top of page

Entelektüel Sermaye Parasal Sermayenin Yerini Alıyor

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Sürekli parasızlıktan yakınıyor, paranın peşinde koşuyor ve daha fazla para nasıl kazanırım diye düşünüyorsanız size bir haberim var:

Paranın önemi azalıyor. Parayla satın alınabilecek şeylerin değeri gittikçe geriliyor ve bunun yerine bilginin değeri artıyor.

Yani, parasal sermaye yerini bilgi sermayesine bırakıyor.

Sevdiğim bir fütürist olan Peter Diamandis bu konuya ''rapid demonisation'' adını vermiş, yani ''hızlı parasızlaşma''.

Bu elbette parasız kaldığımız anlamına gelmiyor, sadece paranın öneminin azaldığı anlamına geliyor.

Diamandis, ''Bolluk'' adlı kitabında aşağıdaki enteresan tabloya yer veriyor.

Tablo kısaca diyor ki bir zamanlar 900 bin doların üzerinde para harcamanız gereken şeylere şu anda bir cep telefonu sayesinde bedavaya ulaşıyorsunuz.

Mesela şu an bedavaya video konferanslar gerçekleştirebiliyoruz. Bunu ilk yapan şirket olan Compression Labs'ti ve maliyeti 250 bin dolara geliyordu. Tutarı enflasyon ile bugüne çekersek 600-700 bin doları buluyor.

GPS, yani yön bulma sisteminin 1982 yılında maliyeti 119 bin dolardı. Tutarı enflasyon ile bugüne çekersek 270 bin dolar. Şu an bedavaya kullanıyoruz.

Dijital ses kayıt sistemini ilk yapan Sony PSM, 1978'de ilk kez yaptığında 2.500 dolardı. Bugün almak istesek 8.867 dolara gelecekti, oysa bu da yine cep telefonlarımızda bedava bir hizmet.

Sony'nin 1982'de piyasaya sürülen ilk CD player'ının fiyatı 900 dolardı. Bugün olsa 2113 dolara gelecekti. Ama o da bedava, cep telefonumuzun bir parçası.

1989'da piyasaya sürülmüş Compton CD ansiklopedilerinin fiyatı 750 dolardı. Bugün 1370 dolara gelecekti. Oysa Wikipedia ile hepsine bedavaya ulaşıyoruz.

Yani aslında pek çok şey bedava hale geliyor ve ona harcamamız gereken para cebimizde kalıyor. Fiziksel ürünlerden kurtuluyoruz. Bu fiziksel ürünler cep telefonu gibi tek bir fiziksel üründe toplanıyorlar ya da birer hizmete dönüşüyorlar.

Benzer gelişmeleri Netflix'te, Spotify'da yaşadık, müzik ve film endüstrisindeki fiziksel ürünlerden kurtulduk.

Anlayacağınız gittikçe fiziksel dünyada para harcadığımız şeylerin önemi azalıyor olacak.

Gelecek, Entelektüel Sermayenin

Peki bunların yerine ne değer kazanıyor?

Fiziksel ürünlere harcanan paranın azalıyor olması demek, bu endüstrideki şirketlerde çalışan bireylerin gelirin de düşmesi anlamına geliyor.

Geleceğe akıllıca baktığımızda entelektüel sermayenin devreye girdiğini göreceğiz.

Google X'in kurucularından olan ve Google'ın otonom araçlar projesini ilk yönetenlerden birisi olan Sebastian Thrun, bu konuda ilginç örnekler veriyor. Entellektüel sermayenin en yoğun şekilde toplandığı yapay zeka şirketlerinin değerlemelerini o şirketlerde çalışan insanların sayısına bölen Thrun oldukça ilgi çekici rakamlara ulaşıyor.

Mesela Uber'in, otonom sürüş üzerine çalışan bir şirket olan Otto'ya 700 milyon dolar para verdiğini söylüyor. O kadar para verdiği dönemde Otto henüz 6 aylık bir şirket ve 70 çalışanı var. Yani çalışan başı 10 milyon dolar para ödenmiş.

General Motors da aynı şekilde Cruise diye bir otonom şirketini 1 milyar dolara satın almış. Burada da kişi başı 10 milyon dolar formülü geçerli. Zynga'ta 1.8 Milyar dolara satılan Türk oyun geliştirici firması Peak Games'in de 150 civarında çalışanı var. Yani rasyo orada da tutuyor.

Bu demek oluyor ki, yapay zeka, büyük veri, oyun tasarımı gibi konularda çalışan güçlü şirketseniz, çalışan başı değeriniz bir anda 10 milyon dolara sıçrayabilir. İşte entelektüel sermaye tam olarak bu.

Bu durumda geleceğin parlayan yıldızlarının veri analistleri, ürün tasarımcıları, yaratıcılar, yazarlar, NFT gibi ortamlardan dijital eserlerini pazarlayan sanatçılar olacağını kolaylıkla söyleyebiliriz.

Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor ve bu yeni dünyada entelektüel kapasiteniz ve yaratıcılığınız esas para edecek faktörler.

Türkiye'de hem devlet hem şirket yönetiminde ne yazık ki fiziksel dünyanın değerine inanılıyor. Ama gördüğünüz gibi işler pek öyle değil. Esas büyük paranın oluştuğu yer bilgi ekonomisi.

Eğer siz de bir şirket sahibi veya yöneticisiyseniz, şirketinizin entelektüel sermayesinin rakiplerden üstün olmasına kitlenin. Neden sizin şirketiniz de Google'ın veya General Motors'un satın aldığı şirketlerden birine dönüşmesin?

Eğer bireyseniz, sermaye birikiminizi para üzerine değil bilgi üzerine yapın.

Okuyun, geliştirin kendinizi. Çünkü okuduğunuz her şey bilgiye dönüşecek, bilgiye dönüşen şey yaratıcılığa, yeni fikirlere dönüşecek. O da entelektüel sermayeye dönüşecek. Böylece geleceğin zengini haline geleceksiniz.



1.884 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Harika bir yazı üstad... Çevirinize sağlık...

Like
Yazı: Blog2_Post
bottom of page