top of page

Teslimiyet Evresini Nasıl Yönetmelisiniz?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Geçen hafta yayınladığım “İş Hayatınızın Hangi Evresindesiniz?” başlıklı makalenin 2. devam yazısı ile karşınızdayım.

Bugün iş hayatındaki 5 evreden birisi olan “Teslimiyet” evresinin üzerinde duracak, bu evrede sizleri nasıl risklerin ve fırsatların beklediğini, neler yapmanız ve nelerden kaçınmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. 

Teslimiyet

Teslimiyetin iki şekli var.

Birincisi bilinçli teslimiyet.

Bilinçli şekilde teslim olan insanlar için iş, hayatlarını sürdürebilmeleri gelir sağlayan bir araç sadece.

Onların esas motivasyonu iş dışındaki dünyalarında.

Aileleriyle geçirdikleri zaman, hobileri, seyahatleri onlar için esas önemli meseleler. İş sadece bunları finanse edebilmek için bir zorunluluk.

Bilinçli olarak rutin, misyonsuz, amaçsız ve hırslardan uzak bir iş hayatına teslim olanlara saygı duyuyorum.

İş hayatının insanların öncelik listesinde yer almaması gayet anlaşılır bir durum. Yeter ki bu konuda gerçekten bilinçli bir karar vermiş olsunlar.

Teslimiyet evresindeki ikinci grup insan ise kendisini çaresiz hissettiği için beyaz bayrağı çekmiş olanlar.

Çaresizlik duygusunun temel nedenleri arasında atılım yapmak için gerekli parasal birikimin olmaması, ne iş yapmak istediğini bilmemek, kendi beceri ve yeteneklerine olan güvensizlik gibi faktörler ön plana çıkıyorlar.

Tabii tembellik ve korkaklık gibi nedenler de var biraz önce sıraladığım somut endişeleri güçlendiren.

Peki çaresizlik duygusundan dolayı sevmediği bir işte çalışmaya mahkum olan insanların oyun planı ne olmalı? Ne yaparlarsa bu duygudan kurtulur ve harekete geçebilirler?

İşte size bir kaç öneri:

1- Bu Hayata Sadece Bir Kez Geldiğinizi ve Ömrünüzün Kısa Olduğunu Hatırlayın

Hayatın en kaçınılmaz gerçeği bir gün ölecek olmamız.

Yeryüzünde bize tanınan yaşam süresi oldukça kısa. Bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmek ya da hoşlanmadığımız bir hayata teslim olmak ise tamamen bizim kontrolümüzde.

Gelin bu konuda Apple’in kurucusu Steve Jobs’a kulak verelim:

On yedi yaşındayken şöyle bir şey okumuştum. “Her gününü hayatının son günüymüş gibi yaşarsan, günün birinde haklı çıkarsın.Bu cümle beni çok etkilemişti. Ve o günden bu yana, yani 33 yıldır, her sabah aynaya bakıp kendime hep şunu sordum:”Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün (normalde) yapacağım şeyleri yapmak ister miydim?Uzun süre art arda ‘Hayır’ yanıtını verdiğimde bir şeyleri değiştirmem gerektiğini anladım.İnsanın kısa süre içinde öleceğini bilmesi, yaşantısına damga vuracak kararlar vermesi açısından büyük önem taşır.Çünkü her şey, tüm dış beklentiler, gururlar, küçük düşme ya da başarısızlık korkuları, tüm bunlar ölüm karşısında değerlerini yitirir. Yalnızca ölümdür önemli olan.
Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

Siz de bir gün öleceksiniz.

Size bahşedilen şu sayılı günlerin hakkını vermeye ve dilediğiniz hayatı yaşamaya odaklanın. Bu düşünce sizi teslimiyet duygusundan uzaklaştıracak, güne daha yüksek bir enerji ile başlamanızı sağlayacaktır.

2-Daha Parlak Bir Geleceğin Hayalini Kurun

Teslimiyet duygusunu yaşayan insanlarda sıkça rastladığım bir sorun var: Parlak bir geleceğin hayalini bile kurmuyorlar.

Kusura bakmayın ama parlak bir geleceğin hayalini bile kurmuyorsanız öyle bir hayata layık da değilsiniz demektir. Hayal kurmayan, geleceğe inancı olmayan insanların fasit dairelerini kırıp atılım yapacak enerjiyi kendilerinde bulmaları asla mümkün değil.

Önce hayaller ölür, sonra insanlar. Shakespeare

Gelecek hakkında olumlu ve güçlü hayallere sahip olmak insanda “yaratıcı gerilim” yaratır.

Yaratıcı gerilim bizi mutsuz eden bugünkü durumla hayal ettiğimiz gelecek arasındaki boşluğu aşmamız için gerekli enerjiyi sağlayan gerilmiş bir yaya benzer.

En büyük işler, büyük hayal sahibi insanlarca başarılmıştır. William Russel

Hemen bugün gelecek hayalleri kurmaya başlayın.

Bu hayallerinizin gerçekçi olup olmadığını asla kafaya takmayın.

Geleceğinizi ne kadar detaylı tarif ederseniz, o hayale yürümek için gerekli aksiyonları alma ihtimaliniz o kadar artar.

Ve siz aksiyon aldıkça o en olmaz gözüken şeyler bir süre sonra olur hale gelecektir.

3-Çaresiz Hissettiren Konuların Üzerine Gidin

Mesela sorun risk alacak bir birikiminizin olmaması ise, biran önce para biriktirmeye başlayın. Kullanmadığınız her şeyi satarak nakite dönüştürün. Ayrıca olası parasal destek kaynaklarını araştırmayı ve bu kaynaklardan yararlanmak için gerekli hazırlıkları yapmaya başlayın.

Tutumluluk bütün erdemleri içinde barındırır. Cicero

Eğer sorun ne iş yapmak istediğiniz bilmemekse boş zamanlarınızda küçük bütçelerle ve fazla risk almadan yeni şeyler denemeye başlayın.

Bu denemeler size kendinizi daha iyi tanımanız ve yapmaktan gerçekten hoşlandığınız şeyi bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.

Kaç hata yaparsanız yapın veya ne kadar yavaş ilerlerseniz ilerleyin, denemeyen herkesten hala öndesiniz. Anthony Robbins

Sizi bir atılım yapmaktan alıkoyan şey becerilerinize ve yeteneklerinize olan güvensizliğinizse, kendinizi yeniden eğitime alın.

Öğrenmeyi bırakanlar, yirmi ya da seksen yaşında, yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Hayattaki en güzel şey zihninizi genç tutmaktır.    Henry Ford

Bu yeniden eğitim tekrar üniversiteye gitmek gibi formal bir yöntemle de olabilir, çevrimiçi derslerden yararlanmak ya da insanlardan mentorluk desteği almak da.

Bu devirde insanın öğrenmek isteyip de öğrenemeyeceği hiç bir şey yok.

4-Çevrenizden Destek İsteyin

İş hayatınızda büyük değişimler yapacaksanız mutlaka yakın çevrenizin desteğine ihtiyaç duyarsanız.

Özellikle partnerinizin desteği çok önemli. Onunla neden böyle bir değişime ihtiyaç duyduğunuzu, sizi bekleyen zorlu yolculuğu ve olası riskleri anlatmalı ve desteğine çok ihtiyaç duyduğunuzu açıkça söylemesiniz.

Hem asla unutmayın, o da kararınızdan maddi ve manevi anlamda çok etkilenecek.

Teslimiyet evresinden kurtulup harekete geçmek istiyorsanız başkalarının desteğine de ihtiyaç duyacaksınız.

Yeni şeyler öğrenmek, doğru insanlarla tanışmak, çeşitli kaynaklara ulaşmak ve tecrübelerden yararlanmak için size yardım edebilecek insanları belirleyin ve doğrudan yardımlarını isteyin.

Ne çok insanın size yardım etmek isteyeceğine şaşıracaksınız. Yeter ki siz yardım istemekten çekinmeyin.

İhtiyaç duyduğunuzda yardım istemekten korkmayın. Ben bunu her gün yapıyorum. Yardım istemek bir zayıflık belirtisi değil, bir güç belirtisidir. Bir şeyi bilmediğinizde kabul etme ve yeni bir şey öğrenme cesaretine sahip olduğunuzu gösterir. Barack Obama

5-Hemen Harekete Geçin

Ve hemen, hemen bugün, hemen şimdi harekete geçin.

Harekete geçmek teslimiyet duygusu ile savaşmanın en etkin yolu.

Hareket teslimiyetin can düşmanıdır.

Her hareket mutluluk getirmez ama her mutluluğun arkasında bir hareket vardır. Benjamin Disraeli

Yukarıdaki 4 maddeden herhangi birinde harekete geçin. Küçük de olsa bir adım atın. Ama mutlaka hemen bugünden başlayarak ve mütemadiyen her gün bir adım atın.

Binlerce kilometrelik bir yolculuk ilk adımın atılmasıyla baslar. Lao Tzu

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page