Yaklaşık 7 yıldır, her sene sonunda, bitmekte olan seneyi değerlendirmek ve öğrendiklerimi yazmak gibi bir alışkanlık edindim.
Kendime sorduğum sorular son derece basit: Bu sene neler öğrendim? Neleri yeniden fark ettim ya da hatırladım?
✏️ Cevaplarımı yazmamın 3 temel sebebi var:
1) İnsan beyni düşüncelerini yazıya döktüğünde daha organize, daha detaylı ve öğrenmeye daha açık şekilde çalışıyor.
2) Bir sonraki sene benzer olaylar karşısında gafil avlanmamak için deneyim ve öğrenimlerimi yazmak bana iyi geliyor.
Çünkü insan uçuşup giden düşünceler içinde ya da anlık değerlendirmelerde bazı şeyleri hemen hatırlayamıyor. Elimde yazılı bir deneyimler geçmişi olduğunda ise, bak Pınar şunu unutma, diyebilmek kolaylaşıyor.
3) Kendi içimdeki ilerlemeyi görebilmek, bir önceki seneye oranla bakış açımın genişlediğini, dönüştüğünü somut olarak tecrübe edebilmek beni motive ediyor. (Bu hepimiz için geçerli, insan ancak ilerleyebildiğini gördüğünde içsel motivasyonuna sahip çıkıyor.)
Bugün sizlerle bu yılın öğrenimleri olarak kenara karaladıklarımı paylaşmak istedim.
2022'den Kendime Çıkarttığım 10 Ders
1. Pareto Prensibi Kesinlikle İşe Yarıyor.
80/20 kuralı diye de bildiğimiz Pareto ilkesi, yaşamın birçok alanında kullanılıyor. Benim kendimde uyguladığım tarafı ise; enerjimi ve zamanımı benim için önemli ve beni başarıya ulaştıracak şeyler üzerinde çalışmaya harcamakla ilgili.
Kendime sorduğum soru şu:
"Yaptığım şeylerin hangi yüzde yirmisi başarılarımın yüzde seksenini oluşturuyor?"
''Seçici olun. Her şeye eşit çaba sarfetmeyin. İlerleme yalınlık gerektirir." - Richard Koch
Bu soru perspektifinden baktığımda; zaman harcamam gereken şeyin; içerik üretmek ve hem Haddini Aş'ta hem sosyal medya kanallarımda ürettiklerimi paylaşmak olduğunu görüyorum.
Bu da; zamanımı alacak ve bana pek de fayda üretmeyecek pek çok şeye "hayır" dememi kolaylaştırıyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
İlgili Yazı: Pareto Prensibi
2. Kişisel Gelişimin için Yapacağın Bir Yatırım İçin Asla İkinci Kez Düşünme.
Çok uzun süredir aylık kazancımın %10'unu kendimi geliştirmeye ayırıyorum. Bu bazen bir eğitim, bazen yurtdışındaki Haddini Aş Kulübü benzeri oluşumlar, bazen ücretli bülten üyelikleri oluyor.
Tabi bunun için bazı farklı ihtiyaçları (giyim, yeme-içme vb.) daha mütevazi karşılamaya çalışıyorum. İkinci el alışveriş, kullanmadıklarımı satmak, dışarıda yediğim gün sayısını azaltmak, yalnızca çok gerekli ihtiyaçları almak gibi..
Açıkçası, daimi bir alışveriş halinde olan ve kredi kartları nedeniyle maaşı suyunu çektiğinden, gelişimi için para harcamayan insanları anlamakta zorlanıyorum. (Dürüstçe söyleyeyim: Bir kıyafet indirimde 400 TL olunca alıyorken, Haddini Aş Kulübü'ne, Coursera veya Udacity gibi platformlara, sertifikasyon sağlayan kaliteli eğitimlere aylık 400 TL ödemeyi çok bulan insanları anlamıyorum).
Kendimiz için yaptığımız tüm yatırımlar, ömür boyu bize kar ettirecek. Bundan daha gerçek bir şey yok.
Ayrıca Bakınız; Çok Çalışmak Neden Abartılan Bir Değerdir?
3. Büyümenin Peşinden Koş, Ama Kendin Olmayı Bırakma.
Hayatın getirdiği birçok fırsat karşısında "kazanma" fikri birçoğumuza iyi gelse de, kendimizden ve / veya değerlerimizden ödün verdiğimiz sürece bir anlamı yok.
Özellikle bu sene edindiğim bir tecrübe; bana kesinlikle yapmak istemediğim ya da beni yansıtmayan bir şeyi - ucunda güzel bir getiri olsa da (maddi / manevi); yapmamam gerektiğini öğretti.
Çünkü içinde, kendimden bir şey bulmadığım herhangi bir şeyi yaparken, yaptığım şeyin değersiz olduğunu hissediyorum.
4. Her İnsan Kendine Has Bir "Başarı Tanımı" Yazmalı.
Başarı dediğimiz kavramı, ünvanlardan, oturduğumuz evden, maaşımızdan ayrı tutma zamanı geldi de geçiyor.
Örneğin geçmişteki işimi sürdürmeye devam etseydim (havalı bir şirkette iyi bir pozisyon) günümüzün toplumsal normlarına göre başarılı olarak etiketlenebilirdim. Ancak işin gerçeği şu ki; ben kendimi o noktada başarılı görmüyordum.
Bugün işimi soran pek çok insana; Haddini Aş'ı veya mentorluk tarafımı anlattığımda, pek çok kişinin kafasında "başarıyı" uyandırmadığıma eminim. Ve bunu umursamıyorum.
Benim için başarı; değerlerini yaşayarak kendini bulduğun bir yaşama sonuna dek sahip çıkmaya çalışmak.
İlgili Yazı: Başarının Tanımı Size Özel Olmalı
5. Toksik İnsanları Hayatınızdan Çıkartın.
Biliyorum son zamanlarda bunu size çok fazla söyledim. Ancak biri başarılarınızı küçümsemeye veya sizi küçük hissettirmeye çalışırsa, kesinlikle onu hayatınızdan çıkartmanız gerek.
Siz ilerlemeye devam ettikçe, isteyerek veya istemeyerek sizi engellemeye çalışan insanlar olabilir. Size gerçekçi olmanızı, maceraperest olduğunuzu veya yapamayacağınızı söyleyen insanlar sizi aşağıya çeker.
Başkalarının hikayesini negatife çekmek veya başarılarını küçümsemek için zaman harcayan herkesten kendinizi uzaklaştırın.
(Bu yazımız size bir ışık yakabilir: Etrafınızdaki kişileri gözden geçirme vaktiniz gelmiş olabilir)
6. Sabah Erken Kalkmak Muazzam Bir Zaman Yönetim Metodu.
Birçoğumuz aynı gün içerisinde birçok şeyi halletmeye çalışarak yaşıyoruz. Çocuk okula hazırlanacak, rapor yetiştirilecek, ev alışverişi yapılacak, ofisteki binbir toplantıya girilecek.
Tam bu noktada zamandan bağımsız halledebileceğim her şeyi sabah 05.00-07.00 arası halletmek benim için en iyi çözüm. Yaklaşık 5 yıldır bu nedenle sabahları 05.00'da uyanıyorum. Ve ister bir video eğitim almak, ister bir podcast dinlemek, ister internetten halletmem gerekenleri halletmek ya da içerik üretmek için henüz gün başlamadan değerlendirdiğim 2 saat bana çok iyi geliyor.
Ben sabah insanı değilim demeden önce, günlük 6-7 saatlik uykunuzu alacak bir düzende, bu fikre bir şans vermenizi istiyorum. Elde edecekleriniz, sabah uykusundan çok daha kıymetli olacak, söz.
7. Bilmiyorum / İlgilenmiyorum Diyebilmek Muhteşem Bir Özgürlük.
Ne olursa olsun içinde olmaya, anlamaya çalışmak ya da bilmediklerini kapatmak için çabalamak muazzam yorucu.
Bilmiyorum diyebilmek ise omuzlarınızdaki yükten kurtulmanız için harika fayda sağlıyor. Ya da bazı şeylerle ilgilenmemeyi seçme lüksünüz olduğunu hatırlamak..
- O diziyi izlemedin mi?
- Yok duymadım bile.
- Şuna bir göz atar mısın?
- Pek ilgimi çekmiyor, bakmasam..
- Neden arkadaşlar bu konuyu çözmedi?
- Bilmem, henüz konuşmadım, soracağım.
Her şeyi bilmek, her şeye yetişmek zorunda değiliz. Aklınızda olsun, epi topu 24 saate; zihnini, aklını, kalbini kullandığı koskoca bir hayatı sığdırmaya çalışan insanlarız.
Ve bu gerçek, bazı şeylerle ilgilenmeme lüksümüzün olmasını doğallaştırıyor gözümde.
Eğer kendinizi, bir şeyleri kaçırma endişesi içinde bulursanız şu yazı size iyi gelebilir: JOMO: Bir Şeyleri Kaçırmanın Keyfi
***
Benim 2022'den kendime çıkarttığım 7 ana mesaj bunlar.
Umuyorum ki içlerinden bazıları gelip, sizin için de bir değere dönüşmüştür.
Daha da önemlisi umuyorum ki, sizin de kendi öğrenimlerinizi yazmanız için ilham verebilmişimdir.
Şimdiden her birinize zihinsel, ruhsal ve duygusal olarak büyüdüğünüz yepyeni bir yıl diliyorum.
***
Benzer içeriklerden ilham almak ve büyüme yolculuğunuzda hızlanmak isterseniz, hemen buradan ücretsiz bültenimize üye olabilirsiniz.
Sizinle aynı yollardan geçen bir topluluğun içinde hayallerinizi büyütmek isterseniz ise; Haddini Aş Kulübü'nde sizi bekliyoruz.
Comments