top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Kendi İşinizi Kurmadan Önce Cevaplamanız Gereken 5 Soru

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Haddinizi aşmanın en güzel yollarından birisi de kendi işinizi yapmak.

Böylece başkalarından emir almaktan kurtulur, kendi zamanınızın kontrolünü ele alır, hoşlandığınız şeyleri yapıp hoşlanmadığınız şeyleri yapmama gibi bir güce ulaşırsınız.

Tabii insanın kendi işini kurması epey zor bir süreç.

Bu konuyla ilgili çok fazla kitap var, bu konuyu anlatan çok fazla mentör var. Ancak beni şaşırtan şu ki çoğu zaman işin teknik tarafında duruluyor (Start-up nasıl kurulur, müşteri problemleri nasıl keşfedilir, çözümler nasıl tasarlanır, teknoloji nasıl geliştirilir, satış ve pazarlama nasıl yapılır gibi.)

Bunlar da gerekli elbette ama şunu unutmamak gerekiyor; Bir iş kurmak, insani bir süreç. Ve bir insan olarak sizin bu süreçten beklentileriniz ne olduğu, bunun sonucunda nereye varmak istediğiniz gibi konuların daha fazla sorgulanması gerekiyor.

Ben bu konuyla ilgili benden destek isteyenlere bazı sorular soruyorum. Bu yazımda o soruları sizinle paylaşıyor olacağım.

Çünkü bu sorulara kafa yormak ve cevaplarını bulmak, daha sağlıklı bir iş kurmanıza yardımcı olacak.

1. İşinize Ne Kadar Kaynak Koyacaksınız?

Nedir kaynak?

Kaynağınız para olabilir. Mesela kenardaki paranızla mı bu işi yapacaksınız, yoksa bir ev mi satacaksınız? Yoksa çok daha büyük hayalleriniz var ve bunun için kredi çekecek veya size ortak olacak insanlar mı bulacaksınız?

Sadece para değil tabii ki, kaynağınız zamanınız da olabilir, özveriniz de. Enerjiniz olabilir, alacağınız risk de.

Ben haddinias.net'i kurarken kaynak konusundaki kararım netti.

Şöyle düşündüm: İşin büyük bölümünü ben yapıyor olacağım, içerik üretiminde bir yazar arkadaşa ihtiyacım var, onun dışında ihtiyaç oldukça freelancerlar ile çalışacağım. Başka da kaynak kullanmayacağım.

Bundan dolayı kendi öz kaynaklarımla bu işi yapıyor olacağım.

Zaman olarak da iş daha iyi yerlere gelene kadar daha erken uyanarak fedakarlık yapacağım. Zaman içerisinde, aboneler de arttıkça haddinias.net için full time çalışıyor olacağım.

Kararım buydu. O yüzden borç almamak, az sayıda insanla çalışmak, çoğu işi kendimin yapıyor olması benim ana kararlarımdı.

Sizin de bu kararları vermeniz ve bu kararlarınız için hayalleriniz arasında bir tutarlılık kurmanız lazım.

2. Yapacağınız İşin Müşterisi Kim / Ona Ne Değer Katacaksınız?

Mesele ''Ben müşterinin hangi problemini çözüyorum?'' değil. Bundan daha öncelikli bir şey var: Bu müşterilerle beraber olmaktan hoşlanacak mıyım?

Yine kendi tecrübelerimden örnek verecek olursam:

Ben daha evvel bir giyim perakendesi işi yaptım. Kadınlara yönelik giyim ürünleri satıyordum. İyi gitmedi ve iflas ettim.

Neden? Çünkü giyim hiçbir zaman benim ilgimi çeken konu olmadı. Alış veriş yapan hanımlarla konuşacak bir şeyim de yoktu, aynı dünyaların insanları değildik anlayacağınız.

Demem o ki; bir işin müşterilerini sevmiyorsanız, o müşterilerle iş yapmaktan keyif almıyorsanız, o işte %100 başarısız olacaksınız.

Peki haddinias.net'in ücretli üyeleri, yani benim müşterilerim kimler?

Kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler var, girişimciler ve girişimci adayları var, profesyoneller var, freelance çalışanlar var...

Ve ben onlarla beraber olmaktan çok mutluyum. Bu yüzden işimde başarıyı yakaladım.

3. Bu İşten Ne Kazanmak İstiyorsunuz?

Tabii herkes para kazanmak ister ama bunun tanımını iyi yapmak lazım.

Çok mu para kazanmak istiyorsunuz yoksa hayatınızı keyifli şekilde geçirmeye yetecek şekilde mi kazanmak istiyorsunuz?

Bu işten her gün mü gelir elde etmek istiyorsunuz, yoksa ileride bir gün elde edeceğiniz büyük bir sonuca mı oynamak istiyorsunuz?

Biliyorsunuz start-up kurucuları genelde çok uzun yıllar boyunca sürünüyorlar ve bir gün büyük bir yatırım alıyorlar, o yatırımla işler büyüyor ve birden zenginleşebiliyorlar.

Bütün başarılı start-up hikayelerine baktığımda 5-6 yıl acılar içinde giden, sonuçta o büyük ödüle ulaşıp hayatı değişen insanlar var.

Siz hangisini tercih ediyorsunuz?

4. Her Gün Ne Yapmak İstiyorsunuz?

Bir girişim sahibi olmak aslında günlük hayatınızı belirliyor. Gününüzü nasıl geçireceğinizi, nelerle uğraşacağınızı, aktivitelerinizi belirliyor.

Her gün ne yapmak istiyorsunuz?

Bu aslında çok önemli bir soru ve çok önemli bir karar. Çünkü bu soru aslında bizi mutluluğa da götüren, kendi anlamımızı bulmaya yardımcı olan bir soru.

Ben, ''yazmayı seviyorum, okumayı seviyorum, videolar, podcast'lar üretmeyi seviyorum, fikirlerimi paylaşmayı seviyorum ve bunu her gün yapabilirim'' diyerek bu işe giriştim.

Siz de kendi cevabınızı bulmalısınız.

5. Başarıyı Nasıl Tanımlarsınız?

Bu işin başarılı olması durumunda nasıl bir hayatınız olsun istiyorsunuz?

En lüks yerlerde gezen, sosyal hayatı, gece hayatı yoğun olan biri olmak mı istersiniz?

Ürettiğiniz bilimle bilim çevrelerinde saygı gören, her yere çağrılan bir insan olmayı mı diliyorsunuz?

Yoksa benim hedeflediğim gibi günlerinin yarısını çalışarak yarısını da ailesiyle keyifle geçiren, bir yandan da yaptığı işten hakkaten mutlu olan bir insan mı olmak istersiniz?

Başarının tanımını doğru yaparsanız ilk 4 soruyu daha doğru kurgulayacaksınız.

*** Evet sevgili girişimci adayları, iş fikrinizi düşünmeyi rafa kaldırıp önce bu beş soruyu çok iyi bir şekilde cevaplayın, ardından bu beş soruya paralel bir iş fikri seçin derim ben.

Çünkü bu soruların cevabını bulduğunuzda işiniz çok daha sağlıklı olacak ve başarıya ulaşmanız çok daha kolay hale gelecek..

332 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page