top of page

Öz Disiplin Geliştirmek İçin 3 Stoacı Yöntem

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Öz disipline sahip insanlara pek az rastlıyoruz.

Her yanımızdan ''başlıyorum ama bitiremiyorum.'', ''çok zorlandım, bıraktım.'', ''aman, kim uğraşacak şimdi.'' sesleri yükseliyor.

Bir yandan da uzmanlar, koçlar, doktorlar öz disiplinin önemini hiç olmadığı kadar çok vurguluyorlar;

Güçlü bir öz disipline sahip olmadan istediğimiz kiloya ulaşamayacağımızı, daha üretken olamayacağımızı, işimizde terfi alamayacağımızı, daha pozitif ve enerjik olamayacağımızı, sağlıklı ilişkiler yürütemeyeceğimizi söylüyorlar her fırsatta.

Dolayısıyla etraf öz disiplin geliştirmek için neler yapabileceğimizin anlatıldığı içeriklerle dolu.

Bugüne kadar birçoğunu inceledim. Aklıma en çok yatan, daha az bahsedilen ama uyguladığımda en çok etkisini gördüğüm yöntemler stoacı yöntemler oldu.

Ben de bugün bu yöntemleri sizinle paylaşmak istedim.

Ama gelin önce öz disiplin nedir ve neden önemlidir, öz disiplin eksikliği neden olur, onlara bakalım.

Öz Disiplin Nedir ve Neden Önemlidir?

Öz disiplin, kişinin yapması gerekeni yapma yeteneğidir. Yani kendini organize edebilmesi, mütemadiyen planlarına uyabilmesi ve öz kontrolünü kaybetmemesidir.

Ve genellikle, uzun vadeli başarı için anlık rahatımızdan veya isteklerimizden vazgeçmek anlamına gelir.

Örneğin, fiziksel olarak formda olmak istiyorsak, sağlıklı olmanın ve iyi hissetmenin uzun vadeli faydalarını elde etmek için spor salonunun sabah erken saatlerdeki kısa vadeli rahatsızlığına katlanabiliriz.

Duygusal zihnimiz, ideal halimize, potansiyelimize ulaşmak için yapmamız gerekenleri engeller. Öz disiplin ise fiziksel eylemle ilerleyerek duygusal zihnimizi aşma yeteneği verir.

Öz disiplin geliştirmenin önemi söz konusu olduğunda, genelde kariyerde ilerlemek, uzun vadeli hedeflere ulaşmak gibi konularla ilişkilendirilir ancak hayatın her alanında yararı var bizlere:

Kaygıyı azaltır. Stresli olduğumuzda kusurlu davranışlar sergilemeye çok açık oluruz. Kimimiz erteler, kimimiz vazgeçer…Aslında 2016 yılında yapılan bir araştırma, öz denetimi geliştirmenin öğrencilerin sınavlar sırasında kaygıyla ilgili sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Fiziksel sağlığı arttırır. Yüksek öz disipline sahip insanlar, sağlığa zarar veren madde kullanımınan karşı daha iyi direnirler. Yüksek öz disiplin, daha düşük obezite ve bağımlılık oranlarıyla da bağlantılıdır.

İlişkileri daha sağlıklı hale getirir. Psychology Today, "Kendini kontrol etme kabiliyeti, empatik bakış açısı geliştirme kabiliyetidir, kişinin kendi bakış açısının dışına çıkma yeteneğidir." diyor. Bu adımları atmak, otomatik savunma tepkilerimizi geçersiz kılmamızı ve daha sağlıklı, daha mutlu ilişkilere katkıda bulunan daha yapıcı davranışlar benimsememizi sağlar.

Esnekliği (Rezilyans) arttırır. Öz disiplin, esnek olmanın bir göstergesi olabilir. Ne kadar esnek olursak, dürtülerimiz üzerinde o kadar iyi kontrole sahip oluruz. Psychology Today, "Esnek bir kişi, hayatın zorluklarını ve durumlarını etkili bir şekilde yönetme konusunda kendi yeteneklerine inanır" ifadelerine yer veriyor.

Mutluluk hissini arttırır. Ne kadar üretken olursak, o kadar yaratıcı ve mutlu oluruz. Davranışlarımızın kaynağı üzerinde ne kadar çok kontrol sahibi olduğumuzu hissedersek, kendimizi o kadar iyi hissederiz ve bu da bizi mutlu eder.

Öz Disiplin Eksikliğinin Nedenleri

Rahatlık ve tembellik arayışı: Pek çok insan, en az çaba gerektiren ve anında tatmin sağlayan şeyleri yapmayı tercih ediyor.

Dikkat Dağıtıcılar: Dikkat dağınıklığı çağında yaşıyoruz. Hatta dikkat dağınıklığı sebepli öz disiplin eksikliğinin en fazla olduğu günlerdeyiz. Cep telefonları, sosyal medya, reklamlar tüm gücüyle bizi acil ve gerekli olanı yapmaktan alı koyuyor.

Vizyon eksikliği: Net bir vizyonumuz olmadığında, tembellik ve disiplinsizlik bizi daha kolay ele geçiriyor.

Sağlıksız bir beden ve zihne sahip olmak: Beden ve zihin olarak zayıf hissettiğimizde, kendimizi disipline etmek çok zor. Alkol almak, sigara içmek, abur cubur yemek ve yeterince egzersiz yapmamak gibi kötü alışkanlıklar vücudumuzu bozar. Vücudumuz zayıf olduğunda ise kendimizi tembel ve bitkin hissederiz. Zayıf bir zihin de öz disiplinden yoksun yaşamamıza neden olabilir.

Plan ve rutin eksikliği: Bir şeyleri ne zaman ne şekilde yapacağımıza dair planımız olmadığında ve rutinsiz bir şekilde yaşadığımızda, genelde oradan oraya savruluruz. Bu da öz disiplinimizi korumayı zorlaştırır.

Öz Disiplin Geliştirmenin 3 Stoacı Yöntemi

1- Gönüllü Rahatsızlık

''Büyük stres durumlarından önce ruhun kendisini güçlendirmesi gerekir. Ayrıca Talihin iyi huylu olduğu dönemlerde de kendisini talihin şiddetine karşı da güçlendirmesi gerekir.'' - Seneca

Gönüllü rahatsızlık durumlarına girmek, zihnimizi ve bedenimizi hayatın en zor anlarıyla başa çıkmada ve kendimizi yola devam etmede eğitmek için oldukça önemli.

Bunu uygulama konusunda şöyle öneriler var:

- Her zamankinden birkaç saat erken uyanmak ve çalışmak/egzersiz yapmak

- Kötü havalarda uzun yürüyüşler yapmak

- 24 saatlik bir 'dopamin detoksu' yapmak (telefon, sosyal medya, Netflix, video oyunları vb. yok)

- Pürüzlü bir yüzeyde uyumak

- Buz banyosu yapmak

- 24 saat oruç tutmak

Ayrıca, aşağıdakiler gibi belirli alışkanlıklar aracılığıyla gönüllü rahatsızlığı günlük rutinimizin bir parçası haline getirebiliriz:

- Spor salonunda kendimizi zorlamak

- Soğuk duş almak

- Her gün bizi korkutan bir şeye evet demek (iş yerinde sunum yapmak için gönüllü olmak, yabancılarla havadan sudan sohbet etmek vb.)

Elbette her gün bir Spartalı gibi yaşamak zorunda değiliz, ancak ara sıra gönüllü rahatsızlık uygulayarak kendimize meydan okumak, hem özgüvenimizi arttırcak, hem hayatımızın kontrolünün kendi elerimizde olduğunu hissettirecek hem de engelleri çok daha koy aşmamızı sağlayacaktır.

2- Hazza Bilinçli Direnmek

Öz disiplinimizi geliştirmek için başka bir uygulama, davranışlarımızın kontrolünün yalnızca bizde olduğunu bilmek için belirli günlük zevklere kasıtlı olarak hayır demek.

Arada sırada çikolatalı kurabiye yememeyi, yeni ayakkabılar almamayı veya herkesin bahsettiği o popüler Netflix dizisini izlememeyi seçmeliyiz.

“Zevklere direnmek akıllıların, zevklerin kölesi olmak aptalların doğasında vardır.” - Epiktetos

Bu arada bu uygulamaların dozu çok önemli. Hayatı bizim için tatsız ve katlanılmaz hale getirmemesi gerekir.

Bizim amacımız ''anlık tatmin'' dürtülerini kırmak.

Bu yüzden periyodik olarak uygulamamız yeterli olacaktır.

Yavaş ve emin adımlarla ilerlediğimiz bu yolda, öz disiplinimiz de sürekli artan hızda gelişecektir.

3- Diğerlerine Karşı Kurşun Geçirmez Olmak

Başkalarının dedikoduları veya fikirleri hakkında endişelenerek zihinsel enerjimizi kaybetmemeli, sadece kendi davranışlarımıza odaklanmalıyız

“Her güne, kendinize şunu söyleyerek başlayın: Bugün sataşmayla, nankörlükle, küstahlıkla, ihanetle, kötü niyetle ve bencillikle karşılaşacağım ve bunların hepsi de, kabahati işleyenin iyiyle kötüyü birbirinden ayırmaktan aciz olmasından kaynaklanacak.” - Marcus Aurelius

Çok fazla insan, hedeflerini ve hayallerini, yalnızca diğer insanların - hatta bazen internetteki yabancıların bile - dedikoduları ve fikirleri yüzünden gerçekleştiremiyor.

Herhangi bir insanın öylesine ortaya attığı bir fikir yüzünden istedikleri hayattan vazgeçiyor insanlar; ki çoğu insan ne hakkında konuştuğunu bilmeden konuşur.

Bu çok büyük bir israf değil mi?

Ve şunu fark ettiniz mi: Başarılı ve idealist insanlar, büyük şeyler yapmakla çok meşgul oldukları için diğer insanların hayatlarıyla ilgilenmezler. Bize hayallerimizi gerçekleştirmenin mümkün olmadığını ve yeterince iyi olmadığımızı söyleyenler, vasat ve hayatta bir gayesi olmayan insanlar arasından çıkıyor genelde.

Neden vasatlığa saplanıp kalmış insanları dinleyelim ki?

Bu yüzden;

Gürültüyü ayarlamayı öğrenmeliyiz.

Kurşun geçirmez olmayı öğrenmeliyiz.

Kendi yolumuzu güvenle ve kararlılıkla izlemeyi öğrenmeliyiz.

***

Eğer sürekli öğrenen, gelişen, kendisi ve toplum için en iyisini hedefleyen insanlarla dolu bir çevre edinmek ve bizimle birlikte büyümek isterseniz, sizi Haddini Aş Kulübü'ne hevesle bekleriz.


Katılmak için link burada.

4.494 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


MEHMET ATEŞ
MEHMET ATEŞ
Dec 19, 2022

24 saat oruç ve 24 saatlik bir 'dopamin detoksu' yapmak bunu bir düşünmek istiyorum gerçekten...

Like
Yazı: Blog2_Post
bottom of page