top of page

Haddini Aş Hikayeleri 49: Richard Branson

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Lise diploması olmayan, ancak bugün birçok alanda hizmet veren 350’den fazla şirketten oluşan Virgin Grubun sahibi olan Richard Branson şöyle diyor: “Güvenli bir yaşam seçerseniz, kazanma duygusunu asla tadamazsınız.’’

Bu yazımda vizyoner, cesur ve bir an olsun kendi olmaktan vazgeçmeyen, dünyanın en başarılı iş insanlarından olan Richard Branson’u anlattım.

Richard Branson Kimdir?

18 Temmuz 1950’de İngiltere’nin Surrey bölgesinde dünyaya gelen Richard’ın babası avukat, annesi ise hostestir. Annesi aynı zamanda dans ve tiyatro ile de ilgileniyordu.

Richard zor bir çocukluk dönemi geçirir, çünkü disleksi ile mücadele etmek zorunda kalır. Öyle ki Scaitcliffe Erkek Okulu’ndan atılmanın kıyısından döner.

Sonraları okul değiştirse de bir türlü tutunamayan ve uyum sağlamakta zorlanan Richard, liseyi tamamlayamadan 16 yaşındayken okulu bırakarak Student isimli bir gençlik kültür dergisi çıkarır. 

Güvenli bir yaşam seçerseniz, kazanma duygusunu asla tadamazsınız.

O dönem bu dergiyi çıkarma amacı genç kuşağın fikirlerini özgürce yazıya döküp kitlelere ulaştırabileceği bir yayın organı yaratmaktır. Yayının ilk nüshası 8000 dolar değerinde reklam alır. Bu sayede basım masraflarını çıkaran Richard, derginin ilk 50.000 kopyasını ücretsiz dağıtır. 

Bu dergi girişimi, Richard’a çok şey öğretir. Mesela gençlerin en çok müziğe ilgi duyduğunu keşfetmiştir. Ve bu da aklına yeni yeni iş fikirleri getirir.

Bunun üzerine henüz 20’li yaşlarındayken Virgin Records’u kurar. Böylece Virgin Şirketler Grubu‘nun ilk halkası devreye girmiş oluyor. 

Branson’un Virgin Records’u kurmaktaki amacı ise bütçe sıkıntısı çeken gençlerin kaset ve plaklarını, piyasa fiyatının epey altında çıkarmalarını sağlamaktır. 

Annem bana, pişman olup geriye bakmayı değil, her zaman ileriye bakmamı öğretti. İnsanların başarısız olduklarında, enerjilerini başka projelere yöneltmek yerine, bu başarısızlıkları kendilerine mesken tutmaları beni daima şaşırtmıştır.

Ve bu albüm, deyim yerindeyse ortalığı kasıp kavuruyor. Sonraları Rolling Stones, Culture Club, Genesis gibi gruplarla da çalışıyorlar ve Virgin Music dünyadaki en büyük altı plak şirketinden biri haline geliyor.

Kurduğu bu kayıt şirketi Branson’u 23 yaşında bir milyoner yapıyor.

Müzik işini yaparken sürekli seyahat etmek zorundan olan Richard, hava yolu şirketlerinin hizmetlerinde bir eksiklik görüyor, hiçbir yolculuğunu memnun olmuş şekilde tamamlayamıyordu.

Gördüğü bu eksiklikler Richard’ı yeni girişim fikirleri üzerine düşünmeye itiyor ve hava yolu şirketi kurmaya karar veriyor.

Sonunda Branson 1984 yılında Virgin Atlantic Airways isimli hava yolu şirketini kuruyor. 

Eğer süt istiyorsanız oturup ineğin size gelmesini beklemezsiniz, gider, ineği bulup, tutup sutunu sağarsınız.

Richard’ın bu hava yolu şirketi British Airways’ın büyük bir rakibi haline geliyor, Atlantik’i en kısa sürede geçme rekorunu kırarak Mavi Kurdele Ödülü’ne layık görülüyor. 

En büyük yatırımlarını seyahat sektörüne yapan Richard, ‘’her insanın uzaya gitmeye hakkı var’’ diyerek bu kez de uzay turizmine dikiyor gözlerini. Ve onu en çok heyecanlandıran şirketi Virgin Galactic’i kuruyor.

Her ne yapıyorsak yapalım ondan keyif almalıyız. İşimiz bize ilham vermeli ve tatmin edici olmalı. Hayatımızın o kadar büyük bir kısmını hayatımızı kazanmakla geçiriyoruz ki, nefret ettiğimiz bir iş yapmak çok anlamsız.

En büyük hayallerinden birinin uzaya otel inşa etmek olduğunu söylüyor Branson.

Birçok alanda hizmet veren Virgin Grubu, bugün 350’den fazla şirketten oluşuyor.

Lise mezunu bile olmayan Richard, başarısını olumlu bakış açısına, mükemmel zamanı beklemeyip hemen harekete geçmeye ve çok çalışmaya borçlu olduğunu belirtiyor her fırsatta.

Hatta ‘’Takılma Yap Gitsin’’ adında bir kitabı dahi var. 

Ancak hedefleriniz ve hayata karşı olumlu bir bakış açınız olduğunda, peşinden gidecek bir şeyiniz olur. Hayat, sıkı çalışma ve eğlenceden ibaret.

Richard’ın hikayesi şunu gösteriyor bize:

Büyük başarılar elde etmek istiyorsanız, güvenli yaşam seçme lüksünüz yok.

Keyif duyacağınız işleri yapmayı tercih edin. O zaman başarı kendiliğinden gelecektir.

Harekete geçmek için doğru zamanı beklemeyin, cesur olun, hemen şimdi bir adım atın.

Her zaman kendiniz olun, sürüye uymak zorunda değilsiniz.

İçinden geleni yap gitsin; en gereksiz görünen şey bile -orijinal olduğu taktirde- illa ki birilerinin dikkatini çeker; sen kaybetmekten korkma yeter.


214 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page