top of page

Mutluluğun Formülü: Paranızı Değil, Zamanınızı Çoğaltın

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

''Hiçbir şeyden keyif almıyorum.''

''Zaman çok çabuk geçiyor.''

''Hayat çok kısa.''

Bu cümleleri ne sıklıkta kullanıyorsunuz?

Eğer cevabınız ''çok sık'' ise hayatı yaşayış şekliniz ve zamanı kullanma şekliniz yanlış. Ve muhtemelen para, hayatınızın odak noktası. Aslında kendi kendinizi sabote ediyorsunuz.

Eğer cevabınız ''neredeyse hiç'' ise, siz bu hayatı dolu dolu ve cesurca yaşayanlar kulübündesiniz. Ve kendinize ayıracağınız zamana, kazanacağınız paradan daha çok önem veriyorsunuz.

''Ne alaka şimdi'' diye düşünenleriniz vardır şu an. Bu konuda daha önce " 80 yıl süren Harvard araştırmasının çarpıcı sonuçlarını" yayınlamıştık.

Ben bugün size bir başka araştırmadan daha bahsedeceğim. 100.000 kişilik bir Harvard çalışması üzerinden parayı değil de zamanınızı çoğalttınızda hayatınızda neler olacağını anlatacağım.

Para Kazanmak İçin Çok Fazla Zaman ve Enerji Harcadığımızda Neler Oluyor?

Ashley Whillans, doktorasını tamamladıktan sonra iki cazip iş teklifi alır: Biri memleketinde, ailesine ve arkadaşlarına yakın kalabileceği ve makul saatlerde çalışabileceği bir iş, diğeri ise başka bir şehirde, ülke içinde seyahat gerektiren, daha fazla para ve prestij getirecek bir iş.

Ashley, hiç tereddüt etmeden, kendisi için maceralı bir kariyer yolculuğu olacağını ve ileride daha heyecan verici iş fırsatlarına yol açabileceğini düşünerek başka şehirdeki daha yüksek maaşlı pozisyonu seçer.

Bu aslında neredeyse hepimizin bazı dönemlerde karşılaştığı bir seçimdir. Neyin peşinden koşmalıyız? Para ve kariyer mi yoksa boş zaman ve aile mi?

Ashley, hayalindeki işe başlar, ancak sürekli çalışıyor ve seyahat ediyordur. Eşi ise bu yeni yaşam düzenine alışmakta zorlanır. Yaşadıkları yerde ne işi ne de arkadaşları vardır. Ashley'in uzun çalışma saatleri ve seyahatleri aralarında sık sık gerginliğe neden olmaya başlar.

Bir iş seyahati öncesinde, çift yine uzun süren çalışma süreleri ve seyahetler hakkında tartışır ve Ashley Whillans, araştırması hakkında seminer vermek için gittiği Cornell Üniversitesi'ne zar zor yetişir.

İronik olan şu ki; Ashley'in sunacağı araştırma konusu da tam olarak şudur :

''Sıklıkla yaptığımız bir hata olarak sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirme pahasına yüksek maaş ve statü peşinde koşmak."

Harvard Business School'da yardımcı doçent olan Whillans, "Bir oda dolusu insanla zamanımızın ne kadar önemli olduğu ve çok fazla çalışmanın ilişkilerimizi nasıl etkileyebileceği hakkında konuşmaya başladım" diyor.

Ve şöyle devam ediyor: "Eğitmen yüzümü takınmaya çalıştım ama gerçekten yıkılmıştım, çünkü ilişkim mahvolmak üzereydi ve şunu fark ettim: Kendi araştırmamı yaşamıyordum."

Whillans o yıl Noel'i tek başına bir apartman dairesinde yaptığı yanlış adımları düşünerek geçirir ve ''Time Smart'' isimli kitabını yazmaya başlar. Bu, onun dönüşümünün başladığı dönemdir.

“Çoğumuzun kendimize söylediği şeyi kendime söyleyerek seçimlerimi haklı çıkardım: Şimdi çok çalışıyorum, böylece daha sonra mutlu olmak için daha fazla zamanım olacak” - Ashley Whillans

İnsanlar daha fazla para kazanmak için çok fazla zaman ve enerji harcarlar, çünkü genellikle ekstra paranın daha fazla mutluluk getireceğini düşünürler. Ancak yanılırlar.

Whillans'ın 79 ülkede, çalışan yetişkinleri kapsayan araştırmasına göre, daha fazla boş zamanı olan insanlar aslında sürekli çalışan ve daha fazla para kazanan insanlardan daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretkenler.

Çok fazla çalışmak, giderek artan sayıda insanı “zamandan yoksun” hissettiriyor. Yapmamız gereken çok fazla şey olduğundan ve tüm bunları yapmak için yeterli zamana sahip olmadığımızdan sürekli stres altında yaşıyoruz.

Gallup verilerine göre, 2011 yılında çalışan Amerikalıların yüzde 70'i “asla yeterli zamanları olmadığını” belirtti ve 2018 yılına kadar bu sayı yüzde 80'e yükseldi.

''Araştırmalar, en mutlu insanların paralarını zaman almak için kullandıklarını gösteriyor. Meslektaşlarım ve ben, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100.000 çalışan yetişkinle, ilişkisel, boylamsal ve deneysel bir çalışma yaptık. Tutarlı bir şekilde, daha fazla boş zaman kazanmak için paradan vazgeçmeye istekli olan insanların, daha güçlü sosyal ilişkiler, daha tatmin edici bir kariyer, daha fazla neşe ve genel olarak daha mutlu bir yaşam deneyimlediklerini gördük.''

Ashley Whillans


Nasıl Boş Zaman Yaratabilir ve Sağlığımızı Koruyabiliriz?

Whillans, bunun bize keyif veren etkinliklere öncelik vermekle başladığını söylüyor.

Bu partnerimizle lezzetli bir yemeğin tadını çıkarmak da olabilir, bir arkadaşımızla yürüyüş yapmak da, çocuğumuza kitap okumak da.

İster daha az iddialı bir kariyer yapmak gibi büyük bir karar, ister normalde kullanmadığımız bir avuç kadar tatil gününü kullanmak gibi daha küçük bir karar olsun, günümüzün değerli saatlerini koruyan bilinçli seçimler yapmalıyız.

Ve bizi aşağı çeken, zaman emici saçmalıkları en aza indirmeliyiz.

Whillans, hem işten hem de kişisel zamandan daha fazla keyif alma hedefiyle, saat başı dakikaları yönetmek için araştırmaya dayalı altı stratejiyi paylaşıyor:

1. Önemli İşlere Öncelik Verin ve Dikkat Dağıtıcıları Uzaklaştırın

İş dünyası profesyonelleri, ortalama olarak haftada 23 saatini toplantılarda kapana kısılmış halde geçiriyor ve 700'den fazla çalışanın katıldığı bir anket, çalışanların yüzde 99,9'unun rutin olarak gereksiz telefon görüşmeleri, e-postalar gibi zaman kaybettiren önemsiz görevlerle boğuştuğunu gösteriyor.

Tek bir çözüm var: Özellikle enerjiniz yüksekken en zorlu işlerinizi halletmek için plan yapın, telefonunuzdaki ve bilgisayarınızdaki dikkat dağıtıcı bildirimleri kapatarak tüm dikkatinizi bu işe vermeye odaklayın.

Whillans, yakın zamanda yapılan bir çalışmada, temel işlerini halletmek için zaman planlaması yapan bilgisayar mühendislerinin, iş günleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olduklarını, daha az stresli olduklarını ve genel olarak işlerinden daha mutlu olduklarını söylüyor.

Ayrıca, ''zamanınızı başka şekillerde koruma konusunda agresif olun'' diyor Whillans.

Daha az yoğun bir tempoda ilerlemek, kariyer gelişiminden fedakarlık etmek anlamına gelse bile, iş seyahati için bir kota (örneğin, her çeyrekte bir seyahat) belirleyin. Ayrıca, zamanınıza çoğu planlanmamış, son dakika işleri, özellikle de bir yan çalışma projesi gibi başka birinin yararına olan istekler için "hayır" demeyi seçin.

2. Gerektiğinde Ek Süre Talep Edin

İnsanlar genellikle, bir projeyi tamamlamak için daha fazla zaman isterlerse, yöneticilerin kendilerini beceriksiz ve iş bilmez olarak kabul edeceklerini varsayarlar.

Ancak Whillans'ın araştırması, yöneticilerin aslında çalışanlarına uzatma vermeye istekli olduğunu gösteriyor. Hatta mola talep edenleri, daha iyi sonuçlar üretmeye kararlı, yüksek motivasyonlu çalışanlar olarak görme eğilimindeler.

Bu nedenle, son teslim tarihi, işi doğru yapmak için çok kısa geliyorsa, konuşmaktan korkmayın.

“Daha yüksek maaş ve diğer sosyal haklar için pazarlık yapabildiğimiz gibi, işte daha fazla zamanımızın olması için de pazarlık yapabileceğimizi unutuyoruz” diyor Whillans.

3. Sevmediğiniz İşleri Para ile Halledin

Ev işlerinden ve diğer hoşunuza gitmeyen deneyimler için hizmet satın alarak önemli veya eğlenceli etkinlikler için zaman kazanabilirsiniz.

Whillans'ın araştırmalarına göre, bakkal teslimatı, ev temizliği ve paket servisi gibi hizmetler için ekstra para harcamaya değer, çünkü gün içindeki angaryaları ortadan kaldırıyor ve bu da daha fazla yaşam memnuniyeti sağlıyor.

"Bir savurganlık gibi gelebilir, ancak en sevmediğiniz sorumlulukların yarısını bile başkalarına delege ettiğinizde, bunun karşılığını alırsınız."

Ashley Whillans

Pek çok insan, mal veya hizmetler almada en ucuz fiyatları bulmaya çalışmak için çok fazla zaman harcıyor. Whillans, çoğu durumda biraz daha fazla para harcarsak ve kendimizi bu zahmetten kurtarırsak daha mutlu olacağımızı söylüyor.

4. Kendinize Boş Zamanlar Yaratın

Whillans, eğlenceli aktivitelere daha fazla zaman ayırmayı savunuyor, ancak bu, aynı gün içinde hem yeni bir tarif denemeniz, hem koşuya çıkmanız ve hem de bir podcast dinleyerek yeni bir şey öğrenmeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

Whillans, “Boş zamanınıza etrafta koşuşturarak geçireceğiniz çok fazla aktivite eklemeyin” diyor. "Bu eğlenceli şeyler zorunluluk gibi gelmeye başlayacak ve ayak uydurmaya çalışmaktan yorulacaksınız."

Bunun yerine, gün içinde boş zaman yaratın. İş randevuları veya sosyal etkileşimler arasında ayarlayabileceğiniz, kendinizle geçireceğiniz 15 dakika veya daha fazla süren aralar oluşturmak daha faydalı olacaktır.

5. Tatil Günlerini Değerlendirin

Daha uzun dinlenme süreleri mutluluğumuzun anahtarıdır, ancak birçok işçi yeterince izin almaz. Araştırmalar, her yıl 700 milyondan fazla tatil gününün kullanılmadığını, 5,6 milyar saatin çalışmak yerine dinlenmek için harcanabileceğini gösteriyor. Amerikalı işçilerle yapılan bir ankette, yüzde 75'i ücretli tatil günlerinin tamamını kullanmadıklarını ortaya koyuyor.

Araştırmalar, izin aldıktan sonra çoğu çalışanın kendilerini daha enerjik hissettiklerini ve ayrıca tatil yapmayanlara göre iş yerinde daha ilgili, yaratıcı ve üretken olduklarını söylüyor.

İnsanlar en çok düzenli olarak izin aldıklarında fayda sağlıyorlar. Bu nedenle, seyrek ama uzun aralar vermektense, periyodik olarak daha kısa aralar vermek, üretkenlik ve verim açısından daha iyi olabilir. Bu arada üretkenliğinizi arttırmanın en kestirme yolu olan Ivy Lee methodu ile de mutlaka tanışmalısınız.


Whillans, tatile çıktığımızda, iş e-postasını kontrol etme veya telefon görüşmeleri yapma dürtüsüne direnmemiz ve bunun yerine çalışma hayatının fişini tamamen çekmemiz gerektiğini söylüyor.


“Yorulduğumuzda kötü işler üretiyoruz ve moralimiz bozuluyor. Hepimizin yeniden şarj olmak için zamana ihtiyacı var ama yeterince kullanmıyoruz.” Ashley Whillans

Kaynaklar:


Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page