top of page

Haddini Aş Hikayeleri 51: Jiro Ono

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

‘’Başarı tek bir amaca yönelik hareket etmeyi gerektirir.’’ der Vince Lombardi.

Bir türlü başarılı olamamaktan yakınan insanlara baktığımda ortak özelliklerinin tek bir şeye odaklanmak yerine her işe girişmek, çabuk sıkılmak, azmetmemek olduğunu görüyorum genelde. 

Ancak olağanüstü başarılara ulaşmak, tek bir işe odaklanmayı, o işe tüm enerjimizi, kaynaklarımızı, hayatımızı vermemizi gerektiriyor. Bu sayede o mesleğin, kariyerin ya da zanaatin zirvesine yerleşebiliriz ancak. 

Bu yazımda anlattığım, dünyanın yaşayan en iyi suşi ustası olarak kabul gören Jiro Ono’nun hikayesi işte tam da bunu anlatıyor: Tek bir işe odaklanmanın gücünü. 

Dünyanın En İyi Suşi Ustası: Jiro Ono

1925 yılında Japonya’da dünyaya gelen Jiro, henüz 7 yaşındayken hiçbir zaman sevgisini göremediği, alkolik babası tarafından terk edilir.

İyice fakirleşen bir ailenin içinde, yiyecek ekmeği zor bulan Jiro, 9 yaşındayken iş bulmak için evden ayrılır ve bir suşi restoranında stajyer olarak işe başlar.

Çalışmaya başladığı yıllarda ekonomik kriz yaşandığından işini garantiye alabilmesi için çok çalışması, yerini başkasına kaptırmaması gerekir. O da gece gündüz çalışır, yeri gelir ustalarından şiddet görür yine de bırakmaz disiplinli çalışmasını. 

Bu çok çalışma ve disiplin Jiro’yu usta yaptar. Suşi usrası.Ve bir gün kendi suşi barını açar.

Sukiyabashi Jiro

Sukiyabashi Jiro, sıradan bir bar değil. Burada suşi yemek için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. 10 sandalyeden oluşan ve içeriye girdiğinizde yalnızca 15 – 20 dakika oturma hakkınızın olduğu bir bar. Kişi başı 20 suşi veriliyor. Aperitif veya içki yok. 

Barda kadına ve erkeğe ayrı ayrı boyutlarda suşi veriyor Jiro. Nedeni ise: Öğünlerinin bozulmasını ve kadınların fazla fazla yiyip ekstra doymasını istememesi.

İnsanların suşiyi tuttukları elinin açısına göre suşiyi yerleştiriyor. Suşi servislerini tat yoğunluğuna göre sınıflandırıyor ve 3 aşamada sunuyor. Klasikten başlayarak tat yoğunluğuna göre o mevsim ne varsa ondan devam ediyor.

Müşterilerine suşileri sunduktan sonra ise onları dikkatle izliyor Jiro. 

Kullandığı malzemeleri büyük bir titizlikle seçiyor ve bunları nasıl en doğru şekilde değerlendirebileceği üzerine de çok fazla kafa yoruyor.

Tedarikçilerini seçerken bile işlerinin uzmanı olmasına özen gösteriyor. Mesela orkinosu aldığı adam sadece orkinos satan, işinde çok iyi birisi. Pirinci aldığı adam inanılmaz bir pirinç bilgisine sahip ve sadece pirinç işiyle ilgileniyor.

Sukiyabashi Jiro’nun 3 Michelin yıldızı var ve David Gelb’in 2012 yılında yayınlanan ‘’Jiro Dreams of Sushi’’ belgeseline konu oldu. 

Jiro Ono ise bugün dünyanın yaşayan en iyi suşi ustası olarak kabul görüyor. 

Seçtiği alanda dünyanın en iyisi olan Jiro bunu neye borçlu biliyor musunuz? Odaklanmaya. Tek bir şeye odaklanmaya. 

Evet, tüm enerjisini, kaynaklarını, hayatını bu işe adadı. Bu sayede erişti zirveye. 

Şu an 93 yaşında olan Jiro, 75 yıldan fazladır bu işi yapıyor ve hala suşiye yeni ne katabilirim, kendimi nasıl geliştirebilirim diye çabalıyor. Sadece 10 sandalyeli bir suşi barda insanların mükemmel bir suşi deneyimi yaşamaları için çalışıyor. Ne ikinci bir bar açıyor, ne başka işlere de girişeyim diyor.

Birkaç defa ağır hastalık geçirse de çalışmayı asla bırakmıyor. Tatil günlerinde dört gözle çalışmayı bekleyen Jiro İnsanların mesleğine aşık olması, tutkuyla bağlı olması ve şikayet etmeyi bırakıp işini en iyi şekilde yapmak için uğraşmaları gerektiğini söylüyor. 

Sizin de ‘’en iyi’’ olmak gibi bir arzunuz varsa eğer, neyi harika yapacağınıza inanıyorsanız ona odaklanın. Çünkü ancak odaklanınca harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sizin Tek Bir Şeyiniz Ne?

Peki Önümüzde türlü türlü seçeneklerin olduğu, istediğiniz her bilgiye anında ulaşabildiğiniz bu bolluk dünyasında nasıl seçim yapacak, nasıl tek bir şeye odaklanabilirsiniz?

‘’The One Thing’’ kitabının yazarı Garry Keller’e göre olağanüstü sonuçlar, odaklanma sorularını sormakla elde edilir.

Kendinize şu iki soruyu sormakla başlayabilirsiniz.

Büyük Resim Sorusu: ‘’Benim TEK ŞEY’im nedir?’’

Bu soruyu ufkunuzu genişletmek, kariyerinize veya şirketinize yön vermek için kullanın; bu soru hareket planınızın yönünü belirleyecek bir pusuladır. Hangi konuda uzmanlaşmak, başkalarına ve topluma ne vermek ve nasıl hatırlanmak istediğinizi düşündüğünüzde de bu soru işe yarayacaktır. Arkadaşlarınız, aileniz ve meslektaşlarınızla olan ilişkilerinizi belli bir seviyede tutmanızı, günlük hayatınızı olması gerektiği şekilde sürdürmenizi sağlar.

Küçük Odaklanma Sorusu: ‘’Şu anki TEK ŞEY’im nedir?’’

Bu soruyu sabah uyandığınız anda ve gün boyunca kullanın. Bu, en önemli işinize odaklanmanızı ve sürdürmenizi ve ihtiyaç duyduğunuz anlarda ‘’başkalarından destek bulabileceğiniz, size avantaj sağlayacak’’ eylemi veya herhangi bir faaliyetteki ilk dominoyu bulmanızı sağlar. Küçük odaklanma sorusu sizi mümkün olan en verimli çalışma haftasına hazırlayacaktır. Özel hayatınızda da etkilidir; en önemli ve acil ihtiyaçlarınız kadar, hayatınızdaki en önemli insanların da üstüne dikkatle eğilmenize imkân verir.

Herkesin her işe giriştiği, her şeyi denemek istediği, biraz başarılı olunca şımarıp dağıttığı ve bu yüzden başarı oranlarınında giderek azaldığı şu günlerde yapacağınız en akıllıca eylem odaklanacak tek bir şey bulmak olacaktır.

Unutmayın ki büyümeye giden yol küçük odaklanmalardan geçiyor. 

Sevgiyle kalın.


150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page