top of page

Haddini Aş Hikayeleri 96: Zara'nın Kurucusu Amancio Ortega

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Dünya'nın en zengin ve en başarılı insanlarından birisi olan Amancio Ortega'yı pek kimse tanımaz ama Zara başta olmak üzere yarattığı tekstil markalarını bilmeyen yoktur.

Bu yazımda Ortega'nın sıfırdan milyarderliğe uzanan, birçoğunuza ilham verecek, başarının asla bir şans olmadığını bir kez daha anlayacağınız hayat hikayesini anlatıyorum.

Amancio Ortega Kimdir?

28 Mart 1936'da İspanya'nın Leon kentinde doğan Ortega'nın babası bir demiryolu işçisiydi, annesi ise evlerde hizmetçi olarak çalışıyordu.

Ortega, yoksulluk içinde mücadele eden ailesine yardım edebilmek için 14 yaşındayken okulu bıraktı. Okulu bırakmasındaki en büyük etken annesinin pazarda temel gıdaları bile almaya parası olmadığı için esnaflara yalvarmasını görmesiydi.

Okulu bırakan Ortega, bir gömlek üreticisi olan Gala'da tezgahtar olarak çalışmaya başladı. Burada eliyle kıyafet dikmeyi öğrendi.

Bu süreçte müşteri isteklerine de sıklıkla kafa yordu ve şunu fark etti:

''İyi para kazanmak istiyorsak, müşteri her ne istiyorsa onu yapmalıyız ve müşteriye bu isteğini diğer rakiplerden çok daha hızlı bir şekilde ulaştırmalıyız.''

''Mağaza çalışanlarının en iyi anlamaları gereken şey müşteri beğenileri .''

Giyim sektöründe yıllarca tecrübe edinen Ortega ve eşi Rosaila 1966 yılında hazır giyim işine başladılar. Hatta ilk ürünlerini evlerinde diktiler.

1972'de kapitone bornoz ve iç çamaşırı sattıkları şirket olan 'Confecciones Goa'yı kurdu.

1975 yılında ise ilk Zara mağazasını açtı. Zara İspanya'da hızla büyüdü ve bir mağazalar zinciri haline geldi.

Bugün Zara, Ortega'nın %59,29'una sahip olduğu Inditex grubunun bir parçası.

Zara'nın ardından başka markalar da üretmeye başladı.

Daha sonra bugün Massimo Dutti, Zara, Zara Home, Tempe, Kiddy's Class, Stradivarius, Bershka ve Pull and Bear markalarını içeren 6000'den fazla mağazaya sahip olan Inditex'i kurdu.

''İnovasyon ve sürekli gelişme, 21. yüzyıl boyunca Grubumuzu motive edici fikir olmaya devam etmelidir.''

Zara'nın yurt dışındaki ilk mağazası 13 yıl sonra Portekiz'de açıldı. Ardından New York, Paris, Londra ve Çin geldi. Türkiye'de ilk Zara mağazası 1990 yılında açıldı.

Inditex hızla büyümeye devam ederken Ortega 2001 yılında şirketi halka arz etti ve 600 milyon dolar gelir elde etti. Haliyle Inditex artık bir dünya markası haline gelmiş oldu.

Ortega, 77,1 milyar dolarlık serveti ile Forbes tarafından yayınlanan listeye göre İspanya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zenginleri arasında ilk 10'da yer alıyor.

Bu arada kendisi mütevazı kişiliği ve yaşam tarzı ile dikkat çekiyor. 1999'a kadar kimse onun bir fotoğrafını görmemişti.

Lüks yaşamdan kaçıyor, çoğunlukla çok sade bir mavi ceket, beyaz gömlek, gri pantolon giymiş olarak görülüyor. Kahvesini her gün aynı yerden alıyor ve şirket kafesinde çalışanları ile birlikte yemek yiyor. Boş zamanlarında ata binmekten hoşlanıyor.

''Sokakta, yalnızca ailem, arkadaşlarım ve birlikte çalıştığım insanlar tarafından tanınmak istiyorum.''

Kendisi aynı zamanda İspanya'nın en yüksek binası olan Madrid'deki 'Torre Picasso'nun sahibidir. Gökdelen 515 fit yüksekliğinde ve 535 milyon dolar değerinde.

Ayrıca Miami, Florida'daki 'The Epic Residences & Hotel'in de sahibidir. Bu oteller ülkenin en lüks otelleri arasında sayılmaktadır.

Miami'de lüks bir dairenin yanı sıra Paris, Lizbon, Londra ve Madrid'de gayrimenkullere sahip. Ayrıca turizm, bankalar ve gaz şirketlerine yatırım yapıyor.

Ortega, 2011 yılında Inditex'ten emekli oldu, ancak işinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

''Sonuna kadar çalışmaya devam edeceğim.''

2.057 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page