top of page

Haddini Aş Hikayeleri 92: John McAfee

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

McAfee antivirüs programının yazılımcısı ve kurucusu, 2020 ABD başkan aday adayı, bitcoin fenomeni ve milyarder olan John McAfee geçtiğimiz günlerde hapishanede intihar etti.

Başarılı bir iş insanı olmasının yanında ilginç ve kural tanımaz kişiliği ile dikkat çeken McAfee hayatı her zaman tartışma konusu olmuştu, öldükten sonra da olmaya devam ediyor.

Haddini aşmanın insanları bazen başarıya değil, intihara da sürükleyebileceğini göstermesi açısından çok ilginç bir insan McAfee.

Bu hafta McAfee'nin hayatını anlattım.

Yorumu size bırakıyorum.

John McAfee Kimdir?


McAfee, 1945'te Birleşik Krallık'ta dünyaya geliyor. Gençken ailesi ile birlikte Virginia'ya taşınıyorlar.


15 yaşındayken hayatının travmasını yaşıyor, çünkü alkolik babası intihar ediyor. 2012 yılında Wired dergisine verdiği bir röportajında “Her gün onunla uyanıyorum” diyor.

Üniversite tercihini Roanoake Üniversitesi Matematik bölümünden yana kullanıyor, ancak yaptığı bir taşkınlık yüzünden okuldan atılıyor.

Çeşitli işlerde çalışan McAfee bir şekilde kodlamayı öğreniyor. Missouri Pacific Railroad için çalışırken trenleri yönlendirmek için bir sistem geliştiriyor.

Bu süreçte bir takım uyuşturucu maddeler de kullanmaya başlıyor.

1970'lerde Silikon Vadisi'nde işten işe atlıyor, bu arada bir uyuşturucu ve içki kullanımını da arttırıyor. Ancak bir süre sonra bu maddeleri kullanması günlük rutini haline geldiğinde kendinden endişelenerek yardım almaya karar veriyor.

1986'da dünyanın ilk PC odaklı virüsü -kötü niyetli olmasa da- Pakistan'daki iki kardeş tarafından geliştiriliyor. McAfee o zamanlar Lockheed için çalışıyor ve bu yeni tehdidin henüz tanımlanmamış zararlara yol açma potansiyeline sahip olacağının farkındaı.

Bu farkındalıkla evinden McAfee Associates'i kuruyor ve bilgisayar virüsleriyle mücadele etmek için yazılımlar geliştirmeye başlıyor. Virüslerin yarattığı tehdidi yenmekte büyük başarı kazanıyor ve on yılın sonunda McAfee Associates yılda yaklaşık 5 milyon dolar kazanır hale geliyor. Şirketin yazılımı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük şirketler tarafından kullanılmaya başlanıyor.

1992'de Michelangelo adlı yeni bir bilgisayar virüsü ortaya çıkıyor ve McAfee bu virüsün dünya çapında milyonlarca bilgisayara bulaşabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu virüs yazılımının satışlarını büyük ölçüde arttırıyor ve McAfee Associates halka açılmayı başarıyor. Michelangelo yalnızca birkaç bin bilgisayara bulaşıyor, yine de McAfee'nin servetine servet katıyor.

McAfee, 1994 yılında kurduğu şirketten ayrılıyor ve iki yıl sonra hisse opsiyonlarını yaklaşık 100 milyon dolara nakde çeviriyor. İstifasının ardından nispeten yerleşik bir hayat sürdüğü ortaya çıkıyor.

Yeni kurulan şirketlere danışmanlık yapıyor, Stanford İşletme Enstitüsü'nde ders veriyor ve Tribal Voice (PowWow anlık mesajlaşma hizmetinin yapımcıları) dahil olmak üzere bir dizi başka girişime başlıyor. Üstelik Colorado'daki evinde bir yoga merkezi kuruyor, maneviyat hakkında kitaplar yazıyor ve çok sayıda okula bilgisayar bağışlıyor.

2008 yılındaki ekonomik kriz yüzünden 100 milyon dolarlık serveti birden 4 milyon dolara düşüyor ve birçok varlığını satmak zorunda kalıyor.

Bu olay ile 2000'lerin sonunda Karayip kıyılarında küçük bir yerleşim bölgesi olan Belize'ye taşınıyor, yakındaki bir tatil beldesinde Amerikalı mikrobiyolog Allison Adonizio ile görüştükten sonra Quorumex adında bir ilaç şirketi kuruyor. Amacı yeni bir antibiyotik türü geliştirmek.

Ancak McAfee'nin Belize'deki hayatı giderek daha düzensiz hale geliyor. Sık sık barlara gidip tek başına takılıyor, insanları izliyor.

2012'de McAfee Belize polisleri tarafından tutuklanıyor. Metamfetamin üretmek ve ruhsatsız silah bulundurmakla suçlanıyor. Suçlamalar sonunda düşürülse de, daha da kötüleri yoldadır.

Aynı yılın ilerleyen günlerinde Belize polisi, komşusu Greg Faull'un sahildeki evinde ölü olarak bulunmasıyla ilgili olarak McAfee'yi tekrar aramaya koyuluyor. Belize hükûmeti tarafından sorgulandıktan sonra Guatemala'ya kaçıyor. Bu kez de yasa dışı yollarla ülkeye girdiği için Guatemala polisi tarafından tutuklanıyor. McAfee uzun süre kalp sorunları yaşıyor ve en sonunda da Amerika’ya geri dönüyor.

Kişiliği ve hayatı hakkında tartışmalar bitmiyor McAfee'nin. Her seferinde yeni bir hareketiyle insanları şaşırtmayı başarıyor.

Tüm bu tartışmaların ve dedikoduların ortasında kalan McAfee, çelişkili tavırlarıyla ün yapmış her zengin Amerikalı için bir sonraki olağan adımı atıyor: Politika

2016'da ABD başkanlığı için aday oluyor ancak adaylığı Gary Johnson'a kaybediyor. aynı yıl MGT Capital Investments'ın CEO'su oluyor.

McAfee kendisine uslu durmama sözü vermiş olsa gerek.

2021 yılında da insanları bu kez de kripto para konusunda Twitter üzerinden yanlış yönlendirdiği için suçlanıyor. Bu manipülasyon yöntemiyle yatırımcılardan 13 milyon dolar fazla kazandığı ortaya çıkıyor.

Bu yıl ise vergi kaçırma suçlamasıyla İspanya'da tutuklu bulunan ve ABD'ye iadesi onaylanan McAfee, ne yazık ki cezaevi hücresinde ölü bulunuyor. Sebebi ise intihar olarak açıklanıyor. Bu açıklamaya inanmayan çok sayıda insan var.

Kim bilir belki de McAfee Amerikan bürokrasisine karşı son bir zafer elde etmek istiyor ve onlara boyun eğmektense yaşamamayı tercih ediyor..

1.115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page