top of page

Kitap Özeti: Bir Tek Şey

Güncelleme tarihi: 25 May 2023

Multitasking (Çoklu görev), çalışanlarda olması gereken çok önemli bir yetkinlikmiş gibi konuşuluyor birçok yerde. Hala buna inanmamız kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil. İnsan aynı anda birden fazla şey yapabilir ancak aynı andan birden fazla şeye odaklamaz, bunlardan verim alamaz.

Garry Keller, ‘’BİR TEK ŞEY’’ kitabında tam olarak bunu kanıtlıyor. Çoklu görevin bize nasıl kısa devre yaptırdığını, büyük başarılara giden yolun tek bir şeye odaklanmak olduğunu anlatıyor.

Hadi gelin kitabı inceleyelim.


 

Bu özet ücretsiz üyelerimiz içindir. Uluslararası ses getirmiş tüm kitap özetlerimize ulaşmak isterseniz, sizi Kitap Ekspresi'ne davet ediyoruz.


Kitap Ekspresi'nde özetlerimiz artık sesli olarak da sizlerle buluşuyor. Kitap Ekspresi'ne üye olun, hem her hafta bir bestseller kitabın özet ve ana fikirlerine ulaşın, hem dilerseniz özeti okumak yerine dinleyin. Önceki tüm ücretli özetlere de anında ulaşabilirsiniz. Hadi tam burada bekliyoruz!


 

BİR TEK ŞEY

Keller, geçmişteki başarı ve başarısızlıklarına baktığında şunu fark etmişti: Büyük başarılar yakaladığı noktalarda konsantrasyonunu tek bir şeye indirgemişti; başarısının farklılıklar gösterdiği noktalarda, odak noktası da farklı farklı yerlere kaymıştı.

İstediğiniz herhangi bir konuda başarıyı yakalamak konusunda sorgusuz sualsiz en iyi şansa sahip olmak istediğinizde, yaklaşımımız hep aynı olmalı: Adım adım ilerlemek.

Zaman ve enerjiniz varken çok yayılırsanız, sonunda kendinizi zayıflamış bulursunuz.

Başarılarınızın bir artı olarak anlam ifade etmesini istersiniz ama aslında eksilirisiniz. Yan etkileri olan birçok şey yerine, çok daha büyük etkileri olan çok daha az şeyi yapmaya ihtiyacınız vardır.

DOMİNO ETKİSİ

''Her büyük değişim, devrilen domino taşları gibi başlar.'' - BJ Thornton

Her bir domino taşı küçük bir potansiyele sahip enerjiyi temsil eder; ne kadar çok taş dizerseniz, o kadar çok potansiyel enerji biriktirmiş olursunuz.

Yeterli sayıda taş dizip ufak bir fiske vurduğunuzda, şaşırtıcı güce sahip bir zincirleme reaksiyon başlatabilirsiniz.

Tek bir şey, doğru şey harekete geçirildiğinde, birçok şeyi devirebilir. Ve hepsi bu da değil.

Başarı hakkında düşündüğünüzde, Ay'ı hedef alın. Her şeyi öncelik sırasına koyup tüm enerjinizi en önemli şeyi başarmaya verdiğinizde, Ay erişilebilir hale gelir. Olağanüstü sonuçlar almak, hayatınızda domino etkisi yaratmakla alakalıdır.

BAŞARI ARDINDA İZ BIRAKIR

Herhangi bir olağanüstü başarı hikayesinin ardına baktığımızda, o TEK ŞEY'i mutlaka görürsünüz.

O TEK ŞEY başarılı her işte ve profesyonel hayatta başarılı olmuş herkeste kendini gösterdiği gibi, kişisel tutku ve yetenekte de kendini belli eder.

Hepimizin tutkusu ve yeteneği vardır, ama olağanüstü başarılı olmuş insanlarda onları tanımlayan veya her şeyden çok motive olmalarını, ışıl ışıl parlamalarını sağlayan yoğun, tek bir duygu veya derinlemesine öğrenilmiş tek bir yetenek olduğunu görürsünüz.



SİZİNLE BAŞARINIZ ARASINDAKİ ALTI YALAN


1- Her şey eşit derecede önemlidir: Yapılacaklar listeniz her şeyi içeriyorsa, muhtemelen sizi gerçekten gitmek istediğiniz yer dışında her yere götürüyordur. Her zaman diğerlerinden daha önemli olan birkaç şey olacak ve bunlardan biri en önemli olacak. Başarıya ulaşanlar her zaman net bir öncelik duygusuyla çalışırlar. En önemli şeyi yapmak her zaman en öncelikli şeydir.

2- Çoklu görev (birçok işi aynı anda yapmak): Çoklu görev bir yalan. Aynı anda iki veya daha fazla şey yapmaya çalıştığınızda, sadece odağınızı bölüyor ve süreçteki tüm sonuçları negatif etkiliyorsunuz. Araştırmacılar, ortalama bir iş gününün yüzde 28'ini çoklu görevler yapmaya çalıştığımız kaybettiğimizi vurguluyor.

3- Disiplinli bir hayat: Düşündüğünüzden daha az disiplinle başarılı olabilirsiniz, bunun basit bir nedeni vardır: Başarı her şeyi doğru yapmak değil, doğru olanı yapmaktır. Başarının ipucu, doğru alışkanlığı seçmek ve onu yerleştirmek için yeterli disipline sahip olmaktır.

4- İrade gücü daima hazır ve nazırdır: Bunun gerçekten ne anlama geldiğini anlamadan başarımızı irademize bağladığımızda, kendimizi başarısızlığa hazırlarız. İrademizin güçlü ve zayıf olduğu anlar vardır. Gününüzden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, en önemli işinizi, yani TEK Şeyinizi, iradeniz tükenmeden erkenden yapın.

5- Dengeli bir hayat: Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, günün, haftanın, ayın, yılın ve hayatınızın sonunda her zaman yapamadığınız şeyler olacaktır. Hepsini bitirmeye çalışmak anlamsızdır. En önemli şeyler yapıldığında, yine de bir şeylerin yarım kaldığı hissiyle baş başa kalacaksınız, bir dengesizlik hissi oluşacak. Bazı şeylerden vazgeçmek, olağanüstü sonuçlar için gereklidir.

Önceliğinize göre hareket ettiğinizde, otomatik olarak odağınıza göre hareket ederek o bir şeye diğerlerine göre daha fazla zaman ayırırsınız.

6- Büyük kötüdür: Büyük düşünmenin, olağanüstü sonuçlara ulaşmak anlamında hayati bir önemi vardır. Başarı eylem gerektirir, eylem de düşünce. Ama işin püf noktası, büyük başarıya giden yolda sıçrama tahtası haline gelen eylemler, başlangıçta büyük düşünceyle beslenmiş eylemlerdir. Bu bağlantıyı kurduğunuzda, büyük düşünmenin ne denli önemli olduğunu iyice kavrayacaksınız.



ODAKLANMA SORUSU

Keller'ın hayatındaki en güçlendirici anlardan biri, hayatın bir soru olduğunu ve onu nasıl yaşadığımızın bizim cevabımız olduğunu anladığı andı.

Ona göre olağanüstü sonuçlar, odaklanma sorularını sormakla elde edilir.

Odaklanma sorusu sizden domino etkisi yaratacak işi bulmanızı ve taşları devirene dek, yalnızca ona odaklanmanızı ister. Bunu bir kez yaptınız mı, arkasındaki dominoların ya devrilmeye hazırlandığını ya da çoktan devrilmiş olduğunu görürsünüz.

1. Büyük Resim Sorusu: ‘’Benim TEK ŞEY’im nedir?’’

Bu soruyu ufkunuzu genişletmek, kariyerinize veya şirketinize yön vermek için kullanın; bu soru hareket planınızın yönünü belirleyecek bir pusuladır.

Hangi konuda uzmanlaşmak, başkalarına ve topluma ne vermek ve nasıl hatırlanmak istediğinizi düşündüğünüzde de bu soru işe yarayacaktır. Arkadaşlarınız, aileniz ve meslektaşlarınızla olan ilişkilerinizi belli bir seviyede tutmanızı, günlük hayatınızı olması gerektiği şekilde sürdürmenizi sağlar.

2. Küçük Odaklanma Sorusu: ‘’Şu anki TEK ŞEY’im nedir?’’


Bu soruyu sabah uyandığınız anda ve gün boyunca kullanın. Bu, en önemli işinize odaklanmanızı ve onu sürdürmenizi sağlar. İhtiyaç duyduğunuz anlarda ‘’başkalarından destek bulabileceğiniz, size avantaj sağlayacak’’ eylemlerinizi de

belirleyen soru budur. Küçük odaklanma sorusu sizi mümkün olan en verimli ana hazırlayacaktır.

Özel hayatınızda da etkilidir; en önemli ve acil ihtiyaçlarınız kadar, hayatınızdaki en önemli insanların da üstüne dikkatle eğilmenize imkân verir.



BAŞARI ALIŞKANLIĞI

Alışkanlıklardan kurtulmak da, onları kazanmak da zordur. Ancak günlük hayatta farkında olmadan bir sürü yeni alışkanlık kazanırız. Yeni bir düşünce veya hareket sistemi benimseyip bunu uzun süreli devam ettirdiğimizde yeni bir alışkanlık edinmiş oluruz.

Karşı karşıya olduğumuz seçim, bizi hayattan istediğimiz şeylere götürecek alışkanlıkları edinmeyi isteyip istemediğimizdir.

Bunu istiyorsak, odaklanma sorusu, edinebileceğimiz en güçlü başarı alışkanlığıdır.

Çünkü bu soruyu; en önemli önceliğinizi bulmak, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek ve maddi manevi kazanç elde etmek için kullanırsınız.

Odaklanma sorusu, sizi hayatınızın farklı alanlarındaki TEK ŞEY'e yönlendirir. İçine odak alanınızı da ekleyerek farklı bir şekilde sorabilirsiniz. Yapacağınız işin aciliyetini belirmek için cevabınıza zaman dilimini de ekleyebilirsiniz.

Örneğin;

''İşim için, bu hafta hedeflerime ulaşmamı garantileyecek ve diğer her şeyi daha kolay ve gereksiz kılacak, yapabileceğim o TEK ŞEY nedir?''


BÜYÜK CEVAPLARA ÇIKAN YOL

Cevaplar üç kategoride gelir: Yapılabilir, zorlayıcı ve mümkün.

Olağanüstü sonuçlar "büyük bir cevap" gerektirir.

Cevabınızdan mümkün olanın en iyisini elde etmek istiyorsanız, cevabın konfor alanınızın dışında var olduğunu fark etmek zorundasınız. Büyük cevap asla apaçık ortada olmadığı gibi, sizi bekleyen o büyük cevaba giden yol da değildir.

Muazzam cevap, özünde yeni bir cevaptır.

Yapılacak ilk şey, ''Daha önce başka biri, bu veya buna benzer bir şeyin üstünde çalışmış veya bu konuda başarıya ulaşmış mı?'' sorusunu sormaktır.

Cevap neredeyse her defasında evet olacaktır. Bu nedenle araştırmanız, başkalarının ne öğrendiğini bulmakla başlar.

Yeni bir cevap, genelde yeni bir davranış biçimi gerektireceğinden, büyük başarıya giden yol üstünde, süreç içinde bir değişime uğramanız halinde şaşırmayın ve bunun sizi durdurmasına izin vermeyin.

BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK

Amacımız önceliğimizi, önceliğimiz ise eylemlerimizin ürettiği verimliliği belirler.

Kim olduğumuz ve nereye gitmek istediğimiz, ne yaptığımızı ve neyi başardığımızı belirler.

Koşulların bizi nasıl etkilediği, onları hayatımızla ilgili olarak nasıl yorumladığımıza bağlıdır.

İstediğimizi elde ettiğimizde, mutluluğumuz er ya da geç azalır çünkü elde ettiklerimize çabucak alışırız.

Mutluluk, bir amacı gerçekleştirirken, içimizdeki potansiyeli iyi kullanmaktan doğan memnuniyet duygusudur.

Maddi açıdan zengin olmak için hayatınızın bir amacı olmalıdır. Başka bir deyişle, amaç olmadan, ne zaman yeterli paranız olduğunu asla bilemezsiniz ve asla finansal olarak zengin olamazsınız.

Psikolog Martin Seligman, mutluluğumuza katkıda bulunan beş unsur olduğuna inanıyor: pozitif duygu ve keyif, başarı, ilişki, bağlanmak ve anlam.

Bunlar içinde en önemlilerinin bağlanmak ve anlam olduğu kanısında Seligman.

Hayatımızı daha anlamlı kılmanın yollarını bularak o amaç doğrultusunda emek vermek, sonsuz mutluluğu bulmanın en garanti yolu.


ÖNCELİKLER DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK

Öncelik olmayan hedefler güçsüzdür.

Başarıyla ilgili gerçek şu ki, gelecekte olağanüstü sonuçlar elde etme yeteneğimiz, güçlü anları birbiri ardına bir araya getirmekte yatar.

Gelecekteki bir ödül ne kadar uzaksa, onu elde etmek için o anki motivasyon o kadar küçük olur.

Bugünü tüm yarınlarınıza bağlayın. Bu çok önemli.

Süreci görselleştirmek, yani büyük bir hedefi adımlara bölmek, plan yapmanıza ve olağanüstü sonuçlar elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz stratejik düşünceyi devreye sokmanıza yardımcı olur.

Bir araştırma sonucu, hedeflerini yazan kişilerin, bunları gerçekleştirme olasılığının yüzde 39.5 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

VERİMLİLİK DOĞRULTUSUNDA YAŞAMAK

Verimli eylemler insanın hayatını değiştirir.

Her zaman bir şeyler yaparız; çalışırız, yürürüz, yemek yeriz, uyuruz, ayakta dururuz, otururuz, nefes alırız…

Hiçbir şey yapmıyor olsak bile bu da bir şeydir. Her günün her dakikası, soru bir şey yapıp yapmadığımız değil, yaptığımız o şeyin ne olduğudur.

Ve yaptığımız şey önemli olduğunda, hayatımızı her şeyden çok tanımlayan şey, yaptığımız şey olacaktır.

Sonunda olağanüstü sonuçlar elde etmek, yaptığınız şey önemli olduğunda, yaptığınız şeyden en iyisini alabilmeye indirgenir.

Verimlilik doğrultusunda yaşamak olağanüstü sonuçlar ortaya çıkarır.

Verimli insanlar daha çok iş yaptırır, daha iyi sonuçlar elde eder ve diğer insanlara kıyasla çok daha fazla kazanırlar.

Bunu başarırlar, çünkü TEK ŞEY'lerine hakkını vermek için en fazla zamanı ayırırlar. TEK ŞEY'leri için zamanı bloke ederler ve sonra bu zamanı olabildiğinde korurlar. Bloke ettikleri zaman içindeki tutarlı çalışmayla, aradıkları olağanüstü sonuçlar arasındaki noktaları birbirlerine bağlamışlardır.

Zamanı Bloke Etmek Nedir?

Birçok insan başarılı olmak için asla yeterli zamanları olmadığını düşünür. Oysa zamanı bloke ettiğinizde, yeterli zamanınız olur.

Zamanı bloke etmek, zamanı gözden geçirmenin ve kullanmanın son derece sonuç odaklı bir yoludur. Yapılması gerekenin yapılacağını garanti altına almanın bir yöntemidir.

''Bütün düşüncelerinizi elinizdeki işe konsantre olmaya verin. Işığı tek bir yere odaklarsanız daha çok aydınlık elde edersiniz.'' - Alexander Graham Bell

Elinize takvimi alın ve TEK ŞEY'inizi başarmak için ihtiyacınız olan tüm zamanı bloke edin.

Söz konusu olan bir kerelik bir TEK ŞEY ise, uygun saat ve günleri bloke edin. Düzenli yaptığınız bir şeyse, her gün uygun bir zamanınızı bloke edin ve bunun alışkanlık haline gelmesini sağlayın.

Diğer tüm işleriniz mutlaka beklemek zorundadır.

Zamanı bu şekilde bloke ettiğinizde, hayatınızın geri kalanında her gün tekrarlanabilecek şekilde, mümkün olabilecek en verimli günü yaratıyorsunuz demektir. (Devlerden Verimlilik Tavsiyeleri Rehberi'nde bunu nasıl yapabileceğinizi detaylarıyla anlattık, işinize yarayabilir.)


ÜÇ YÜKÜMLÜLÜK

Zamanı bloke etmek yoluyla olağanüstü sonuçlar elde etmek için üç taahhüt gerekir.

İlk olarak, ustalık arayan birinin zihniyetini benimsemelisiniz.

İkincisi, sürekli olarak işleri yapmanın en iyi yollarını aramalısınız.

Ve son olarak, TEK Şey'inize ulaşmak için elinizden gelen her şeyi yapmaktan sorumlu tutulmaya istekli olmalısınız.

Ustalığı, vardığınız bir hedef yerine gittiğiniz bir yol olarak gördüğünüzde, daha erişilebilir ve ulaşılabilir hissetmeye başlarsınız.

Koçluk yaparken Keller sık ​​sık, "Bunu yapabileceğinizin en iyisini yapmak için mi yapıyorsunuz, yoksa yapılabilecek en iyi şeyi yapmak için mi yapıyorsunuz?" diye soruyor.

Bir şeyde ustalaşmanın yolu, yalnızca yapabileceğinizin en iyisini yapmak değil, aynı zamanda yapılabilecek en iyi şekilde yapmaktır.

DÖRT HIRSIZ

Verimliliğin dört hırsızı:

  1. Hayır diyememek

  2. Karmaşa korkusu

  3. Sağlıkla ilgili kötü alışkanlıklar

  4. Hedefleri desteklemeyen çevre

Üretken kalmanın yolu, sizi raydan çıkarabilecek herhangi birine veya herhangi bir şeye hayır demekten geçer.

Bir şeye evet dediğinizde, neye hayır dediğinizin farkında olmalısınız.

Herkese evet demek hiçbir şeye evet demektir.

Herkesi memnun edemezsiniz, bu yüzden bırakın, hayır demeyi öğrenin.

Hedefiniz büyük olduğunda, karmaşanın ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Kişisel enerjinin yanlış yönetimi, sessiz bir üretkenlik hırsızıdır.

Yüksek başarı ve olağanüstü sonuçlar büyük enerji gerektirir.

Çok verimli bir insanın günlük enerji planı:

  • Ruhani enerji için meditasyon yapmak, dua etmek, şükretmek

  • Fiziksel enerji için doğru beslenmek, spor yapmak, uykuyu almak.

  • Duygusal enerji için sevdiklerinize sarılmak, onları öpmek, birlikte gülmek.

  • Zihinsel enerji için hedef belirlemek, plan ve program yapmak.

  • İş enerjisi için TEK ŞEY'inizle ilgili zamanı bloke etmek.

Olağanüstü sonuçlar elde etmeniz için çevrenizdeki insanlar hedeflerinizi desteklemelidir.

Kimse tek başına başarılı olamaz ve kimse tek başına başarısız olmaz. Çevrenizdeki insanlara dikkat edin.

Başarıya giden yolu temizlediğinizde, işte o zaman sürekli olarak oraya ulaşırsınız.


Zamanın herhangi bir anında yalnızca TEK BİR Şey olabilir ve bu TEK Şey amacınızla uyumlu olduğunda ve önceliklerinizin başında yer aldığında, sizi olabileceğiniz en iyi noktaya ulaştırmak için yapabileceğiniz en verimli şey olacaktır.

Yaşamaya değer bir hayat birçok yönden ölçülebilir, ancak hepsinden önemlisi, pişmanlık duymadığınız bir hayat yaşamaktır.

En önemli şeyin ne olduğunu bildiğinizde, her şey anlam kazanacak.

Her şey anlam kazandığında, tek bir anından bile pişmanlık duymadığınız bir hayat yaşamaya başlayacaksınız.


Birkaç Küçük Ekleme


- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.


- Eğer;


  • İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;

  • Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa;

  • Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;

  • Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;

Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.

1.893 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page