top of page

Bruce Lee'den Hayat Değiştirecek 7 Tavsiye

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Gelmiş geçmiş en iyi uzakdoğu sporu ustası ve aktörü olmasının yanında gerçek bir bilge olan Bruce Lee, hayatı ve fikirleriyle bugün hala birçok insanın hayranlıkla andığı bir değer.

Lee aynı zamanda, sadece on yılda çoğu insanın bir ömür boyu başardığından daha fazlasını başarmış bir deha.

Onun gibiler az geliyor bu dünyaya, bunu kabul edelim.

Bu yazıda Bruce Lee'nin hayat üzerine tavsiyelerini paylaşmak istedik sizinle. Her biri size güç verecek, hayallerinizin peşinden gitmeniz için motive edecek çok değerli tavsiyeler.

1. "Kolay bir hayat için dua etmeyin, zor olana dayanabilecek güce sahip olmak için dua edin."

Tarihe dönüp baktığımızda, insanlığın hiçbir zaman sürekli olarak rahat ve kolay bir hayat yaşadığını görmüyoruz. Aksine her dönem farklı zorluklarla mücadele etmiş ama bir şekilde üstesinden gelmiş bir insanlık görüyoruz.

Bazı şeyler iyiye giderken bazıları kötüye gidecek, daha önce hiç karşılaşmadığımız zorluklarla karşılaşacağız, daha önce hiç yaşamadığımız belirsizliklerle yaşamak zorunda kalacağız.

Bu gerçek değişmeyecek ama biz değişebiliriz.

Kolay bir hayat bulmak, zorluklara dayanma gücünü geliştirmekten daha zordur.

Bu yüzden kolaylık aramak yerine, güç arayın. Güvenli ve garanti bir hayat için dua etmek yerine, cesaretli ve hayatın fırtınalarını dizginleyecek bir karakter için dua edin.

Çünkü öyle ya da böyle hayat hep zor olacak. (Dayanıklılığınızı arttırmanın 5 mucizevi yöntemini öğrenmek isterseniz, ilgili blog yazımız burada)

2. ''Sadelik, mükemmelliğe giden yoldur.''

Hayatınızı, hedeflerinizi ve görevlerinizi basitleştirebilirseniz, sadece daha mutlu olmayacak, aynı zamanda daha kolay bir şekilde başarıya ulaşacaksınız.

Aynı anda birden fazla şeyin peşinden gitmeye çalışıyorsanız, hiçbirini gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bu yüzden sizin için en önemli olanı seçin ve onun peşinden gitmeye başlayın.

Tek bir hedefe odaklanınca, hayatınızda başka şeyleri ihmal ediyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz, ancak aksine bir hedefe odaklandığınızda, mucizevi bir şekilde hayatınızdaki birçok şey kendiliğinden gelişecek ve iyileşecek.

3. ''Bir şeyi düşünmek için çok fazla zaman harcarsanız, asla bitiremezsiniz. Hedefinize doğru her gün en az bir kesin hamle yapın.''

Elbette her şey düşünceyle başlar, ancak çok fazla düşünmek, başladığınız her şeyi felce uğratabilir.


Hiçbir zaman her şeyi bilemeyeceksiniz ve başladığınız şey sizin için tamamen yeni bir şeyse asla "hazır" olmayacaksınız.

Ben de önceleri mükemmeliyetçiydim, başlamadan önce çok fazla düşünürdüm. Ama ne zaman ki mükemmel olmayı kafama takmadım, o zaman harekete geçebildiğimi ve ilerleme kaydedebildiğimi gördüm.

Bu yüzden her gün küçük de olsa adımlar atın. Hiçbir fikir bir anda gerçeğe dönmez, onları adım adım gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

4. ''Su gibi formsuz ve şekilsiz olun.''

Kendisi ile yapılan bir röportajda şöyle diyor Bruce Lee: '

'Zihnini boşalt. Su gibi formsuz, şekilsiz ol. Şimdi, suyu bir bardağa doldurursan, su bardak olur. Onu çay demliğine doldur, o zaman su çay demliği olur. Bak, su akar, yayılır, damlar ya da parçalanır. Su gibi ol dostum.''

Yaklaşımınız konusunda esnek olun. İşleri başlarda kendi yönteminizle yapmaya çok fazla takılmayın ve herkesten öğrenmeye açık olun.

Zaten sonunda yararlı olanları özümseyerek ve yararsız olanları reddederek kendi tarzınızı geliştireceksiniz. En önemlisi sizin için en doğru olanı bulmuş olacaksınız.

5. ''Tekrarlayan bir robottan ziyade, kendinizin farkında olun.''

Hiç durup kendi hayatınızı dışarıdan izlediniz mi?

Neyi neden yaptığınızı sorguladınız mı?

Kaliteli bir hayat yaşamak istiyorsanız, öz farkındalık her şeyden önemlidir. Yani kendinizi bilmeli ve kendi potansiyelinizin farkında olmalısınız. Bu, sahip olacağınız en büyük güç olabilir.

Çünkü kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, doğru ve sağlıklı kararlar alma, başarılı olma ve hayatınızın kontrolünü elinize alma ihtimaliniz de o kadar artar. Zorluklarla o kadar kolay başa çıkabilirsiniz.

Daha özgür hisseder, dayatılanlara göre değil de içinizden geldiği gibi yaşamaya başlarsınız.

Buna rağmen birçok insan robot gibidir, her gün aynı şeyleri hiç sorgulamadan yaparlar.

Bir robottan farkınız olsun istiyorsanız, zaman zaman durup hayatınızı ve kendinizi sorgulayın. Çünkü kendinizi gerçekleştirmek ve kendinizin en iyi versiyonunu yaratmak için buradasınız.

6. ''Akan su asla yosun tutmaz. Bu yüzden akmaya devam etmelisiniz.''

Hayatının erken dönemlerinde öğrenmeyi ve denemeyi durduran çok fazla insan gördüm. Ve açık konuşmam gerekirse, hepsinin gözlerindeki ışıltının, hayat enerjilerinin de söndüğünü gördüm.

Hayat su gibidir. Durduğu an tazeliğini, canlılığını, gücünü kaybeder.

Zaten entelektüel sermayenin paranın yerini aldığı bir dünyadayız artık. Bilgi her zamankinden daha önemli bir değer olacak bizler için.

Bana sürekli bu kadar çok şey yapacak enerjiyi nereden bulduğumu soruyor insanlar.

Cevabı işte burada. Yeni şeyler öğrenmediğim ve denemediğim tek bir gün bile yok diyebilirim. Öğrenme aşkı beni sürekli motive ve enerjik tutuyor. Çünkü öğrendiğim her yeni şeyde yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Hayatım hep tazeliğini koruyor.

Eğer damağınızda bayatlamış bir hayat tadıyla yaşamak istemiyorsanız durmadan hareket edin.

Öğrenmeye devam edin, büyümeye devam edin, keşfetmeye devam edin, hayal kurmaya devam edin, yapmaya devam edin.

Kısacası akmaya devam edin.

Yaşam boyu öğrenmek, alanında en başarılı insanların asla vazgeçmediği bir alışkanlık.


7. ''Başarısızlık değil, düşük hedefler esas suçtur. Büyük girişimlerde başaramamak bile görkemlidir.''

Dışarı çıkmaktan, reddedilmekten ve kaybetmekten korkmayın.

Başarısızlık aslında kazanmanın bir parçasıdır. Başarısızlıkta bile zafer vardır, çünkü değerli bir şey için çaba harcamak başlı başına bir kahramanlık eylemidir.

Asıl denememekten korkun, kendiniz için koyduğunuz küçük hedeflerden korkun, düşük beklentilerden korkun, alçakgönüllü hayallerden korkun, tembellikten korkun. Hepsinden önemlisi vazgeçmekten korkun.

En yükseği hedefleyin.

Başarısızlık dediğiniz şeyi bir okul olarak görün, yargıç olarak değil. (Hatalarımdan Öğrendiğim 10 Gerçek yazımızı merak ederseniz, link burada.)

***


Küçük Bir Ekleme;


Biz Haddini Aş Kulübü'ndekiler her gün daha iyi bir iş yaşamı kafa yoruyor, birbirimizi geliştirecek birçok içerik paylaşıyor ve motivasyonumuzu korumak için birbirimizden güç alıyoruz. Siz de aramızda olmak ister misiniz?





4.273 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page