top of page
Yazarın fotoğrafıpınarözkent

2022'de Kariyerimizi Şekillendirecek 11 Trend

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

2021… Ne yıldı ama değil mi?

Birçok sektörde rekabet iyice kızıştı, yüzlerce yeni iş kolu oluşmaya başladı, kripto paralar yükseldi ve birçok insan geleneksel iş modellerini terk etti.

Bu hızla değişen bir dünyada, geleceği okuyabilmek, konunun uzmanlarına kulak asmak ve tavsiyelerine uyarak hareket etmek her birimiz için oldukça önemli.

Dijital dünyanın etkin düşünürleri, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan trendleri ve 2022'de bu trendlerin kariyerlerimizi nasıl şekillendirebileceklerini bakın nasıl anlatıyorlar:

1. Dijital Yerel İşler

Rex Woodbury, Index Ventures Müdürü

Bugünün mezunlarının, iş yaşamları boyunca 15 ila 20 arasında iş bulmaları bekleniyor. Üstelik bu işlerin çoğu henüz keşfedilmedi. 2030'a kadar bugünün üniversite öğrencilerinin %85'i şu anda var olmayan işlere sahip olacak.

Bu işlerden bazıları geleceğin teknolojilerinin sonucu olacak olsa da birçoğu zaten oluşmaya başladı bile.

Bunlar, internet platformları üzerine inşa edilmiş dijital olarak yerel çalışma biçimleri.

Depop'ta profesyonel bir satıcıyken, aynı zamanda Metafy'de oyun koçu ve Discord'da topluluk yöneticisi olabilirsiniz. Airtable'da uygulamalar oluşturabilir, Whatnot'ta canlı yayın yapabilir, Rec Room'da deneyimler geliştirebilirsiniz. Ve elbette, TikTok, YouTube ve Twitch'te içerik üreterek de gelir sağlayabilirsiniz.

Z kuşağı, iş dünyasında yeni bir zihniyetle olgunlaşıyor: İşin kendi kendini yönetmesini, esnek olmasını ve mali açıdan tatmin edici olmasını istiyor.

Zamanlarını şirketlere kiralamayan, bunun yerine kendi yollarını esnek, hızlı ve dijital bir dünyada şekillendiren girişimci ve yaratıcılar patlamasına tanık olacağız.

2. Lidersiz Projeler

Mario Gabriele, The Generalist'in Kurucusu

Yeni dönemde en ilginç ve etkili projelerimiz çoğunlukla "çok oyunculu" olacak.

Sanat ve yaratıcılık çalışmaları yapmak, yeni oyunlar üretmek, ilgi çekici hikayeler anlatmak ve yeni teknolojiler keşfetmek için birlikte çalışacağız. Bu girişimlerin çoğu temelde "lidersiz" olacak veya tek bir lideri olmayacak.

Bunun yerine, gruplar halinde, farklı sorunların üstesinden gelmek ve güçlü yönlerimizi kullanarak birlikte başarmak için yola çıkacağız. Yönlendirmeye hala ihtiyaç duyulacak olsa da bunların çoğu, yukarıdan aşağıya değil aşağıdan yukarı olacak şekilde ayarlanabilir.

3. İşlerimizin Ötesinde Kariyer Geliştirmek

Deborah Liu, Ancestry'nin CEO'su

Bu zamana kadar kariyerlerimizi LinkedIn profillerimizde yazan işlerin listesi gibi gördük. Bu bakış açısı onlarca yıldır hakim olsa da, geçtiğimiz iki yıl bize profesyonel kimliklerimizi daha kapsamlı bir şekilde görme fırsatı verdi.

Sadece işimizden ibaret olmadığımızın farkına vardık. Ve ne kadar yoğun çalışırsak çalışalım, işimiz kişisel hikayemizin sadece küçük bir parçası.

Bugünlerde kariyerimizi anlatırken farklı alanlardaki başarılarımızı ve yaptıklarımızı da anlatıyoruz. Örneğin:

Konferanslarda yaptığımız konuşmalar

Startup'lara yaptığımız danışmanlık

Blog yazıları veya çevrimiçi ürettiğimiz farklı içerikler

Katıldığımız kâr amacı gütmeyen kuruluşlar

Şirketler, bu “program dışı faaliyetlerin” aslında bizim işimizle rekabet etmediğini anlamaya başlıyor. Aksine tüm bunlar işimizi daha iyi yapmak için birçok farklı yönümüzü besliyor ve yetkinliklerimizi geliştiriyorlar.

4. İş Akışı Şefinin Doğuşu


Khe Hy, RadReads'in CEO'su ve Kurucusu

Yeni normal düzen şirketleri; nasıl organize olduklarını, işbirliği yaptıklarını ve iletişim kurduklarını yeniden gözden geçirmeye zorladı ve bazı eski kuralları yeniden belirlemek için eşsiz bir fırsat yarattı. (40 saatlik çalışma haftası mı? Hmmm bir düşünelim…)

Tabii ki bu büyük bir çaba gerektiriyor. Çünkü en karmaşık varlıklar olan biz insanlar arasındaki norm ve beklentileri değiştirirken, yepyeni beceri setlerini de iş dünyasına entegre etmek gerekiyor. Kendini "teknoloji, tasarımcı düşünce ve duygusal zekayı harmanlayarak iş yapma konusunda" geliştiren bireyler organizasyonların başarısı için vazgeçilmez olacaklar.

Zamanla, bu beceri setinin, iş akışı şefi gibi özel bir pozisyona dönüştürüldüğünü görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

5. DAO'lar (Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar) Yetenek Savaşını Kazanacak

Vyara Ndejuru, Geç Ödeme CMO'su

Ağustos 2021'de 4,3 milyon kişi işini bıraktı. Bu, şimdiye kadarki en yüksek rakam.

Bu trend devam ettikçe, yani insanlar daha tatmin edici, yaratıcı ve işbirlikçi işler peşinde koşmak için istifa ettikçe, bir zamanlar tuhaf görünen şirket yapılanmaları da normalleşmeye başlayacak. Örneğin bilgisayar kodları tarafından yönetilen merkezi olmayan otonom organizasyonlar..

Blockchainler, merkezi bir birim tarafından koordine edilmeden otonom şekilde çalışabilen tamamen yeni türde organizasyon türlerini mümkün kılabiliyor. Organizasyon bilgisayar programları tarafından yönetildikçe merkezi bir otorite olmadan çalışmak mümkün hale geliyor.

DAO'lar, çalışanlarına esneklik ve güçlü bir ortak amaç duygusu sunarken, bir taraftan da kişisel yetenekleri ön plana çıkarmanın yeni yollarını buluyor. Bu düzen yeni dünya profesyonellerinin beklentilerine oldukça uygun.

6. Örtük Bilgileri Öğretmek İçin Simülasyonlar

Tom Citchlow, Strateji Danışmanı ve Blogger

Örtük bilgi, insanlar tarafından sahip olunan ancak diğer kişilere yazılı veya sözlü olarak anlatması kolay olmayan bilgi türlerine verilen isimdir.

Gelecek giderek daha fazla örtük bilgiye dayanacak. İster bir organizasyona liderlik edebilmek, ister harika bir pazarlama kampanyasının nasıl oluşturulacağını bilmek olsun, kariyer başarısını belirleyecek olan bilgi türlerinden bahsediyoruz.

Yeni dönemde örtük bilgi edinmenin en etkili yolunun “mesleki gelişim” programları olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, bu belirsiz ve öğretilmesi zor becerileri öğrenmenin en iyi yolunun simülasyondan geçtiğini gösteriyor.

Bilgi teknolojileri dünyayı ele geçirmeye devam ettikçe, eğitim için tercih edilen ortam olarak simülasyonlarda büyük bir patlama göreceğiz.

Facebook, bu simülasyonların 3D VR'de ya da Metaverse'de gerçekleşeceğine inanmanızı isterdi, ancak kısa vadede, daha çok Wharton Interactive'e benzemeleri çok daha olası.

Wharton Interactive, “Ciddi Oyunlar. Ciddi Bilgi.” mottosuyla mesleki gelişimin geleceğini oldukça net tanımlıyor.

7. Görev Dışı Olanı Ciddiye Almak

Brie Wolfson, Kool-Aid Fabrikası

Evden çalışırken bir taraftan oyun oynayarak geçirdiğimiz bu son 1-2 yıl, bir zamanlar bu aktiviteleri birbirinden ayıran çizgileri bulanıklaştırdı.

Hobiler edindik, topluluklar kurduk, yeni beceriler kazandık ve eski becerileri yeniden parlattık. Haber bültenleri başlattık, DAO'lara katıldık, programlamayı öğrendik, şaşırtıcı bir şekilde NFT'lere girdik, sonunda gitar çalmaya başladık, SQL'de derinlere indik.

Bu program dışı etkinlikler yeni bir olgu değil, ancak onları hayatımızda anlamlı demirbaşlar haline getirmeyi başardık. Çünkü artık bunun finansal özgürlük ve kendimizi gerçekleştirmek için ne kadar önemli oldukları konusunda hem fikiriz.

Dolayısıyla bundan sonra şirket ve yöneticilerden, bu iş alanı dışı etkinlikleri her zamankinden daha fazla ciddiye almaları ve büyük olasılıkla desteklemeleri istenecek.

8. Öğrenme Hızı ve Gelir Üretmenin Geleceği

Mercedes Bent, Lightspeed Venture Partners'ın Ortağı

Yeni kazanç biçimleri her zamankinden daha hızlı ortaya çıkıyor.

Sadece geçen yıl, kişisel jetonlar, menkul kıymetleştirilmiş müzik, takas edilebilir bahisler, kripto, NFT'ler, dikey içerik oluşturucu pazarı, sosyal alışveriş ve influencer etkileşiminin yeni gelir biçimleri olarak yükselişe geçtiğini gördük.

En büyük gelir arbitrajı, ortaya yeni bir gelir biçimi çıktığında ve çok az insanın işlem yapacak beceri ve platform bilgisine sahip olduğu zaman ortaya çıkar.

Giderek artan değişim hızına ayak uydurmak için, insanların yeni becerileri her zamankinden daha hızlı öğrenmeleri gerekecek.

İnsanlar artık gelirlerini arttırmak ve belirli bir alanda "erken pazara girenler" arasına girmek için çok hızlı öğrenmek ve dönüşmek zorundalar.

9. Topluluk Temelli İşe Alma

Kai Han, Pallet Kurucusu ve CEO'su

Uzaktan çalışma, profesyonel ağlarımızla etkileşim kurma şeklimizi büyük ölçüde değiştirdi.

Bir zamanlar network oluşturma etkinliklerine ve yüksek lisans programlarına katılarak insanlarla tanışırdık. Şimdi ise Twitter, Discord veya Kohort tabanlı kurslar aracılığıyla ilişkiler kuruyoruz. Bu yeni gerçeklikte, kendimizi çevrimiçi topluluklarla her zamankinden daha fazla meşgul buluyoruz.

Bu topluluklar giderek yeni fırsatlar yaratmak için de önemli kanallar haline geliyor. İnsanlar bu toplulukları yeni iş alanları, sözleşmeli işler ve hatta kurucu ortaklar bulmak için kullanıyor. Bu davranışları desteklemek için daha fazla araç oluşturuldukça, çevrimiçi topluluklar kariyer gelişimi ve yetenek bulmanın kritik bir unsuru haline gelecek.

10. Dönüşümsel Beceri Geliştirme

Andrew Barry, Curious Lion'un Kurucusu

Çoğu şirkette, öğrenme ve çalışma iki ayrı şey olarak ele alınır.

Eğitim ve Gelişim departmanları, çalışanları yukarıdan aşağıya bir yaklaşımla sunulan pasif bir içeriği öğrenmek için işlerinden zaman ayırmaya ikna eder. Ancak sorun şu ki; biz böyle öğrenmiyoruz.

En iyi öğrenme yöntemi, merakımızı takip ederek ve benzer bir yolculuktaki benzer insanlarla bağlantı kurarak öğrenmektir.

Bu tür kendi kendini yöneten topluluk temelli öğrenme hiç bu kadar erişilebilir olmamıştı. Sorun şu ki, bu öğrenme biçimi işle entegre olmadığından, insanların gelişimlerini sürdürmek için kendi kişisel zamanlarından önemli bir pay ayırmaları anlamına geliyor.

Önümüzdeki yıllarda şirketler, çalışma ve öğrenmeyi entegre edecekler. Çalışanlara işleri bağlamında deneysel projeler yapma ve benzer amaçtaki insanlarla yaptıklarını paylaşma fırsatları verecekler. İşyerinde öğrenme, pasif bilgi aktarımının yerine çalışanların dönüşümüne öncelik verecek şekilde konumlanacak.

11. Yolsuz Yol

Paul Millerd, Yazar

İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri çoğumuzun izlediği kariyer yolu, artık bizi arzu ettiğimiz yerlere götürmüyor. Bu yol, emekli maaşlarını, ömür boyu istihdamı, uygun fiyatlı evleri ve çekirdek aileleri destekleyen endüstriyel ekonomilerin bir yan ürünüydü. Ancak ekonomi değiştikçe, işle ilgili senaryolarımız da değişmek zorunda.

Alternatifimiz ise ''yolsuz yol'' dediğim şeydir.

İlerlemenin tek yolu kendi yolumuzu yaratmaktır. Bunu yapmak oldukça zor. Başarıyı yeniden tanımlamayı, güvensizliklerle boğuşmayı, deneyler yürütmeyi ve bugüne dek inandıklarımızın ötesinde daha geniş bir “iş” tanımını benimsemeyi içerir.

Kim olduğunuzu ve sizin için önemli olan işi bulmaya yönelik büyük adımlar atmamız gerekiyor.

Kendi yolumuza ne kadar erken çıkarsak, kendimizi geliştirmeye ve dönüştürmeye ne kadar hızlı başlarsak, o kadar iyi..


***

1.357 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Ender YILDIRIM
Ender YILDIRIM
Dec 28, 2021

Çok güzel bilgilendirici bir paylaşım. Teşekkürler.

Like
Yazı: Blog2_Post
bottom of page