top of page

Momentum!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Üniversiteye geri dönme şansım olsaydı ne okurdum biliyor musunuz?

Fizik…

Yıllar içinde gördüm ki klasik Newton fiziği ve sırlarına asla akıl erdiremeyeceğim kuantum fiziği kurallarıyla evrendeki hemen her şey açıklanabiliyor.

Ve buna insan davranışları da dahil.

Fizik kurallarını bildiğiniz zaman, insan davranışlarının sırlarını çözmek ve onları değiştirmenin yollarını bulmak da mümkün hale geliyor.

Mesela “Momentum” ile ilgili fizik kanunları kişisel değişimi yönlendirmek, yenilikçi projeleri nefesiniz kesilmeden sürdürmek için muazzam önermeler getiriyorlar.

Bugünkü yazımda Momentum kanunlarını kullanarak hayatınızı nasıl hayal ettiğiniz seviyelere taşıyabileceğinizi ve başlatması bile çok zor gözüken girişimlerinizi nasıl başarıyla hayata geçireceğinizi anlatıyor olacağım.

Buyrun, başlıyoruz.

Momentum Kanunları ile Hayatınızı Değiştirin

Eğer siz de benim gibi uzay yolculuğu fikrine tutkuluysanız mutlaka füze fırlatılış anlarını izlemişsinizdir.

Muazzam büyüklükte ve ağırlıktaki füzelerin, yerçekimine kadar verdikleri amansız mücadeleyle uzayın derinliklerine doğru olan yolculuklarına attıkları o ilk zorlu adım, her zaman heyecan vericidir.

Bir örnek vermek gerekirse 30 Mayıs'ta uzaya fırlatılan SpaceX'in Falcon9 isimli gemisinin ağırlığı tam 549.000 kilogramdı.

Bu muazzam kütleyi uzay yolculuğuna fırlatmak için hem muazzam motorlara, hem de dev bir enerji patlamasını sağlayacak özel bir yakıt türüne ihtiyaç duyuldu.

Bir girişimi ayağa kaldırmanın, bir fikri hayata geçirmenin, kişisel bir değişimi başlatmanın, yeni alışkanlıklar edinmenin ve kötü alışkanlıklardan kurtulmanın da bundan pek bir farkı yoktur.

Hepsinin ilk adımlarında insan çok zorlanır ve normal zamanlardan çok daha fazla enerji harcamak zorunda kalır.

Çünkü fizikteki momentum teriminin açıkladığı gibi hareketsiz bir cismi harekete geçirmek ancak onu büyük bir güçle itmekle, yani büyük enerji tüketimi ile mümkün olabilir.

Yeni bir fikri uygulamaya almak, yeni bir girişimi başlatmak ve yeni bir alışkanlığı kazanmak da momentum kanuna uygun olarak başlangıçta çok enerji gerektirir, çünkü hareketsiz birer düşünceden hareket halindeki bir sürece dönüşmeleri gerekir.

Ama momentum kanunun güzel bir yanı da var.

Eğer bir cisim o ilk zorlanma anlarında başarıyla çıkar, arkasındaki büyük itme gücü sayesinde hızlanmayı başarırsa, bu kez de o cismi durdurmak çok zorlaşır ve ters yönde enerji gerektirir.

Uzaya giden füzeler yakıt rezervlerinin büyük bir kısmını o ilk kalkış anında tüketirler mesela. Ama bu yolculuk için bir sorun yaratmaz çünkü bir kez gerekli hıza ulaştıklarında ve onları yavaşlatan yerçekimi gücünden kurtulduklarında, füzelerin artık gitmek için değil, durmak ve yön değiştirmek için enerjiye ihtiyaçları vardır sadece.

Aynı durum yeni bir fikri uygulamaya almak, yeni bir girişimi başlatmak ve yeni bir alışkanlığı kazanmak da için de geçerlidir.

Bu tür projelerin başında yeterli güçte bir şekilde projeyi iterseniz ve proje gerekli hızı bir kez kazanırsa artık onu yürütmek için gerekli enerji gittikçe azalacaktır.

Gerekli momentuma ulaştıramadığımız girişimlerimiz hep yarım kalıyor, büyük bir hevesle başladığımız değişimlerin sonrasını getiremiyoruz.

Bunun nedeni başlamanın zor olmasıdır. Çok fazla enerji gerektirir. Ve yeni bir girişime ona durmasının zor olduğu hıza taşıyacak enerjiyi vermezsek başarısız olacağımız neredeyse kesindir.

Peki çözüm ne?

Çözüm yeni girişimlerimize ilk adımlarında çok ama çok büyük bir hevesle sarılmamız, enerjimizin tamamını onları yerçekimi güçlerinden kurtarmak için tüketmemiz, bütün gücümüzle onlara odaklanmamızdır.

Bu arada benim girişimlerimde momentumumu korumamda en başarılı girişimcilerin ve iş insanlarının verimlilik tavsiyeleri de çok yardımcı oldu ve bana yol gösterdi. Bolca yararlandığım bu tavsiyelerden sizlerin de yararlanması için bir e-rehber dahi hazırladım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


Sanırım minimalizm akımının fizikteki momentum kanunu ile ilişkisi burada ortaya çıkıyor.

Bir girişime, yeniliğe, değişime azami güçle sarılabilmek için az sayıda şeyle ilgilenmemiz gerekir.

Yeni bir girişime özellikle ilk aşamalarında tam anlamıyla odaklanmıyorsak başarıya ulaşmamız imkansızdır.

Yeni projelere girişirken seçici olun değerli takipçilerim.

Ve bir kez seçiminizi yaptıktan sonra ona tüm enerjinizi verin. Evet, bir kez yerçekiminde kurtulduğunuzda işiniz çok kolaylaşacak. Ama başlangıcın başka türlü olmasına imkan yok.

Sevgiler,

Bora

399 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page