top of page

Bambu Ağacından Öğreneceğimiz 6 Muazzam Hayat Dersi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Diğer tüm bitkiler ve ağaçlar gibi, Çin bambu ağacının da büyümek için su, verimli topraklar ve yeterli güneş ışığına ihtiyacı vardır.

Bir bambu ağacı dikip, ona yeterince su, doğru toprak sağlar ve ayrıca güneş ışığına yeterince maruz bırakırsanız, ilk yıl ASLA gözle görülür bir büyüme göremezsiniz.

Evet, her şeyi doğru yapmış olsanız bile.

Bir yıl boyunca büyümemesine rağmen onu beslemekten vazgeçmez, büyümesi için tüm şartları eksiksiz şekilde yerine getirmeye devam etseniz bile, bambu ağacında ikinci yıldan sonra da bir değişiklik göremezsiniz.

Hadi diyelim çok sabırlı çıktınız ve devam ettiniz. Üçüncü ve dördüncü yıldan sonra da ağaçta hiçbir değişiklik olmaz.

Eğer buraya kadar pes etmez ve beşinci yılda da onu beslemeye devam ederseniz inanılmaz bir şey tecrübe edersiniz; diktiğiniz bambu ağacının sadece altı hafta içinde 80 fit yani 24,384 metre uzunluğa ulaştığını görebilirsiniz.

Peki neden böyle? İlk dört yıl hiçbir şey olmuyor, ancak beşinci yılda, bambu ağacı altı hafta gibi kısa bir sürede 25 metreye yakın boy atıyor.

Bu, ilk dört yıl içinde bambuda hiçbir gelişme olmadığı anlamına mı geliyor? Hayır, aslında bambu ağacı yeraltında büyüyor, dolayısıyla sadece biz onu göremiyoruz.

Metrelerce uzayabilme potansiyeline sahip olduğundan, dışa doğru büyümesini desteklemek için ÖNCE güçlü bir temele ihtiyacı var. Eğer bambu ağacı, ilk birkaç yıl içinde güçlü bir temel için kökünü büyütemezse, asla o denli büyüyemiyor.



Tıpkı Bambu Ağaçları Gibiyiz

Bambu ağacı, hayatta yaptığımız her şeyle ilgili kullanabileceğimiz mükemmel bir metafor.

Hepimizin hayalleri ve hedefleri var. Bu başarılı bir iş kurma da olabilir, harika bir kariyer oluşturma veya güzel bir aile kurmak olabilir.

Süreç ise genelde şöyle ilerler:

Hedef ve hayallerimiz için yola çıkarız, ilk birkaç yıl gerçekten çok zorlu geçer. Hatta sık sık ''bu kadar çabalıyorum, her şeyi eksiksiz yerine getiriyorum, neden olmuyor?'' gibi düşünceler sarar zihnimizi.

Beceriksiz olduğumuzu düşünürüz, tükeniriz ve kimi zaman vazgeçeriz hayallerimizden, yönümüzü değiştiririz.

Köklerimizi güçlendirdiğimizin farkında olmayız bile. Oysa sadece hazırlanıyoruzdur. Oysa sadece doğru zamanın gelmesini bekliyoruzdur belli belirsiz.

Tıpkı bambu ağaçları gibiyiz..

Bambu Ağacından Öğrenmemiz Gereken 6 Muazzam Hayat Dersi

1. Başarı Bir Anda Gelmez

Kurtuluş Savaşı'nı bir günde kazanmadık.

Zamanımızın çoğunu hedeflerimize ve hayallerimize adamamız, hemen harika sonuçlar göreceğimiz anlamına gelmez.

Bir gün boyunca spor salonunda egzersiz yapıp vücudumuzdaki tüm yağları kaybetmeyi bekleyemeyiz. Yani beklemiyorsunuz değil mi?

Tony Robbins'in bu konuda çok haklı bir söylemi var:

“Çoğu insan bir yıl içinde ne yapacaklarını abartır ve iki ya da üç ya da dört yılda neler yapabileceklerini hafife alır.”

Hedeflerimize, özellikle de hayatımızı sonsuza dek değiştirecek değerli ve büyük hedeflere ulaşmanın zaman alacağının bilincinde olmamız gerekir. Bunun yolu da uzun vadeli düşünmeyi öğrenmekten geçiyor.

Hedef ve hayallerimize daha fazla zaman vermeli, aynı zamanda, bunlar üzerinde tutarlı bir şekilde çalışmaktan bir an olsun vazgeçmemeliyiz.

2. Başarı Güçlü Bir Temel Gerektirir

Bambu ağacı, ilk birkaç yıl içinde kökünü yerin derinliklerine kadar büyütemezse, asla bir anda 25 metre büyüyemez.

Kökleri öyle gelişir ki, en sert rüzgarlarda sallansa da, temelleri sağlam olduğu için dimdik kalmaya devam eder.

Ve aynısı bizim için de geçerli. Aslında başarısızlıktan yakınan çoğu insanın sorunu, kendilerini geliştirmek için azimle devam etmemelerinden kaynaklanıyor.

Özellikle hedeflerimiz büyükse ve hayallerimiz şu anki halimizin çok ötesindeyse güçlü bir temel oluşturmak için kendimize zaman tanımalıyız. Ancak bu şekilde zorlukların ve engellerin yıkamayacağı biri haline gelebiliriz.

Hem bilgi hem de karakter olarak seviyemizi yükseltmemiz gerekiyor.

3. seviyede olduğunuzu ve problem veya engelinizin 5. seviyede olduğunu hayal edin, bu sizin için büyük bir problem olacaktır. Ancak, seviye atladığınızda işler farklı olacaktır.

Bunu tıpkı oyun oynamak gibi düşünebilirsiniz. Seviye atladıkça daha güçlü olursunuz. Seviyenizi 7'ye yükselttiğinizde, 5. seviye bir problem sizin için çocuk oyuncağı olacak.

Bunu sürekli kendimize hatırlatmakta fayda var.

Problemlerin boyutu önemli değil; asıl önemli olan bizim boyutumuz.

Kendimizi güçlü bilgilerle donattığımızda, dayanıklılığımızı arttırdığımızda ve başarılı bir karakter inşası oluşturduğumuzda, başarmak için yola çıktığınız her şey gözümüze daha kolay görünecek.

3. Tutarlılık Yoksa Başarı da Yok

Bambu ağacı sürekli sulanmaz, beslenmez ve yeterince güneş ışığına maruz bırakılmazsa asla büyüyemez.

İlk ay sadece besleyip sularsak ve sonraki iki ay boyunca hiçbir şey yapmazsak ve ardından tekrar devam etmeye karar verirsek ne olur dersiniz?

Asla tam büyümesini sağlayamayız ve hatta muhtemelen ölümüne sebep olabiliriz.

Çoğumuz hedef ve hayallerimize tıpkı böyle davranmıyor muyuz?

Başlangıçta hedeflerimize sıkıca kilitleniriz. Çok çalışırız, gecemizi gündüzümüze katarız ancak bir engelle karşılaşır, çalışmaktan yorulur, inancımız ve kararlılığımızı kaybederiz.

Başarının bir anda, doğru kararla, doğru yerde ve doğru zamanda gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu konuda gerçekten çok yanlış bir algıya sahibiz.

Başarı dediğimiz şey, tutarlı bir çaba göstermekle ilgilidir.

“Biz tekrar tekrar yaptığımız şeyiz. O halde mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” Aristoteles

Arada bir ne yaptığımız değil, her gün ne yaptığımızdır önemli olan. Ve her gün yaptığımız şey, her üç ayda bir yaptığımızdan çok daha büyük bir etkiye sahiptir.

4. Hayaller de Beslenmeye İhtiyaç Duyar

Bir makale yazmayı veya egzersiz yapmak için spor salonuna gitmeyi planlarız ancak zamanı geldiğinde ya erteleriz ya da çoktan aklımızdan silinmiştir bile.

Kendimize her gün hatırlatmamız gereken anonim bir alıntı:

"Başarı, hayatınızın birkaç yılını çoğu insanın yaşayamayacağı şekilde yaşamaktır. Böylece hayatınızın geri kalanını çoğu insanın yapamayacağı gibi geçirebilirsiniz."

O yüzden hayallerimizi her an aklımızda tutmalı, onları her gün beslemeli ve çekip gitmelerine izin vermemeliyiz.

Hayatta neyi başarmak istediğimizi kendimize sürekli olarak hatırlatmalı ve her gün hedeflerimizi teyit etmeliyiz.

Çünkü hedeflerimizi gözden kaçırdığımız an, ertelemenin başladığı ve onlar için hiçbir şey yapmamaya başladığımız an olacaktır.

5. Şüphenin Geldiği Yeri Başarı Terk Eder

Bambu ağacı hikayesinden öğrenmemiz gereken bir diğer önemli ders de kendimize ve hayallerimize şüphe duymadan inanmamız gerektiğidir.

Elbette bu, sadece inanmamız, beklememiz ve bu konuda hiçbir şey yapmamamız anlamına gelmiyor. Kendimize ve hayallerimize inanmalı, aynı zamanda onlar üzerinde çalışmalıyız.

Başarılı bir blogger olmak istiyorsak, blogumuzdan henüz bir şey kazanmıyorsak bile kaliteli içerik yazmaya ve yayınlamaya devam etmeliyiz.

Bir iş adamı olmak istiyorsak, zor zamanlar geçirdiğimizde bile daha çok çalışmaya, daha fazla müşteri ve alıcı elde etmek için çabalamaya devam etmeliyiz.

Çok başarılı insanlar başarının kolay olmadığını, kolay olursa herkes başarılı olacağını bilirler.

Elon Musk, Richard Branson, Michael Jordan, Will Smith, Dwayne Johnson, Les Brown ve daha fazlası gibi sıra dışı insanlara baktığımızda, birçok kez istifa etmek istediklerini ancak bir şekilde inanmayı seçtiklerini görürüz. Kendileri ve hayalleri için devam etmeyi seçtiler ve bu şekilde olağanüstü başarılara imza attılar.

Bu insanları kendimize rehber edinmek, hızımızı ve direncimizi korumamıza yardımcı olacaktır.


6. Sabır Her Kapının Kilidini Açar


Yukarıda bahsettiğimiz gibi, başarı bize asa hızlı bir şekilde gelmeyecek ve arzu ettiğimiz sonucu elde etmek için için çok sabırlı olmamız gerekecek.

Bu nokta aslında çoğu insanın başarısız olduğu nokta.

İnsanların sabretmekle arası iyi değildir. Bu nedenle piyango satın alırlar, kilo vermenin hızlı yollarını ararla ve hızlı zengin olma planları yaparlar.

Günümüz teknolojisi ile daha hızlı bir şekilde başarılı bir iş kurabilmemiz mümkün olsa da, bu yine de çaba ve zaman gerektirecektir.

Bu yüzden ne olursa olsun sabır ve sebat her zaman bizimle olmalı.

''Dünyada hiçbir şey azmin yerini tutmaz. Yetenek yeterli değildir; yetenekli ve başarısız insandan bol bir şey yoktur. Zekâ yeterli değildir; zekânın ödüllendirilmediği, neredeyse bir atasözü olmuştur. Eğitim tek başına yeterli olamaz; dünya eğitimli yoksullarla doludur. Azim ve kararlılığın ise her şeye gücü yeter.'' Calvin Coolidge

Son bir küçük ekleme:

Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve yaşamınızın liderliğini kazanmak için cesaret bulmak isterseniz Haddini Aş E Bülten ailemize bekliyoruz.



***


Kaynaklar:



2.013 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page