top of page

Çağımızın En Başarılı Girişimcilerinden Altın Değerinde Tavsiyeler

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Olağanüstü başarılara imza atan, oyunu değiştiren, geleceği şekillendiren isanlar var aramızda. Ve bu insanlar nasıl başarılı olduklarını, hayallerine giden yolda nasıl bir tutum sergilediklerini her fırsatta dile getiriyorlar.

Bu yazımda size ilham vermesi, hayallerinize giden yolda rehberlik etmesi için önemli girişimcilerin tavsiyelerini bir araya getirdim.

Elon Musk: ”Herkesten Çok Çalışın.”

”Haftada en az 80 veya 100 saat çalışın. Böylece başarı oranınızı geliştirin. Diğer insanlar haftada 40 saat çalışıyorsa onların 1 senede yaptığı şeyi siz 4 ayda yapacaksınız.”

Hangi sektörde olursanız olun, ne iş yaparsanız yapın. Eğer olağanüstü işlere imza atmak, yaratıcı ürünleri ortaya koymak ve alışılmış oyunu değiştirmek istiyorsanız tek yolunuz var: Herkesten fazla çalışmak ve çok ama çok fazla deneme yapmak.

Bu arada bunları yapmak demek, zaman zaman başarısız da olacaksınız demek. Başarısızlıklarınızı kabullenmeniz, onları birer geri bildirim olarak görmeniz gerekiyor.

”Başarısız olmak da seçeneklerimizden biri. Başarısız olmadıysanız henüz yeterince yenilikçi değilsiniz.”

Bill Gates: ”Öğrenmeyi Bırakmayın”

“Başarı zeki insanların asla kaybetmeyeceklerini düşünmelerine yol açar. Durmayın. Öğrenmeyi bırakmayın. Geçmiş başarılar gelecekte başarılı olacağınızı garanti etmez. En zeki, en bağlantılı ve en yetenekli insanlar bile kaybedebilir.”

Her şeyin her an değişim içinde olduğu yeni dünyada, kaç yaşında olursanız olun, ne kadar tecrübeli olursanız olun, kendinizi sürekli geliştirmek için çaba harcamlasınız.

Yeni şeyler öğrenmenin, yetenek ve becerilerinizi geliştirmenin sizi hayata bağlayıcı müthiş etkileri olduğuna inanıyorum. Bu konuda da epeyce araştırma var zaten; öğrenmeye devam eden insanlar daha uzun ve mutlu hayatlar yaşıyorlar.

Sürekli sorgulayan, bilmediğini bilmenin bilgeliğiyle davranıp, ona göre sorgulayıp öğrenen karakteriniz varsa, bu sizi geleceğe taşıyacak en önemli değerlerinizden birisi olacaktır. 

Warren Buffet: ”Başarı İçin Tutku Şart!”

“Hemen hemen her şeyde başarılı olmak, onlar için tutkulu olduğun anlamına gelir. Eğer makul bir zekaya ve yaptıkları iş için yoğun bir tutkuya sahip insanları görürsen bil ki, bu insanlar, bir sonraki tepenin üstü görünmese dahi yanlarında yürüyecek birilerini bulurlar ve hayallerini gerçekleştirirler.”

Yaşama hevesinin, enerjisinin ve başarının yegane kaynağıdır tutku.

Büyük başarılara imza atabilmeniz, ancak tutkuyla bağlı olduğunuz bir alanda çalıştığınızda mümkün olabiliyor. Düşseniz dahi o tutku size yeniden kalkma gücü veriyor. O tutku sizin her sabah heyecanla uyanmanızı sağlıyor.

Tim Ferriss: ”Ertelemeyin, Doğru Zamanı Beklemeyin!”

“Önemli şeyler için doğru zamanı beklemek berbattır. İstifa etmek için doğru zamanı mı bekliyorsun? Yıldızlar hiçbir zaman hizalanmayacak ve hayatın trafik ışıkları hiçbir zaman aynı anda yeşil olmayacak … ‘Bir gün’, hayallerini seninle birlikte mezara götürecek bir hastalıktır. Eğer bir şey senin için önemliyse ve eninde sonunda yapmak istediğin şeyse doğru zamanı bekleme. Sadece yap!”

Ne kadar çok düşünüp ne kadar çok beklersek ne kadar şüphe eder ne kadar korkarsak, sonunda başardığımız iş sayısı da o kadar az olacaktır.

Zamanımız kısıtlı, büyük hayallerimiz ve içimizde yatan kocaman bir potansiyel var. Harekete geçmek için en doğru zaman: Şimdi!

Gary Vaynerchuk: ”Yeteneklerinize Odaklanın”

”9 yaşında da, 90 yaşında da olsan, kötü olduğun şeyleri düzeltmeye çalışma, iyi olduğun şeylere odaklan.”

Çoğu insan sahip olduğu mükemmel yeteneklerin farkına bile varmadan yaşayıp gidiyor. Kimisi de farkına varsa da göz ardı ediyor onları, kendisine dayatılan, çoktan tanımlanmış ”nasıl başarılı olunur” göre hareket ediyor.

Yeteneklerinin üzerine giden, onları parlatan kişilerin henüz başarısız olduğunu görmedim ben. Ancak şunu da gördüm ki; yeteneklerini önemsemeden, toplumun dayattığı başarı tanımına göre hareket eden çoğu kişi de ortalama bir insan olarak ve genelde mutsuz bir şekilde sürdürüyor yaşamını. Seçim sizin.

Steve Jobs: ”Basite İndirgeyin”

“Odaklanma ve basite indirgeme benim mantralarımdır. Çünkü basit olan karmaşık olandan çok daha zor olabilir: Düşüncelerinizi basite indirgemek ve zihninizi temizlemek adına çok çalışmalısınız. Unutmayın sonunda buna değecektir, çünkü bunu bir başardınız mı üstesinden gelemeyeceğiniz şey yoktur. ”

Seçenekler arasında boğulduğumuz bir çağdayız. İstediğimiz her bilgiye anında ulaşıyor, gün içinde birbirinden farklı onlarca düşünceye maruz kalıyoruz. Tüm bunlar bizim zihnimizi ve odaklanma yetimizi zayıflatan etmenler.

Zihniniz ne kadar berraksa o kadar güçlüdür ve zihniniz ne kadar güçlüyse, özel ya da iş hayatınızda başarılı olma şansınız da o kadar fazladır.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page