top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Başarılı Olmanın Bu Kadar Uzun Sürmesinin 10 Nedeni

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Kendimize bir hedef koyarız, planlar yaparız ve başarılı olacağımız o günün hayaliyle çıkarız yola.

Çıkarız çıkmasına da yol hiç de beklediğimiz gibi çıkmaz. Bir sürü engebelerle, çıkmaz sokaklarla doludur.

Başlamadan önce harika görünen yol, sonu gelmeyecek gibi görünen zorlayıcı bir yola dönüşür adeta.

Düşeriz, kalkarız, yürümeye devam ederiz. Ancak bir noktadan sonra da sorgulamaya başlarız kendimizi:

''Neden bu kadar uzun sürdü?''

''Şimdiye kadar yolu tamamlamam lazımdı.''

''Galiba başaramayacağım…''

Suçu yola atarız hep. Durup kendimizi sorgulamak çoğu zaman aklımıza gelmez bile.

Halbuki yoldaki tüm engelleri biz kendi ellerimizle koyarız oraya, başarısız olmamızın nedeni de bizden başkası değildir.

Hayattan doğru şeyleri istediğinize eminseniz ve henüz başarılı değilseniz veya istediğiniz seviyede değilseniz, büyük ihtimalle bu yazının sonunda bunun neden kaynaklandığını ve oraya ulaşmak için neyin değişmesi gerektiğini kavramış olacaksınız.



1. Zaman çizelgenizde nerede olduğunuzu fazla gözünüzde büyütüyorsanız

Muhtemelen başarının olması gerekenden daha erken gelmesini bekliyorsunuz, ancak çoğumuzun yaptığı hata, hedefimize doğru ilerleme hızımızı artırmak yerine onun bize daha erken gelmesini beklemek.

İşler bizim istediğimiz gibi hemen olmadı, olmuyor ve olmayacak.

Bu yüzden zamana odaklanmayın, bunun yerine ne kadar hızlı hareket edebileceğinize odaklanın. Zaman herkes ve her birimiz için aynı şekilde akar ama biz onun içinde aynı hızda hareket edip büyümeyiz. Henüz okumadıysanız, bambu ağacının hikayesi tam da bu noktada sizi motive edecektir.

Ne kadar hızlı hareket ettiğinizi kontrol ederek zaman çizelgenizin kontrolünü elinize alın.


2. Süreci hızlandırmak için gereken stratejileri oluşturmayı başaramıyorsanız

Her şeyi kendi başınıza yapabileceğinizi düşünüyorsunuz, çünkü bu işi en iyi sizin yapabileceğinizi, sizden başkasının batırabileceğini düşünüyorsunuz, değil mi?

Ama tam kapasitende olsanız bile o ritmi uzun süre koruyamayacağınızı anladığında her şey değişecek. Siz bir makine değilsiniz, elbette durakladığınız, üretemediğiniz ve yorgun düştüğünüz zamanlar olacak.

İnsanları yolculuğunuza dahil etmeyi öğrenin çünkü ne kadar parlak ve güçlü olursanız olun, uzun vadede, bir takım olarak rekabet eden ve birlikte mücadele edenlere karşı kaybedeceksiniz. Takım olarak birlikte çalışmak, yalnız çalışmaktan çok daha güçlü bir eylemdir.

3. Kendinizi zengin etmek için başkalarının kaynaklarını nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız

Bu sadece diğer insanların parası ile ilgili değil, aynı zamanda diğer insanların zamanı, bilgisi, bağlantıları, işleri ve daha fazlası ile ilgili.

Yalnız kurt olmaya çok fazla odaklanmış olabilirsiniz. Tavşan avlıyorsanız sorun değil ama bir fil avlamak istiyorsanız yeni araçlara ihtiyacınız olacak ve onu avlamak için ne gibi stratejiler geliştirmeniz gerektiğini öğrenmek zorundasınız.

Başkalarının kaynakları, hedeflerinize 10 kat daha hızlı ulaşmanızı sağlar.

Bankaları nasıl kullanacağınızı öğrenin, yatırımcılara nasıl sunum yapacağınızı öğrenin. Diğer insanların sizinle birlikte biraz risk almasına izin verin ve sizinle birlikte kazanmalarını sağlayın.

4. Doğru insanlarla zaman geçirmiyorsanız

Hedeflerine kendini adamış ve odaklanmış insanlar, daha fazla mücadele etmeniz için size ilham verirler.

Büyük işler başarmış ya da başarma arzusu olan vizyonerlerin arasında olduğunuzda, onların auraları bir şekilde size de geçer. Onların vizyonlarını dile getirdiklerini işittikçe, zihniniz vites değiştirmeye başlar ve onların yoluna yönelir.

''Değişmenin en hızlı yolu, olmak istediğiniz kişi olan insanlarla takılmaktır.'' Reid Hoffman

5. Hedeflerinizi doğru belirmediyseniz veya onları takip etmiyorsanız

Hayatınızda her ilerlemeyi takip etmeyi alışkanlık haline getirip, ilerlemenizi ölçmek için bir takvim oluşturmanız gerekiyor.

Nüfusun %90'ının hayalleri ve istekleri var, %10'unun hayatları için hedefleri var, ancak sadece %1'inin aslında bu hedeflere ulaşmak için bir planı var.


Unutmayın, bir hedef ne kadar büyük olursa olsun, onu her gün yürüyebileceğiniz küçük adımlara bölün.


Anahtar kelime her zaman tutarlılıktır.


6. Odaklanamıyorsanız

Hayatın her alanında önümüze sınırsız seçeneklerin sunulduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden dikkatimiz kolayca dağılıyor, aynı anda birkaç şeyle ilgilenmek istiyor olabiliriz.

Başka bir şeye ne kadar çok zaman ayırır ve harcarsanız, gerçekten önemli olan şeylere o kadar az zaman harcarsınız.

Hayatınız üzerinde en fazla etkiye sahip olacak şeyi bulun ve onu ana odak noktanız haline getirin. Yapacağınız ve tüketeceğiniz her şey, o tek bir şey hakkında olsun. Çünkü hayatınızı değiştirecek olan bu.

7. Başarıya götüren becerilere henüz sahip değilseniz

Henüz kendiniz için belirlediğiniz görevleri başarmak için ihtiyacınız olan tüm becerilere sahip olamayabilirsiniz ama sorun değil çünkü hepsi sürecin bir parçası. Tıpkı bir video oyunu gibi, araç ve deneyim envanterinizi oluşturun ki böylece sonraki seviyeye geçebilesiniz.

Elinizde hangi görevlerin olduğunu kavrayın ve ardından puzzle'da hangi araçların ve becerilerin eksik olduğunu tespit edin. Bu becerileri geliştirin veya zaten sahip olan kişileri işe alın. Bu kadar.

8. Yeterince risk almıyorsanız

Henüz başarılı olmadığınız için hayal kırıklığı yaşıyor olabilirsiniz.

Henüz olmak istediğiniz yerde değilsiniz, çünkü güvenli oynuyorsunuz ve size daha yüksek ödüller sunacak riski almaktan korkuyorsunuz.

Belki yeteneklerinize güvenmiyorsunuz, belki de inşa ettiğiniz her şeyi kaybetmekten korkuyorsunuz. Ancak bu noktaya kadar tesadüfen değil, yetenekleriniz ve azminiz sayesinde geldiniz.

Bunun bilincinde olun ve yola çıkmaktan çekinmeyin.

Ray Bradbury'nin durumu özetleyen, çok sevdiğim bir sözü var:

''Atla, düşerken kanatlarını nasıl açacağını öğreneceksin.''

9. Kimse sizin kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı bilmiyorsa

Bu konuda dürüst olalım, sunduğunuz hizmet ne olursa olsun, kimse kim olduğunuzu bilmezse sizden bir şey satın alamaz ve size hak ettiğiniz krediyi veremez.

Yaşayan en zeki insan olsanız da fark etmez, tüm hayatınızı bir mağarada bilginizi paylaşmadan geçirirseniz hepsi boşunadır. Bildiklerinizi dünyayla paylaşmazsanız, kendiniz dahil herkese kötülük yapmış olursunuz. Kişisel markanızı oluşturmak için atabileceğiniz adımları öğrenebileceğiniz yazımız burada.

Sunduğunuz şey iddia ettiğiniz kadar iyiyse ve gerçekten değerliyse, insanlar er ya da geç bunu talep edecek, arkadaşlarına bundan bahsedecek ve onlara verdiğiniz hizmetlerden övgüyle bahsedecekler.

Ancak insanlar varlığınızı bilmiyorlarsa, bunların hiçbirinin olması mümkün değil.

10. Aslında başarıdan ve bu süreçte kendinizi kaybetmekten korkuyorsanız

Bazen başarıdan, seviye atlamaktan korkarız çünkü bu çok çalışmak ve belirli bir düzenin bozulacağı anlamına gelir.

Böyle bir durumda zihniniz şu anda güvende olduğunuzu ve neden herhangi bir şeyi değiştirmek istediğinizi sorar durur size.

''İyi bir durumda olmayabilirim ama en azından tehlikede değilim.''

Kafanızın içindeki ses size bunu söyleyip durur. Ancak kimliğinizin bir sonraki aşamasına geçmeniz için bu sesi uzaklaştırmalısınız.

Daha fazlası için duyulan arzu, bilinmeyenin korkusunu yendiğinde, işte o zaman gelişebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Uzun süredir başarılı olamıyorsanız, bunun sebebi yukarıdaki maddelerden birisi olabilir.

Hayatınızın kahramanı sizden başkası olmayacak, kimse tutup elinizden sizi kurtarmayacak.

Kendiniz ve sevdikleriniz için daha iyi bir yarın inşa etmek için, durup kendinizi sorgulayın. Hatalarınızı anlayın, değerlerinizi keşfedin ve daha güçlü bir şekilde harekete geçin.

Ne dersiniz?


Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve yaşamınızı dönüştürme cesaretini bulmak isterseniz sizi Haddini Aş E Bülten ailemize hevesle bekleriz.






1.817 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


Yazı: Blog2_Post
bottom of page