top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Haddini Aş Hikayeleri 80: Sundar Pichai

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Coğrafyasını ya da ailesini bahane etmeden, kendi tırnaklarıyla kazıyarak ilerlediği yolda dünyaya yön veren ve dünyayı şekillendiren bir şirketi yöneten bir adam Sundar Pichai.

Bugün hepinize ilham verecek yönleriyle Google Ceo'su Sundar Pichai'nin hayat hikayesini anlatıyorum.

İyi okumalar ve şahane bir pazar günü dilerim.


Sundar Pichai Kimdir?


Pichai, 1972 yılında Hindistan'da dünyaya geliyor. Babası elektrik mühendisi, annesi ise stenograf.

Çocukluğu 2 odalı bir dairede geçiyor. Üstelik kendisine ait bir odası olmadığından evin oturma odasından kardeşiyle birlikte uyuyor.


Maddi sıkıntılarla boğuşan bir aile Sundar'ın ailesi. Bu yüzden çocukluğunda ne arabayla yolculuk yapabiliyor ne de televizyon izleyebiliyor.


Yaşadığı kasabada, küçücük bir dünyanın içinde sıkışmış durumda.


Elektrik bileşenleri üreten bir fabrikada çalışan babası, iş günü boyunca karşılaştığı hikayeleri ve zorlukları paylaşarak Sundar'ı teknolojiyle tanıştırıyor. Ve Sundar zamanla teknolojiye epey ilgi duymaya başlıyor.

İlk telefonlarını satın aldıklarında, Sundar'ın telefonda çevirdiği her numarayı zahmetsizce hatırladığını görünce, onun sayılarla arasının ne kadar iyi olduğunu keşfediyor ailesi. Tabii çocuklarının bu yeteneğinin gelecekte onu dünyanın en başarılı insanlarından birisi yapacağından henüz habersizler :)

Teknolojiye olan ilgisi Hindistan Kharagpur Teknoloji Enstitüsü’nde Metalürji Mühendisliği okumaya yönlendiriyor Sundar'ı. Buradan dereceyle mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi'nden burs kazanmayı başarıyor.


“Teknolojiyi her zaman çok sevdim. Her zaman Silikon Vadisi’nde olma hayalim vardı. Küçüklüğümde Silikon Vadisi hakkında bulabildiğim her şeyi okur, amcamdan hikayeler dinlerdim.” Sundar Pichai

Ailesi tüm birikimini kullanarak Amerika'ya gidiş biletini alıyor ve böylelikle Sundar, Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaya başlıyor. Ancak Stanford’daki yüksek lisansını bitiremeden Pensilvanya Üniversitesi’ne geçiş yapıyor.

Amerika'da yaşam hiç kolay olmuyor Sundar için. Çünkü hem göçmen olmanın getirdiği zorlukları yaşıyor, hem de hayat çok pahalı olduğu için geçim sıkıntısı çekiyor.

Yaşadığı bu zorluklar onu daha fazla çalışmaya itiyor.

Yüksek lisansı bitirdikten sonra en önemli danışmanlık şirketlerinden biri olan McKinsey’de çalışmaya başlıyor. Burada bir süre çalıştıktan sonra 2004 yılında Google'a transfer oluyor.

Başlangıçta, Internet Explorer ve Firefox kullanıcılarına Google aramasına kolay erişim sağlayan Google Arama araç çubuğu Sundar'a emanet ediliyor. Ayrıca, şu an mevcut olmayan Google Gears, Gadget'lar, Google Pack gibi diğer birçok önemli ürün üzerinde de çalışmalar yürütüyor.

"Beni Google'a ve genel olarak internete çeken şey harika bir ekolayzer olmasıdır. İster kırsalda yaşayan bir çocuk olun, isterse Stanford veya Harvard'da profesör, internete erişiminiz olduğu sürece Google aramasının aynı şekilde çalıştığı gerçeği beni hep şaşırttı. Benim için asıl önemli olan teknolojiyi eşitleyici ve hayat kolaylaştırıcı bir güç olarak kullanmamız.'' Sundar Pichai

Sundar'ın bir gün Google'ın kendi tarayıcısını geliştirme fikrini ortaya atması, hem Sundar'ın kariyerinde hem de Google'ın büyüme yolculuğunda bir dönüm noktası oluşturuyor.

Başlangıçta bu fikir şirketteki "yaşlılar" tarafından desteklenmese ve Internet Explorer ile Mozilla Firefox karşısında bir şansı olmadığı düşünülse de, Sundar kurucu ortaklar olan Larry Page ve Sergey Brin’i Google’ın kendi tarayıcısını inşaa etmesi gerektiği fikrine bir şekilde ikna ediyor.

Sonuç olarak bugün en çok kullanılan tarayıcı olan Google Chrome Sundar'ı uluslararası alanda popüler bir figür haline getiriyor.

Bu arada Twitter ve Microsoft'tan teklifler almaya başlıyor, ancak Sundar tercihini Google'da devam etmekten yana kullanıyor.

Google'daki başarıları, onu önce başkan yardımcılığına kıdemli başkan yardımcılığına yükseltiyor.

Bu süreçteki en önemli başarılarından birisi, daha fazla insanın internete erişimini sağlamak amacıyla tasarlanan düşük maliyetli bir akıllı telefon modeli olan “Android One''.

Google'ın 2014'te Nest'i satın almasında da önemli bir rol oynayan Sundar, 2015'te Google'ın CEO'su oluyor.

CEO olmasının ardından özellikle 3. dünya ülkeleri için çalışmaya başlıyor Sundar. Memleketi olan Hindistan'a bedava internet getirip, Afrika ülkelerindeki çocuklara tabletler dağıtıyor. Çünkü kendisinin çocukken yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak istiyor ve hala bu yönde projelerine devam ediyor.

Sonuç olarak Sundar bugün, coğrafyasını ya da ailesini bahane etmeden, tırnaklarıyla kazıyarak ilerlediği yolda dünyaya yön veren ve dünyayı şekillendiren bir şirket olan Google'ı yönetiyor.

“Bir insan hayatındaki her şey iyi diye iyi değildir. Bir insan iyidir, çünkü hayatındaki her şeye karşı bakışı iyidir.” Sundar Pichai

*********

Küçük Bir Ekleme:


Haddini Aş Kulübü'ne üye olmak ve

kendinize muhteşem bir profesyonel

gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz,









3.485 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page