top of page

Covid-19 Aşısının Çok Hızlı Geliştirileceğini Nasıl Bildim?

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2021

Aşağıdaki video 30 Ocak 2020 tarihli.


Türkiye'de henüz tek bir vaka da yok, Çin'den gelen uçakların sayısını azaltmak ve yolcuların ateşini ölçmek dışında bir önlem de...

Ben ise videomda izleyicilerime derhal kalabalık yerlerde maske takmalarını ve el hijyeni malzemelerini satın almalarını öneriyorum. (Kendi maskelerimi ve hijyen malzemelerimi de satın almış durumdayım elbette).

Hastalığın yayılma hızına bakıldığında ülkemize de çok büyük ihtimalle geleceğini, hatta belki de çoktan gelmiş olabileceğini söylüyor ve alınan önlemlerin yetersizliğine vurgu yapıyorum.

Ama videoda daha da önemli bir iddiam var.

Anlı şanlı profesörler aşının 5-6 yıldan önce geliştilemeyeceğini iddia ederken, ben 4-16 haftada aşının geliştirileceğini savunuyorum. (Bu konuda biraz yanıldım çünkü aslında aşı tahmin ettiğimden de kısa sürede gelişti😎, 2. haftada birinci aşama testlere başlayan aşılar vardı).


Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.


Asıl büyük soru şu: Peki ben tüm bunları nasıl doğru tahmin ettim?


Falcı mıyım yoksa komplo teorici şapşiklerin sevgilisi Bill Gates gibi şeytanının adamlarından mıyım?

Aslında yanıt daha basit elbette🤓.




Bilimi takip ediyorum ben.

Genom sekanslarının ne kadar hızlı çözümlendiğini, bilişimin gücü ile çözümlenen virüs genomlarına uygun aşıların nasıl geliştirilebildiğini o dönemde de biliyordum mesela.

Ve girişimleri takip ediyorum.

Çok sayıda biyomedikal girişiminin yukarıda bahsettiğim teknolojileri nasıl kullandıklarını, Ebola, Sars gibi belaları zaten araştırmakta olduklarını ve yeni bir Corona virüsüne karşı hazırlıklarını o dönemde de biliyordum mesela.

Ve Covid-19 gibi dev felaketler karşısında birleşmiş, odaklanmış ve güçlü fonlarla donatılmış bilim insanlarının kısa sürede ne kadar müthiş şeyler başarabildiklerinin tarihi örneklerine de hakimim. İkinci dünya savaşındaki icat fırtınasına bir göz atmak buna yeterli.

Geleceği bilmek Allah'a mahsus. Ama gelecekle ilgili doğru, bilimsel tabanı olan ve tarihten derslerle desteklenen öngörüler geliştirmek hepimizin yapabileceği bir şey.

Yeter ki zihinsel tembelliklerimizden dolayı komplo teorisyeni şarlatanlara teslim olmayalım.

Covid-19 aşısının çok hızlı geliştirileceği ilk günden belliydi. Şimdi bu aşıların hızlı geliştirilmesinden endişe etmeye ve aşı karşıtı şarlatanlara fırsat vermeye gerek yok.

Bilimi, girişimleri ve biraz da tarih bilgisini hayatınızın baş köşesine oturtun, komplo teorisyeni şarlatanları değil. Bilim insanlarına güvenmeye devam edin siz, korku tüccarlarının değirmenine su taşımayın.


666 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page