top of page

Yaratıcı Zekanızı Ateşleyin: Fosbury Atlayışı

Güncelleme tarihi: 22 Haz 2023

Dick Fosbury, sporu çok seviyordu. Aslında pek yetenekli olduğu söylenemezdi ama spordan başka hiçbir şeyle ilgilenmek istemiyordu.

Boyu 1.93'tü ama lisede basketbol takımına seçilememişti. Futbol takımını denemiş fakat oradan da atılmıştı. Vücut yapısı atletizme de uygun değildi ama birkaç deneme sonrası kendini yüksek atlamada geliştirmeye karar kıldı.

Bu spor dalında kararlılıkla yoğun çalışma saatleri geçirirken, bir şeyleri farklı yapması gerektiğini hissediyordu. Çünkü mevcut atlama stilleri ile başarı elde etmediği aşikardı.

İşte bu nedenle kendi yöntemini geliştirmeye karar vererek, yıllar içinde vücut yapısına en uygun yöntemi buldu.

Sonra ne mi oldu? Devamı hemen burada..


Fosbury Atlayışı


Fosbury, uzun denemelerden sonra; çıtaya sırtını vererek önce omuzlarını, sonra da kalça ve bacaklarını engelden geçirmeyi başardığını fark ediyor.

Başlarda bu atlayış tarzıyla epey dalga geçiliyor.

Gazeteler onun için ''dünyanın en tembel yüksek atlamacısı'' diyorlar. (Sırtını çıtaya dayadığından)

Los Angeles Times, “Binanın 20. katının penceresinden atılmış da düşüyormuş gibi engel atlamaya çalışan adam” diyor mesela.

The Guardian’dan John Rudda, ''takımın tuhafı' tabirini kullanıyor.

''Madalya'' ve ''Fosbury'' isimleri yan yana kullanılmıyor bile. Kimse onun bir başarı hikayesi yazacağına ihtimal vermiyor.

Tüm bunlara rağmen; 1968'de Meksika Olimpiyat oyunlarında tam anlamıyla bir Fosbury Devrimi yaşanıyor.

21 yaşındaki o komik ve tembel atlet, sadece madalya almakla kalmayıp, yüksek atlama tarihini değiştiren, finalde 2.24 metre ile altın madalyayı kazanan ilk kişi oluyor.



Olimpiyat madalyası onun gayretlerinin en güzel ödülü tabi. Ancak belki daha da önemli bir şey var: Onun yaratıcı zekasını kullanarak gerçekleştirdiği bu inovasyon, yüksek atlama atletik disiplininin "en iyi uygulamalarını" ve felsefesini tamamen değiştiriyor.

Bu olaydan birkaç yıl sonra ise “Fosbury Atlayışı” yüksek atlama sporcuları için geleneksel bir teknik haline geliyor.

1972'den bugüne kadar, Olimpiyat altın madalyası kazanan ve rekor kıranlar arasında “Fosbury Atlayışı”nı kullanan pek çok isim var.

Yani, iyi bir fikir geldiğinde, biliyorsunuz, işimin bir parçası onu hareket ettirmek, sadece farklı insanların ne düşündüğünü görmek, insanların onun hakkında konuşmasını sağlamak, insanlarla tartışmak, 100 kişilik bu grup arasında hareket eden fikirleri almak, sessizce farklı yönlerini keşfetmek için farklı insanları bir araya getirin ve bilirsiniz, sadece bir şeyler keşfedin. “ Steve Jobs



Kendi Atlayış Tarzınızı Nasıl Açığa Çıkarırsınız?

Fosbury gibi yenilikçi fikirler bulmak için yaratıcılığınızı geliştirecek dört basit adımdan bahsetmek istiyorum size.

1. Yeni Olasılıklara Açık Olun.

Yaratıcılığınızı geliştirmenin ilk adımı, "kuralların" değil, sadece "inançların" olduğunu kabul etmektir.

Sektörlerini alt üst eden yenilikçi şirketler tarafından kaç tane “kuralın” paramparça edildiğini bir düşünün.

- Dünyanın en büyük sosyal medya ağı olan Facebook, herhangi bir içerik oluşturmuyor.

- Dünyanın en büyük taksi şirketi olan Uber, herhangi bir araca sahip değil.

- Dünyanın en büyük perakendecisi olan Alibaba'nın envanteri yok.

Belirsizliği kucaklamaya istekli olun. Hala eski düşünce kalıplarına sahipseniz, nasıl yeni bir şey yaratabilirsiniz?

Yenilikçi fikirler için ilham verebilecek her şey için gözlerinizi her zaman açık tutun.


2. Karşı Çıkanları Görmezden Gelin.

Çığır açan fikri bir gecede yaratmanız pek olası değil. Deneme yanılma yapmak bu sürecin en değerli parçası.

Ancak bu süreçte, insanların fikirlerinizi reddetmesi ve sizi eleştirmesi mümkün. Buna hazır olun.

Ve şunları da göz önünde bulundurun:

- Edison, başarılı olanı bulamadan önce ampulün 9999 prototipini yaptı.

- Einstein'ın bilimdeki en büyük atılımlardan biri olarak lanse edilen "genel görelilik kuramı", sekiz yıl test ettikten sonra yayınlandı. (Einstein'den 5 önemli hayat dersini okumak için link burada. )

Sizi bugün eleştiren ya da sizi aşağı çekmeye çalışanlar, yarın en büyük hayranınız olabilir, o yüzden işinizi yapmaya devam edin.




3. Kendi İnançlarınızı Sorgulayın

Yaratıcılığın ve yeniliğin önündeki en büyük engellerden biri, doğrulama yanlılığımız veya "Haklı olduğuma inanıyorum" düşüncemizdir.

Uzmanlar ve koçlar Dick Fosbury'nin yüksek atlama çubuğunun üzerinden atladığını ilk kez izlediklerinde, tekniğini reddettiler çünkü bu onların "işlerin nasıl yapılması gerektiği" konusundaki mevcut inançlarına meydan okuyordu.

Bu "her şeyi bilme" sorununun üstesinden gelmenin en iyi yolu, kendi inançlarınızı çürütecek kanıtlar arayarak kendi varsayımlarınıza meydan okumaktır. (Bknz. Kitap Özeti: İnançlar Nasıl Değişir?)

Bu, duygu ve düşüncelerinize göre dar görüşlü kararlar vermekten kaçınmanıza yardımcı olacak bilimsel bir düşünce biçimidir. Aynı zamanda sizi; fikirlerinizi test etmeye ve kendinizi sıra dışı, yıkıcı ve yenilikçi fikirlere açmaya zorlayacaktır.

4. Sezgilerinize Güvenin

Dick Fosbury'nin Olimpiyat zaferinden sonra, insanlar Fosbury'nin baştan beri bir dahi olduğu fikrini yaymaya başladı.

Onun bir mühendislik öğrencisi olmasına, matematik bilgisine ve eğitim geçmişine dikkat çektiler.

Ancak, bu yıkıcı yeniliğe yol açan onun zekası değildi. Dick Fosbury, 1969'da Sports Illustrated ile yaptığı röportajda, aslında içinde bir şeylerin değişeceğine dair her zaman bir inancı olduğunu söylüyor.

Tabii ki mühendislik bilgisinin katkısı da yadsınamaz ancak onu Fosbury atlayışına iten gerçek güç sezgileriydi.

Muhtemelen çıtaya sırtına vererek atlama düşüncesi diğer sporcuların da akıllarından geçti. Fosbury'den farklı olarak, bu sezgisel fikri saçma bularak reddettiler çünkü inançlarına (ve o güne dek öğretilenlere) pek uymadı.

Eğer siz de kendi Fosbury Atlayışı'nızı bulmak istiyorsanız, mevcut inanç sisteminizi sürekli sorgulamalı ve yaratıcı dehanızı serbest bırakmalısınız.

Ve sizin için en iyi olanı keşfetme konusunda ciddiyseniz, yeni fikirleri denemeye istekli olmalısınız.

 

📮 Size Nasıl Destek Olabiliriz?



1) Haddini Aş Kulübü: Kendinize 1 yıl sürecek profesyonel bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz; içinde mentorluk seansları, eğitim ve seminerler, okunacak / izlenecek kaynaklar, size özel videolar sunduğumuz bir toplululuğun parçası olabilirsiniz. Haddini Aş Kulübü ile ilgili daha fazla bilgi burada.



2) Kitap Ekspresi: Uluslararası bestseller olmuş, çoğu Türkçe'ye çevrilmemiş kişisel gelişim ve iş kitaplarının ana fikirleri ve en önemli ipuçları özetlediğimiz; Kitap Ekspresi'ne katılmak isterseniz buradan üyeliğinizi başlatabilirsiniz.



3) Mentorluk: Eğer kariyerinizde ya da girişiminizde büyümeye ihtiyacınız varsa ve bir akıl hocasının desteğini almak isterseniz, mentor olarak da size yardım etmeye hazırız. Mentorlukla ilgili detaylı bilgi burada.




1.398 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page