top of page

Sizi Gerçek Zenginliğe Ulaştıracak 5 İlke

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Silikon Vadisi'nin Buda'sı olarak anılan Naval Ravikant, günümüzün en önemli, en saygın girişimci ve yatırımcılarından birisi.

Naval, hayatımızın çoğunu sefalet içinde geçirmemizin bir mazeretinin olamayacağını ve içinde yaşadığımız dönemde herkesin zengin olabileceğini hatırlatıyor her fırsatta.

Naval'a göre insanları zenginliğe ulaştıracak ilkelerden 5 tanesini paylaşıyorum bu yazımda.

1.''Zamanınızı kiraya vererek zengin olamazsanız.''

Gezegendeki en başarılı ve zengin insanlar, servetlerini zamanlarını kiralayarak inşaa etmedi. Onlar, zamandan bağımsız para kazandıran sistemler kurarak zengin oldular.

Öyle sistemler kurdular ki, uyurken de para kazanıyorlar, emekli olduklarında da, tatildeyken de.

Bu yüzden eğer sadece saat başına ücretlendirildiğiniz, maaşlı bir işte çalışarak zengin olma hayalleri kuruyorsanız, muhtemelen bu hayaliniz hiç bir zaman gerçek olmayacak. Özellikle de içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda.

İşte bu noktada sorulması gereken sorular şunlar:

Sınırsız zenginlik yaratmak için para ve zamanın bağını nasıl kopartabilirim?

Zamanımla değil de zihnimle nasıl para kazanabilirim?

Kitaplar, medya içerikleri, filmler ve kodlar gibi marjinal çoğaltma maliyeti olmayan ürünler oluşturup satmak en akıllıca girişimlerden olacaktır. Böylece daha fazla çalışmadan kazancınızı çoğaltabilirsiniz.

'Finansal özgürlüğünüzü kazanmak için öz sermayeye sahip olmalısınız.'' Naval

2. ''Para kazanmak yaptığınız bir şey değil, öğrendiğiniz bir beceridir.''

Finansal okuryazarlık, yaşamdaki en temel becerilerden biri olmasına rağmen çok az insan tarafından geliştirilen bir beceri.

Nedeni insanların bu beceri için yeterince akıllı olup olmamaları değil, yeterince tembel olmaları.

Ancak bu öyle bir beceri ki, temellerini bir kez doğru anladığınızda, hayatınızda yanlış giden pek bir şey olmayacaktır artık.

Bu zamana kadar öğrenmemiş olmanız sorun değil. Her an ulaşabileceğiniz online finansal okuryazarlık kursları var, bu konuyla ilgili yazılmış binlerce kitap var. Fikirlerini sorabileceğiniz danışmanlar, eğitmenler var.

Tecrübelerime dayanarak, çok emin bir şekilde söylüyorum: Finansal okuryazarlık herkesin geliştirebileceği ve herkesin öğrenmesi gereken bir beceri.

''Zengin olmak ne yapacağını, kiminle yapacağını ve ne zaman yapacağını bilmekle ilgilidir. Tamamen sıkı çalışmakla ilgilidir.'' Naval

3. ''Para veya statü değil, zenginlik için uğraşın.''

Para ve statü oyunundaysanız ve en yeni iPhone'u satın almak istersiniz, alırsınız. Ancak pahalı bir telefon, kırık ekran korkusuyla birlikte gelir. Bu yüzden ayrıca pahalı bir sigorta da satın alırsınız. Korkular bitmez, bu kez de çalınmasından endişe edersiniz.

Para ve statüye odaklanarak hayatınıza yük bindiren şeyler satın alırsınız.

Bu durumu en iyi ifade eden Ryan Holiday şöyle der:"Fiziksel dünyada sahip olduğumuz şeyler sonunda bize sahip olursa, zihinsel ve ruhsal bağımsızlığın pek önemi kalmaz."

Naval'a göre zenginlik, kravat takmak zorunda olmamak, sabah 7'de kalkıp sıkışık trafikte işe yetişmek zorunda kalmamak, böylece yapmak zorunda olduğumuz ama bizi tanımlamayan bir işte en değerli saatlerimizi harcamak zorunda kalmamaktır. Yani nihai özgürlüktür.

''Zenginliğin amacı özgürlüktür; bundan ötesi değil. Kürk kıyafetler almaki Ferrari araçlara binmek veya yatlara binmek, dünyayı jetinizle gezmek değildir. Bu şeyler çabuk tüketiliyor, gerçekten de oldukça hızlı bir şekilde sıkılıyorsunuz. Zenginlik kendi kişisel egemenliğinizdir.'' Naval

4. ''Zengin olmak için en önemli beceri, sürekli öğrenen olmaktır. Öğrenmek istediğiniz her şeyi nasıl öğreneceğinizi bilmelisiniz.''

Hiç bir yaşam becerisi size nasıl öğreneceğinizi öğrenmekten daha fazla kazanç sağlayamaz. Yine de, çoğu insan bunu nasıl yapacağını bilmez.

Üstelik nasıl öğrenileceğini öğrenmek, kolayca öğrenebileceğiniz bir beceridir.

Ve sürekli öğrenmeyi bir yaşam tarzı olarak benimsemek, sizi zenginliğe ulaştıracak en garanti ilkedir. En başarılı insanların en belirgin ortak özelliklerinden birinin ''yaşam boyu öğrenci kalmak'' olması, bir tesadüf değil anlayacağınız.

“Bugün bile, nerede ve ne kadar süreyle çalışılacağından çok, ne çalışılacağı ve nasıl çalışılacağı önemlidir. En iyi öğretmenler internette. En iyi kitaplar internette. En iyi akranlar internette. Öğrenmenin araçları çok. Kıt olan öğrenme arzusudur.'' Naval

5. ''Topluma nasıl elde edeceğini bilmediği şeyler verin''

Naval bu konuda ilk olarak Steve Jobs ve ekibinden örnek veriyor.

Çünkü onlar toplumun akıllı telefon ihtiyacını öngördüler. İnsanların cebinde bilgisayara benzer bir şey olmasını gerektiğini ve bunun kullanımının kolay olması gerektiğini kavradılar. Ardından bunu nasıl yapacaklarına karar verdiler. Sonuç olarak dünyanın en değerli şirketlerinden biri konumundalar.

Naval'ın verdiği diğer bir örnek ise Uber.

Eskiden sadece zengin insanların şoförü ve özel araçları varken, Uber ile herkesin özel aracı ve şoförü oluverdi. Bunun daha mantıklı olduğunu gören toplum da Uber'i kısa sürede benimsedi. Scooterlar da keza aynı şekilde.

Peki siz toplumun ihtiyacı olan ancak buna nasıl ulaşacağını bilmediği hangi ürün veya hizmeti sağlayabilirsiniz?

Zenginlik sahibi olmak istiyorsanız bu soru, üzerinde en çok düşünmeniz gereken sorulardan biri olmalı.

''Evinizdeki, iş yerinizdeki ve hayatınızın herhangi parçasındaki her şey zamanında teknolojik bir durumdu. Benzinin teknoloji olarak lanse edildiği zamanlar vardı ki bu da Rockefeller’ı zengin etti. Arabanın teknoloji olduğu zamanlar vardı ki bu da Ford’u zengin etti.
Bu nedenle, teknoloji bazı alanlarda Alan Kay’ın da dediği gibi henüz doğru düzgün işlemiyor. Bir şey tam anlamıyla performans sağlamaya başladığındaysa artık teknoloji olarak anılmıyor. Bu nedenle şunu söylemek yanlış olmayacak, toplum sürekli yeni şeyler istiyor.'' Naval

Evet, Naval'ın bu ilkeleri kendisini dünyanın en başarılı ve en saygın girişimcilerinden birisi yaptı.


Bu yüzden onun ilkelerini benimsemek, hayatımızın kalitesini arttıracak ve bizi maddi olarak rahatlatacak çok önemli bir karar olabilir.


Ne dersiniz?


Bu arada Naval'ın ''nasıl zengin olunur?'' sorusuna verdiği diğer yanıtların tümünü bu yazımda paylaşmıştım.


***

Kaynaklar:



2.206 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page