya, ardından iyi maaşlı bir iş bulmaya inanıyordu. Yine de görünüşte olumlu olan bu niteliklere rağmen, Yoksul Baba finansal olarak iyi durumda değildi.

Zengin Baba ise Kiyosaki'nin en iyi arkadaşının babasıydı. Kiyosaki'nin gerçek babasına benzer bir çalışma etiğine sahipti, ancak bir farkla:

Zengin Baba, finansal eğitime, paranın nasıl çalıştığını öğrenmeye ve paranın bizim için nasıl çalıştığını anlamaya odaklanıyordu. Sekizinci sınıfta okulu bırakmış olmasına rağmen, Zengin Baba sonunda emeklerinin karşılığında kazandığı parayı doğru çalıştırarak milyoner oldu.

Bugün özetlemeye çalıştığım bu kitap ilk kez 1997'de yayınlandı ve kısa sürede yatırım, para ve küresel ekonomi ile ilgilenen insanlar için okunması gereken kitaplardan biri olarak dünya çapında milyonlarca kopya sattı. Ve tüm zamanların 1 numaralı Kişisel Finans kitabı haline geldi.

Zenginliğin doğuştan geldiği efsanesini yok eden kitabın teması, parayı servet gelişimi için bir araç olarak nasıl kullanacağımızla ilgili.

Hadi gelin kitaptaki her bir bölünün önemli hatlarına birlikte bakalım.


 

Bu özet ücretsiz üyelerimiz içindir. Uluslararası ses getirmiş tüm kitap özetlerimize ulaşmak isterseniz, sizi Kitap Ekspresi'ne davet ediyoruz.


Kitap Ekspresi'nde özetlerimiz artık sesli olarak da sizlerle buluşuyor. Kitap Ekspresi'ne üye olun, hem her hafta bir bestseller kitabın özet ve ana fikirlerine ulaşın, hem dilerseniz özeti okumak yerine dinleyin. Önceki tüm ücretli özetlere de anında ulaşabilirsiniz. Hadi tam burada bekliyoruz!

 

1. Zenginler Para İçin Çalışmaz.

Zengin insanların çoğu çok sıkı çalışıyor, ancak bunu çoğu insandan farklı şekilde yapıyorlar.

Zengin insanlar ve zengin olmak isteyenler her gün çalışıyorlar ve paranın onlar için nasıl çalışacağını öğreniyorlar.

Zengin Baba'nın dediği gibi, “Yoksullar ve orta sınıf para için çalışır. Zenginlerin parası ise onlar için çalışır.”

Kiyosaki düzenli bir işe sahip olmanın, uzun vadeli zenginlik ve finansal özgürlük yaratma sorununa sadece kısa vadeli bir çözüm olduğuna dikkat çekiyor:

"Çoğu insanı bir işte çalışmaya devam ettiren korkudur: Faturalarını ödeyememe korkusu, kovulma korkusu, yeterli paraya sahip olmama korkusu ve yeniden başlama korkusu. Bu, bir meslek veya ticaret öğrenmek için okuyup para için çalışmanın sonucudur. Çoğu insan paranın kölesi olur ve sonra patronlarına kızar.”


2. Finans Bilgilerini Neden Öğretelim?

Bu bölümde varlık ile yükümlülük arasındaki fark açıklanıyor ve meselenin ne kadar para kazandığınızla değil, ne kadar para tuttuğunuzla ilgili olduğuna değiniliyor.

Varlık, değeri olan, gelir getiren veya değer kazanan ve kolayca alınıp satılabileceği bir piyasası olan bir kavramdır:

- Varlıklar gelir üretir.

- Varlıklar değerlenir.

Veya varlıklar her ikisini de yapar.

Tersine, yükümlülükler, bunlarla ilişkili maliyetler nedeniyle cebinizden para çeker.

Kişisel bir konut, sahip olma maliyetlerini dengelemek için yeterince değer kazanmadıkça bir varlık değildir. Öte yandan, kiralık mülk bir varlıktır çünkü gayrimenkulün işletme ve finansman giderlerini aşmaya yetecek kadar pasif gelir üretebilir.

“Zengin olmak mı istiyorsunuz? Bir varlığın ne olduğunu gerçekten anladığınızda, çabalarınızı gelir getiren varlıklar satın almaya odaklayın. Yükümlülükleri ve giderleri düşük tutun. Varlık sütununuzu derinleştireceksiniz.”

3. Kendi İşinize Bakın

Bu bölümde iki önemli mesaj var.

Öncelikle borçlarınızı ödeyin ve bir an önce gelir getiren varlıklara yatırım yapmaya başlayın.

Ardından, zamanınızı (maaşınız yerine) harcayarak ve mümkün olduğunca çok paranızı varlıklara yatırarak finansal olarak sağlıklı kalın.

Kiyosaki, Zengin Baba Yoksul Baba'nın bu bölümünde, çoğu insanın mesleklerini işleriyle karıştırdığını not eder. Başka bir deyişle, tüm hayatlarını başka birinin işinde çalışarak ve başkalarını zengin ederek geçirirler.

“Yoksul ve orta sınıfın çoğunluğunun mali açıdan muhafazakar olmasının birincil nedeni, mali temellerinin olmamasıdır. İşlerine sıkı sıkıya sarılmak ve güvenli oynamak zorundalar. Risk almayı göze alamazlar."

4. Verginin Tarihçesi ve Şirketlerin Gücü

Bu bölümde değinilen noktalar, yatırım oyununun akıllıca nasıl oynanacağını tartışıyor. Zenginler, şirket yapılarının ve vergi kanunlarının gücünü anlayarak vergi yüklerini en aza indirmek için ellerinden gelen her yasal yolu kullanırlar.

C Corps, S Corps veya LLC'ler gibi şirketlere sahip işletme sahipleri ve yatırımcılarla, çoğu insanın nasıl vergi ödediği karşılaştırıldığında:

Kurumsal yapıya sahip işletme sahipleri:

1. Para kazanır

2. Harcar

3. Vergileri öder

Kurum çalışanları:

1. Para kazanır

2. Vergileri öder

3. Harcar

Burada vurgulanan nokta, başkası için çalışanların paralarını vergi sonrası harcarken, işletme sahiplerinin vergi ödemeden önce kazanıp harcadıkları.

Bu bölümde Kiyosaki'nin “Finansal IQ” dediği şeyin dört ana bileşeninden de bahsediyor; Muhasebe, Yatırım Stratejisi, Piyasa Hukuku ve Hukuk.

Yasal ve vergi avantajlarını anlamak, uzun vadeli servet oluşturmaya önemli ölçüde katkıda bulunuyor:

“Örneğin, bir şirket vergi ödemeden önce giderlerini ödeyebilir, oysa bir çalışan önce vergilendirilir ve kalanlar için masrafları ödemeye çalışmalıdır… Şirketler ayrıca davalara karşı yasal koruma sağlar. Birisi zengin bir kişiye dava açtığında, genellikle yasal koruma katmanlarıyla karşılanırlar ve çoğu zaman zengin kişinin [kendi adına] hiçbir şeye sahip olmadığını görürler. Her şeyi kontrol ediyorlar ama [kişisel olarak] hiçbir şeye sahip değiller.”



5. Zenginler Parayı İcat Eder

Para icat etmek, diğer insanların beceriye, bilgiye, kaynaklara veya bağlantılara sahip olmadığı fırsatları veya anlaşmaları bulmak anlamına gelir.

Bu bölümde iki tür yatırımcı olduğu belirtiliyor:

1. Yatırım paketleri, parasını bir geliştiriciye veya fon yöneticisine emanet eden kişiler tarafından satın alınır. Bir ETF hissesi satın almak veya bir emlak kitle fonlaması girişimine para yatırmak gibi çoğumuzun yatırım yapma şeklini açıklar.

2. Profesyonel yatırımcılar kendi yatırımlarıyla ilgilenir, mantıklı anlaşmalar bulmak için piyasayı araştırır, ardından günlük gözetimi yönetmek için profesyonelleri işe alır. Profesyonel yatırımcıların üç ortak noktası vardır:

- Diğer insanların bulamadığı fırsatları belirler.

- Yatırım için fon toplar.

- Diğer zeki insanlarla çalışır.

"Bazı insanlar, bulundukları yerde emlak pazarlıklarının olmadığını, ancak her yerde göz ardı edilen önemli fırsatlar olduğunu iddia ediyor. Çoğu insan, önündeki fırsatları tanımak için finansal olarak eğitilmemiştir.”

6. Öğrenmek İçin Çalışın, Para İçin Çalışmayın

Yoksul baba zekiydi, iyi eğitimliydi ve para için çalışıyordu çünkü iş güvenliği onun için her şey demekti. Zengin baba öğrenmek için çalışarak milyoner oldu.

''Gençlere kazanacaklarından çok, öğrenecekleri için iş aramalarını tavsiye ediyorum. Belirli bir meslek seçmeden ve sıçan yarışında tuzağa düşmeden önce hangi becerileri kazanmak istediğinize bakın.''

Aslında, Kiyosaki'nin yaptığı tam olarak buydu. Üniversiteden mezun olduktan sonra Deniz Piyadelerine katılarak insanları yönetme ve liderlik konusunda temel iş becerilerini öğrendi.

Kiyosaki, ülkesine hizmet ettikten sonra Xerox'a katıldı, şirketteki en iyi beş satış elemanından biri olmak için reddedilme korkusunu yendi, ardından kendi işini kurmak için kurumsal dünyayı terk etti.

Engelleri Aşmak

İnsanların finansal olarak bağımsız olma yolunda karşılaştıkları en büyük beş engel:

-Korku

-Şüphecilik

-Tembellik

-Alışkanlıklar

-Kibir

Bu engeller ve bunların üstesinden gelinememesi, finansal okuryazarlık eğitimi almış kişilerin hala bol miktarda nakit akışı yaratan varlıklar geliştirememelerinin nedenidir.

1- Korku

Para kaybetmek, hayata yatırım yapmanın bir gerçeğidir ve onunla birlikte gelen korku da öyle. Kiyosaki, para kaybetmemiş zengin bir insanla hiç tanışmadığını, ancak hiç yatırım yapmadıkları için bir kuruş bile kaybetmeyen çok sayıda fakir insanla tanıştığını belirtiyor.

Büyük resmi göremeyen ve büyük düşünemeyen insanlar, yatırımda veya hayatta neredeyse hiçbir zaman başarılı olamayanlardır.


2- Şüphecilik


Herkesin kendine güvenini etkileyen şüpheleri vardır ve “Ya eğer?” tuzağına düşmek kolaydır; özellikle arkadaşlarınız ve aileniz size sürekli olarak potansiyel eksikliklerinizi hatırlattığında.

Ekonominin çökmesi, faiz oranlarının yükselmesi ve kiracıların kiralarını ödememesi gibi şeyler, tüm gayrimenkul yatırımcılarının sahip olduğu yaygın “ya olursa” korkularıdır.

Bunlar dikkate alınması gereken önemli hususlar olsa da, başkalarının şüpheciliklerinin kontrolünüzü ele geçirmesine izin vermemek önemlidir. Aksi takdirde fırsatlar önünüzden geçerken hareketsiz kalabilirsiniz.

3- Tembellik

Günümüzün birbirine bağlı dünyasında, meşgul olmayı gerçekten önemli şeyleri başarmakla karıştırmak kolaydır.

Aslında, Zengin Baba Yoksul Baba'ya göre, meşgul insanlar genellikle en tembellerdir.

Meşgul insanlar ofise erken gelir ve geç ayrılırlar. Akşamları ve hafta sonları işi bitirmek için eve getirirler. Ve sonra bir bakarlar onlar farkına bile varmadan, onlar için en önemli olan insanlar ve değerler ortadan kaybolmuştur.

4- Alışkanlıklar

Alışkanlıklar davranışları kontrol eder. Örneğin, çoğu insan kendileri için para harcamadan önce faturalarını öder. Sonuç olarak, genellikle ay sonunda yatırım yapmak için çok az şey kalır.

Önce kendinize ödeme yapmak, diğer insanlara ödeme yapmak için yeterli paranız olmasa bile, sizi finansal, zihinsel ve mali olarak daha güçlü kılar. Bir bakıma, bu bir ters psikolojidir.

Önce kendinize ödeme alışkanlığını geliştirdiğinizde, alacaklılara ödeyememe korkusuyla motive olursunuz. Buna karşılık, yatırım amaçlı gayrimenkul gibi diğer gelir biçimlerini aramaya başlarsınız.

5- Kibir

Yatırımcılar kendilerine neyin para kazandırdığını bilirler. Ama bilmedikleri ve bilmediklerini bilmedikleri şeyler para kaybetmelerine neden olur.

İnsanlar kibirli olduklarında, bilmediklerinin bir önemi olmadığına inanırlar.

Özellikle para ve yatırım söz konusu olduğunda, başkalarının söyleyeceklerini dinlemek için kendinizi eğitmeniz önemlidir. Bir konu hakkında cahil olduğunuzu fark ederseniz, kendinizi eğitin veya bu alanda bir uzman bulun.

***

***

İşe Koyulmak

Bu bölümün ana fikri: “Her yerde altın var, çoğu insan onu görmek için eğitilmiyor”

Bu vizyon ve netlik eksikliğinin bir kısmı içinde yaşadığımız dünyadan geliyor.

Çok küçük yaşlardan itibaren başka biri için çok çalışmak, kazandığımız parayı harcamak ve paramız biterse daha fazla borç almak için eğitildik.

Ne yazık ki, çoğunluktan biri olmayı seçen insanlar, finansal dehalarını geliştirmek için asla zaman ayırmazlar.

Gayrimenkule yatırım yapmak mükemmel bir örnektir. Ortalama bir kişi sahada bir hafta geçirip hiçbir şey bulamazken, kendini eğitmiş yatırımcı tek bir günde mantıklı dört veya beş anlaşma bulabilir!

Finansal dehanızı geliştirmek ve zaten orada olan ve bulunmayı bekleyen altını keşfetmek için izlemeniz gereken on adım:

1- Yaptığınız şeyi yapmak için derin bir duygusal nedene veya amaca sahip olun.

2- Seçimin gücünü anlayın ve doğru alışkanlıkları seçmek ve kendinizi eğitmek de dahil olmak üzere günlük olarak ne yapacağınızı seçin.

3- Dernek gücünden yararlanarak, fakir veya korkmuş insanları dinlememeye dikkat ederek arkadaşlarınızı dikkatlice seçin.

4- Hızlı öğrenmenin gücünde ustalaşın ve para kazanmak için bir formül geliştirin.

5- Nakit akışınızı, insanlarınızı ve kişisel zamanınızı yönetmek için öz disiplinin gücünde ustalaşarak önce kendinize ödeme yapın.

6- Ekibiniz için harika insanlar seçin ve tavsiyeleri için onlara cömertçe ödeme yapın, çünkü onlar ne kadar çok para kazanırlarsa o kadar çok para kazanırsınız.

7- “Paramı ne kadar hızlı geri alabilirim?” diye sorun.

8- Parayı daha fazlasını yaratmaya yönlendirmek için öz disipline odaklanarak lüks satın almak için sahip olduğunuz varlıklar tarafından üretilen parayı kullanın.

9- İzleyecek bir rol modeliniz olsun ve onların dehasının gücünden yararlanın.

10- Bir şey istiyorsanız, önce bir şey vermeniz gerektiğini anlayın.

Daha Fazlasını mı İstiyorsunuz?

Bu bölümde, Kiyosaki kitaptan önemli dersleri bir araya getirerek bugün yapmaya başlayabileceğiniz eylemlerin bir listesini sunuyor:

  • Yaptığınız şeyi yapmayı bırakın, mola verin ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendirin.

  • Farklı ve benzersiz konularda kaynaklar bularak yeni fikirler arayın.

  • Gittiğiniz yerde bir akıl hocası bulun, onları öğle yemeğine götürün ve zihinlerini keşfedin.

  • Her zaman ders alarak, seminerlere katılarak ve okuyarak öğrenin.

  • Çok sayıda teklifte bulunun, çünkü sonunda birisi “Evet” diyecektir

  • Önümüzdeki 12 ay boyunca her ay on dakikanızı belirli bir bölgede yürümek, koşmak veya araba kullanmak ve pazarlık yaratan değişiklikleri aramak için harcayın.

  • Piyasa düzeldiğinde emlak anlaşmaları yapın, çünkü kar satarken değil, satın alırken yapılır.

  • Eğitiminize yatırım yaparak nasıl, ne zaman ve nereden satın alacağınızı öğrenin.

  • Daha zengin olmak için daha büyük düşünün, çünkü küçük düşünürler büyük atılımlar yapamazlar.

  • Çoğu insan sadece karşılayabileceğinin peşindedir, bu yüzden daha büyük bir pasta alın ve önce bir alıcı, sonra bir satıcı bularak onu parçalara ayırın.

  • Büyük düşünerek, insanları bir araya toplayarak ve toplu olarak satın alarak toplu indirimler için pazarlık yapın.

  • Okuyun ve tarihten ders alın, çünkü tarih her zaman tekerrür eder.

  • Eylem her zaman eylemsizliği yener.

Kitaptan Önemli Alıntılar

''Gerçek dünyada, akıllı olanlar değil cesurlar ilerler.''

''Zenginlerin daha da zenginleşmesinin, yoksulların daha yoksullaşmasının, orta sınıftakilerin de borç içinde çabalamasının nedenlerinden biri para dersini okulda değil evde öğrenmeleri. Çoğumuz para konusunu ana-babalarımızdan öğreniriz. Peki ya yoksul anne-babanın çocuğuna parayla ilgili ne söyleyebilir? “Okulda kal, çok çalış!” derler, o kadar. Çocuk yüksek notlarla okuldan mezun olur ama beynine işlenen finans programı ve düşünce biçimi yoksulluk kökenlidir. Henüz küçük bir çocukken öğrenilmiştir bu.''

"İçinizden ne geliyorsa onu yapın, nasıl olsa biri çıkıp sizi eleştirecek . Yapsanız da size lanet okurlar, yapmasanız da.''

''Eğer para için çalışırsanız, güç işverendedir. Ama eğer para sizin için çalışırsa, gücü elinizde ve denetim altında tutarsınız.''

"Kazanmak kaybetmekten korkmamaktır."

''Çocuklara iyi birer çalışan olmayı öğütlemek, onlara sınırlı ya da hiç ikramiye beklentisi olmaksızın yaşam boyu üstlenmeleri gereken vergi tutarından daha fazlasını ödemelerini önermekten farksız.''


Birkaç Küçük Ekleme

- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.

- Eğer;

  • İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;

  • Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;

  • Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;

Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page