top of page

Zihninizi Güçlendirecek 4 Japon Felsefesi

Yazarın fotoğrafı: Pınar ÖzkentPınar Özkent

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

''Zihnini güçlendirirsen, her şeyde daha iyi olursun.''

Birçoğunuzun bu telkine defalarca kez maruz kaldığınızı biliyorum.

Her seferinde ''tamam ama nasıl?'' diye sorduğunuzu da biliyorum.

Verilen tavsiyelerin birçoğunun sürdürülemez olduğunu da biliyorum.

Bu konuda size farklı bakış açıları getireceğini umarak, zihin güçlendirmede süper etkili 4 Japon felsefesini anlatacağım.

Hadi başlayalım...



1- Mushin no shin

Mu: Eksiklik, yokluk, inkar

Shin: Kalp, akıl, ruh, his

Mushin'i Türkçeye çevirdiğimizde ''boş zihin'' gibi bir kavramla karşılaşıyoruz.

Samuraylar sayesinde Japon kültürüne geçen bu öğretide amaç, zihnimizi her türlü düşünceden arındırmak.

''Nasıl yani? Pozitif düşüncelerden bile mi?''

Evet.

Mushin seviyesine ulaştığımızda, kalıplardan kurtulan, hiçbir duygu veya düşüncenin etkisi altında olmayan zihnimiz özgürce kararlar alıyor, özgürce tepkiler veriyor.

Zihnimiz akışta oluyor anlayacağınız.

Belki de sevdiğiniz bir şeyi yaparken bunu hissetmişsinizdir. İç sesiniz susar ve içgüdünüz devreye girer. Yaptığınız işe kendinizi öyle kaptırırsınız ki saatlerin nasıl geçtiğini anlamazsınız bile.

Öğrenirken zihninizin açık olması gerekir çünkü ne yaptığınızı düşünmeniz gerekir, böylece onu doğru yaparsınız.

Ancak üst düzey performans söz konusu ise düşünmemelisiniz, yani mushin moduna geçip zihninizi boşaltmalı ve bilinçaltınızı serbest bırakmalısınız.

Daha önce deneyimlemediyseniz, elbette bir anda başarabilmek imkansız. Ancak her gün, düzenli olarak hiçbir şeyden düşünmeden, rahat hissettiğiniz bir köşede oturarak zihninizi mushin için eğitebilirsiniz. Buna bir nevi meditasyon da diyebiliriz..

Mushin hem size daha sakin bir yaşam sunacak, hem de artık daha berrak ve özgür bir zihniniz olduğu için hedeflerinize ulaşmanız çok daha kolay olacak.


2- Fudoshin


Fudo: Sarsılmaz, taşınmaz, hareketsiz

Shin: kalp, akıl, ruh, his


Fudoshin'i Türkçeye ''sarsılmaz zihin'' olarak çevirebiliriz.

Bir samurayı zihninizde nasıl canlandırırsınız?

Hedefine tam odaklanmış, oldukça sakin, ürkütücü şekilde gizemli ve sağlam iradeli bir asker geliyor mu sizin de aklınıza?

Bu özellikleri sayesinde, bir samuray hedefine kolayca ulaşır.

Ve bu aslında tam olarak bir fudoshin zihniyetidir.

Fudoshin zihniyetini benimsemek, her türlü kötü alışkanlıktan kurtulmamızı ve hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlar.

Fudoshin'i alışkanlık haline getirmek için küçük adımlarla başlamakta fayda var.

Sıklıkla ertelediğiniz bir görevle başlayın ve kendinize (hatta mümkünse başkalarına) bunu ne olursa olsun yapacağınız üzerine taahhütte bulunun. Bu her sabah, erteleme düğmesine basmadan kalkmak kadar küçük bir görev bile olabilir.

Kulağa garip geliyor, evet ama bu küçük şeylerde erteleme canavarını yendiğinizi görmeniz size daha farklı şeyler yapabilmeniz için güç verecek. Bu duygudan hoşlandığınızı göreceksiniz ve hayatınızın diğer alanlarında da deneyimlemek isteyeceksiniz.

Yapacağınız en büyük hata ise çok büyük hedefler koymak olur.

Eğer uzun süredir spora başlamak istiyorsanız, ''her gün 1,5 saat spor yapacağım'' gibi bir hedef koymak yerine, haftada 3 gün 15'er dakikalık egzersizlerle başlamanız, bunu alışkanlık haline getirmenizi kolaylaştıracaktır.


3- Zanshin

Zan: Geriye kalan, arta kalan

Shin: Kalp, akıl, ruh, his

Zanshin, Bir durağanlık ve farkındalığın devamlılığı halini ifade eder.

Rakip ve çevre faktörleri üzerinde her an için farkındalığı, çalışırken tam adanmışlığı içerir.

Mesela bir imparator muhafızını hayal edin. Görevdeyken, herhangi bir tehlike hissine karşı dikkatli olmak için çevresinde olup bitenin %100 farkında olması gerekir.

Farkındalık ve devamlılık, zihnimizin her hangi bir şeye takılı kalmadığı ve her an hazır olduğu anlamına gelir. Zihnimiz açık ve dikkatli olduğunda ve kasıtlı olarak belirli bir noktaya takılı kalmadığında, zihinsel zayıf noktalar, yani başarımızın önündeki engeller ortadan kalkar.

Bir işe gayet başarılı bir şekilde başlayıp, son anda bıraktığınız olmuştur.

Rotanın %99'unu tamamlamış olsanız bile fark etmez, bitiş çizgisine ulaşmadıysanız, kalan %99'un da bir anlamı kalmaz.

Zanshin seviyesine eriştiğinizde, işler yolunda giderken zihninizin sakinleşmesine izin vermeyecek, görevin sonuna kadar zihninizi uyanık ve tetikte tutabileceksiniz.

Günlük hayatta işlerinizi yaparken zanshin'inizi uyanık tutmak amacıyla, zihninizi o işleri yapmaya odaklamaya ve bu sırada da çevrenin farkında olmaya zorlayın. Ayrıca başladığınız işleri aynı konsantrasyonla, yarım bırakmadan tamamlamayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.

Günlük hayatta yapabileceğiniz bir diğer çalışma ise masa başında yapabileceğiniz obje çalışması; bir masaya üç adet farklı obje koyarak tek tek hepsinin ayrıntısına odaklanmak yerine bu objelerin üçününde ayrıntısına aynı anda odaklanmayı deneyin. Böylece genele odaklanarak detayı görme alışkanlığını kazanabilirsiniz.


4- Shoshin

Sho: Başlangıç Shin: Kalp, akıl, ruh, his

Shoshin, ''başlangıç zihni'' anlamına gelen bir kavramdır.

Bir alanda uzmanlaşmaya başladığımızda ve bilgi seviyemiz arttığında zihnimizi yeni fikir ve bilgilere kapatmaya başlıyoruz.

Shoshin felsefesi, bunun olmasını engellemek için bir konu hakkında ileri derecede bilgi sahibi olunsa bile sanki yeni öğrenmeye başlıyormuşçasına açık, hevesli ve önyargısız bir tutum takınılmasını gerektiğini söylüyor.

''Yeni başlayanın aklında pek çok olasılık vardır, uzmanın kafasında ise çok az.'' Shunryu Suzuki

Bunun için de entelektüel tevazuya sahip olmanız gerekiyor. Bu konuda ''Entelektüel tevazu''isimli podcast'imizi dinlediğinizde tam olarak ne yapmamız gerektiğini de kavramış olacaksınız.

***

Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve yaşamınızı dönüştürme cesaretini bulmak isterseniz sizi Haddini Aş E Bülten ailemize hevesle bekleriz.


Haddini Aş Kulübü'ne üye olmak isterseniz, link burada. Hem artık taksitle ödeme seçeneğimiz de var!


***

Kaynaklar:





4.299 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page