top of page

Yatırım Portföyü Güncellemesi

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Haddinizi aşmak istiyorsanız ekonomik özgürlüğünüzü elde etmeniz çok önemli.

Ve ekonomik özgürlüğü sağlamanın en kolay yolu da doğru yatırımlar yapmak.

Bugünkü yazımda kendi yatırım portföyümün son durumunu paylaşacağım. Umudum sizleri de yatırımlarınız konusunda düşünmeye itmek.

Öte yandan yazdıklarım asla bir yatırım tavsiyesi değil. Yatırım yapmak çok ciddi bir iştir ve herkesin yatırım yapmadan önce kendi araştırmasını yapması gerekir.

İyi okumalar diliyorum.

Büyük Resim:

Koronavirüs’ün tetiklediği ekonomik çöküşü önlemek isteyen ülkeler bolca para basıyorlar.

Gerek ABD, gerekse ECB sürekli olarak para basarak bireylere ve şirketlere yardımlarda bulunuyor. Bir bakıma buna mecburlar ama bu kadar çok para basmanın tek bir sonucu olabilir: Enflasyon.

Genel kural olarak enflasyonist ortamlarda kıt kaynağa sahip ürünlerin değeri artar. Altın, gümüş ve Bitcoin gibi kıt kaynaklı emtiaların (evet Bitcoin benim gözümde bir emtia) değerlerinde son dönemde yaşanan artış, söylediğimi destekliyor.

Koronavirüs belasından en az 2021’e kadar kurtulamayacağımız kesinleşmiş durumda. O halde merkez bankası bankalarının hızlanarak para basmaya devam edececeğini ve faizlerin de düşük tutulacağını öngörmek zor değil.

Demek ki emtia değerlerinde artış beklemek lazım. Ama ben enflasyonist ortamın bazı hisse senedi değerlerine de olumlu olarak yansıyacağına inanıyorum.

Piyasalarda bollaşan para gidecek yer alıyor. Apple, Microsoft ve Tesla gibi yüksek teknoloji şirketlerinin değerlerindeki olağanüstü artışların açıklaması bu. Yatırımcılar bu şirketlerin hisselerini enflasyona karşı bir hedge olarak görüyorlar.

Elbette yukarıda anlattığım tablo uzun vadede sürdürülemez. Merkez bankaları hiper-enflasyon gibi çok olumsuz sonuçlarla karşılaşmadan sonsuza kadar para basamaya devam edemezler. Bir gün büyük bir çöküş gerçeklecek.

Ama şimdilik partilemeye devam.

Aşağıdaki yatırım portföyümü bu büyük resim tezimi göre oluşturdum.

Bitcoin:

En büyük kripto para olan Bitcoin’e neden ve nasıl yatırım yaptığımı şu yazımda paylaşmıştım. O günden bu yana görüşümde bir değişim olmadı. Bitcoin geleceğin kazananı olacak, yatırıma devam. Çok yüksek riskli bir yatırım olduğunu asla unutmayın ama.

Altın:

Altın aslında hiç sevmediğim bir yatırım aracı. Bu işlevsiz madenin hala değerli olması hiç kafama yatmıyor ve eninde sonunda tahtını Bitcoin’e kaptıracağına eminim. Ama Bitcoin adaptasyonu büyük kitlelere ulaşmadıkça altın enflasyona karşı iyi bir koruma olmaya devam edecek. Bireysel emeklilik hesaplarım uzun zamandır %100 altına endeksliler.

Virgin Galactic:

Virgin Galactic bir zamanlarki Tesla benim için. Çok yüksek riskli ve çok yüksek getiri ihtimali var.

Uzay turizmi üzerine çalışan bu şirketin geleceğine çok inanıyorum. 2021’de ilk ticari uçuşları gerçekleştirecek Virgin Galactic eğer başarılı olursa değeri kat be kat artacaktır.

Öte yandan şirketin oldukça riskli bir girişim olduğu da açık, eğer deneme uçuşlarında ölümlü kazalar yaşanırsa yandık. Ayrıca kurucusu Richard Branson’un başı diğer girişimi Virgin Atlantic ile dertte.

Büyükçe risk aldığım bir yatırımım. Ama bazen de risk almak lazım.

Square:

Twitter’in de kurucusu olan Jack Dorsey’in dijital ödeme platformu Square de çok inandığım girişimlerden. Bitcoin ödemelerini de kabul etmeye başlayan şirketin dijitalleşen perakendenin kazananı olacağına inanıyorum. Alternatif olarak PayPal da düşünülebilir bu arada. İleride halka açıldığında Stripe’da mutlaka yatırım yapacağım.

Uber:

Uber koronavirüsten en kötü etkilenen şirketlerden oldu. Öte yandan şirket stratejik olarak çok iyi yönetiliyor. Gıda dağıtımında yaptığı yeni atılımların onu büyüteceğine inanıyorum.

Ayrıca insanların toplu taşıma yerine Uber araçlarını tercih etme ihtimali de yüksek. Yatırıma devam. Benzer bir girişim olan AirBnb bu yıl halka açılırsa ona da mutlaka yatırım yapacağım.

Inovio:

Koronavirüs aşısı geliştirme yarışının oyuncularından. 3 aydır portföyümde. Eğer aşıyı ilk geliştiren olursa fiyat patlar. Ama genel olarak şirketin yönetimi ve diğer ürün projelerini de çok beğeniyorum.

Ethereum:

Bitcoin’den sonra en büyük ikinci kripto para birimi olan ETH’nin De-Fi (decentralized finance) akımının kazanan oyuncusu olma ihtimali yüksek.

Bitcoin’e göre çok daha küçük olsa da yatırım portföyümde bir yeri var. Kurucusunu sevmemem subjektif bir durum, aksi halde daha fazla yatırım yapabilirdim.

Tesla:

Ah sevgili Tesla.

Ne çok para kazandım senden ve ne çok para kazanma fırsatını kaçırdım.

Tesla’nın fiyatı her türlü mantıklı temel analize aykırı ve aşırı yüksek şu anda. Ama ben yine Tesla yatırımına başladım.

Bizimkisi bir aşk hikayesi, arkasında fazla da mantık aramayın:)

Eğer hisse fiyatı 1.000$ altına düşerse yatırımımı artıracağım bu arada.


SQQQ:

SQQQ teknoloji firmalarının değerlerinde yaşanacak sert düşüşe oynayan bir inverse ETF.

Bir hedge olarak Aralık ayı call opsiyonlarını elimde tutuyorum. Ne olur, ne olmaz:)

Evet, portföyümün son durumu bu.Soru ve yorumlarınızı bekliyorum.

Önemli Not: Yazdıklarım asla bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece kendi yatırım stratejimi ve uygulamalarımı anlatıyorum. Yatırım önemli ve riskli bir eylemdir. Lütfen kendi araştırmanızı kendiniz yapınız.


41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page