top of page

Doğru Kararların Sırrı: Tuhaf Sessizlik Kuralı

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Ben konuşurken çok tez canlıyımdır.

Karşımdaki insan sözlerini tamamlar tamamlanmaz makineli tüfek gibi cevap yetiştirmeye başlarım. Hatta, itiraf ediyorum, çoğu zaman tamamlanmasını bile beklemeden…

Oysa çok başarılı pek çok üst seviye yöneticinin, girişimcinin, siyasetçinin ve yatırımcının ortak bir özellikleri var.

Onlar tuhaf sessizliklerin gücünden yararlanıyor, bu sayede karar kalitelerini artırıyorlar.

Kimler ve nasıl mı?Buyrun anlatıyorum.

Tuhaf sessizlikleri kullanmak özellikle zor sorulara yanıt verirken çok işe yarar, işleyişi de oldukça basittir.

Zorlayıcı bir soruyla karşılaştığınızda, hemen cevap yetiştirmek yerine durur ve nasıl cevaplamak istediğiniz hakkında derinlemesine düşünürsünüz. Bu kısa bir duraklama değildir, yanıt vermeden önce 15-20 saniye düşünmeyi gerektirir. Ama bu kısa sürenin biraz sonra anlatacağım mucizevi faydaları vardır.

Tabii bir sohbette böyle sessizliklerle karşı karşıya kalan sizseniz bu size oldukça tuhaf gelecektir. “Tuhaf” sessizlik ismi de buradan geliyor zaten.

Amazon CEO’su Jeff Bezos tuhaf sessizlik kuralını sık kullananlardan birisi. Ama bu uygulamayı sırf kendisi ile de sınırlı tutmuyor, çalışma arkadaşlarını da sessizliğe davet ediyor. Hem de oldukça yöntemli bir şekilde.

Yazılı notları sessizce okumak için toplantıların başında katılımcıların 30 dakikaya kadar zaman ayırmalarını istiyor Bezos. Böylece katılımcılarının notu incelemek, düşünmek ve hatta ilk düşüncelerin ve fikirlerin notlarını karalamak için – hepsi tam bir sessizlik içinde – zamanlarının olmasını hedefliyor.

Tuhaf sessizliğin en büyük faydası başkalarının söylediklerine duygusal tepkiler vermek yerine, duyguyla, düşünceyi dengelemenize izin vermesidir.

Ve günümüzün hızlı tempolu hayatında tuhaf sessizliğin bir büyük faydası daha var. Düşünmeye zaman ayırmanızı sağlıyor.

Düşünmek, bir konunun derin ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini içerir. İç gözlem ve geriye dönük inceleme gerektirir. Gerçekleri tartıp analiz etmeyi ve dikkatli muhakemeyi içerir. Zaman olmadan bunların hiçbiri mümkün değildir.

Ve zaman sosyal medyanın, Zoom toplantılarının, sonu gelmez acil e-postaların bizi boğduğu günümüz iş hayatında büyük bir lüks.

Tuhaf sessizlik kuralını kucakladığınızda ise, zamanı adeta geri çalıyorsunuz.Ama tuhaf sessizliklerin faydaları burada da bitmiyor. İşte tuhaf sessizlikleri kullanmanın size sunacağı bir kaç fayda daha:

  1. Dış dünyayı sessize almak

  2. Düşünme yeteneklerinizi geliştirmek

  3. Sorunları daha etkili bir şekilde çözmek

  4. Daha derin, daha düşünceli cevaplar vermek

  5. Duygularınızı dengeye getirmek

  6. Değerleriniz ve ilkelerinizle uyum içinde kalmak

  7. Gerçekten ne demek istediğini söylemek

  8. Duygusal tepkilerle söylediklerinize sonradan pişman olmamak

Öyleyse, bir dahaki sefere birisi size zorlayıcı bir soru sorduğunda aklınıza gelen ilk şeyle yanıt vermenin cazibesine direnin.

Bunun yerine, tuhaf sessizlik kuralını benimseyin … ve konuşmadan önce düşünün.

Ben kesin deneyeceğim.

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hozzászólások


Yazı: Blog2_Post
bottom of page