top of page

Zorluklardan Kaçmak Sağlığınıza Zarar Veriyor!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Karşılaştığınız zorluklara tepkiniz nasıl oluyor?

Onları kucaklıyor musunuz yoksa görmezden mi geliyorsunuz?

Eğer ikinci gruptaysanız bir kez daha düşünün derim. Çünkü yapılan araştırmalar zorluklarla mücadele etmek yerine onlardan kaçmanın hem zihinsel hem bedensel sağlığınızı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyuyor.  

Zorluklar hayatta kaçınılmaz. Yenilmek ise sizin seçiminiz. Roger Crawford

Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden birinde şöyle bir araştırma yapılıyor:

Öğrenciler zorluklardan kaçanlar ve zorlukları göğüsleyenler olarak iki gruba ayrılıyorlar ve her altmış saniyede bir elektrik akımının verileceği bir odaya yerleştiriyorlar. Duvara da öğrencilerin göreceği şekilde saat asıyorlar ve saniye ibresi on iki rakamını her geçtiğinde, öğrencilerin parmak uçlarına hafif bir akım veriliyor. 

Zorluklardan kaçan grubun, saniye ibresi on iki rakamına doğru yaklaşırken dikkatlerini başka bir yöne çekmek için farklı farklı davranışlar geliştirdikleri görülüyor.

Bu arada araştırmacılar, öğrencilerin yüzlerini ve gözlerini gözlemleyebilmek için, saatin içine kamera yerleştirmişlerdi.

Kamera kayıtlarını izlediklerinde saniye ibresinin on ikiye yaklaşırken, zorluklardan kaçanların gösterdiği en belirgin davranış olarak, şokun geldiğini haber veren saate bakmayı reddettikleri, bunun yerine başka bir yere baktıkları gözlemleniyor. Yani kendilerince stresin kaynağından kaçıyorlar. 

Zorluklardan kaçan bu grup, deneyin sonunda bir testten geçiyorlar. Bu teste göre kalp atışları, solunum hızları ve kan basınçları gibi stresin en temel göstergeleri olan değerler, deneme öncesi ölçümlerin %30 ile %40 üstünde bulunuyor.

Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir zorluk yoksa o yol sizi hiçbir yere götürmez. Bernard Shaw

Gelelim zorlukları göğüsleyenlere. Bu gruptakiler de tıpkı zorluktan kaçanlar gibi dikkatlerini başka yöne çekme davranışını girseler de saniye ibresi on ikiye yaklaşırken doğrudan saate bakıyorlar ve elektrik şokuna karşı kendilerini zihinsel olarak hazırlıyorlar.

Deneyin sonunda testten geçirilen bu grubun kan basınçları ve kalp atışları ise test öncesi ölçümlerle aynı çıkıyor. 

İnsanın kıymetini meydana çıkaran uğradığı zorluklardır. A. Thiers

Zorluklardan kaçmanın bizi rahatlatacağı yanılgısına düşeriz çoğu zaman, ancak durum hiç de öyle değil. Aksine hem fiziksel hem zihinsel sağlığımıza zarar veriyor ve sorunların daha fazla büyümesine yol açıyor aslında.

Üstelik zorluklardan kaçmak demek, bize verilene razı olmak demek aslında. Her şeyi olduğu gibi kabul etmek, değiştirmek için mücadele etmemek demek. 

Zorluklardan kaçmak demek, kendimizi kandırmak, cesaretsizce bir yaşamı seçmek demek. 

Zorluklardan kaçtıkça istediğimiz hayata ulaşmak da imkansız hale geliyor. 

İşte bu yüzden ne zaman ki zorluklarla yüzleşmeyi seçersek işte o zaman hem daha sağlıklı hem daha mutlu hem de kendine daha fazla güvenen bireyler olacağız. 

Fiziksel veya zihinsel bir ızdırap çekmeye başladığınız anda, yüzleşmekten kaçtığınız şeyin benliğinizin en derinlerine kadar işlediği ortaya çıkar. Tıpkı bir dedektif gibi arayıp, onu bulmanız ve açıkça yüzleşmeniz gerekir. Elinizdeki bir fenerle karanlık bir evin içine girer gibi, zihninizin odalarına girin ve sorunlarınızı onlarla dürüstçe yüzleşerek aydınlatın. Başka bir çareniz yok. Brian Tracy


177 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page