top of page

Tanıdığım En Başarılı İnsanların 5 Ortak Özelliği

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

İşim gereği çok fazla insanla bir araya gelip tanışma imkanı buluyorum.

Geçenlerde oturup tanıştığım, her sektörden ve her yaştan en başarılı insanları, bu insanların özelliklerini düşündüm ve hepsinde çok belirgin ortak özellikler tespit ettim.

Bu örnek alınası insanların özelliklerini sizinle de paylaşmak istedim.

İşte başarılı insanların en belirgin ortak özellikleri:

1. Sürekli Öğreniyorlar

Yaşam boyu öğrenmeyi bir yaşam tarzı olarak benimsemiş olmak, yaş veya sektör fark etmiyor, istisnasız her başarılı insanda gördüğüm bir özellik.

Öğrenmenin, onların en büyük tutkularından biri olduğunu, yeni bilgiler ve fikirler karşısında gizleyemedikleri merak ve heyecan duygularından kolayca anlayabiliyorum. Dünyanın nasıl çalıştığını öğrenmeye ve soru sormaya bayılıyorlar.

''Öğrenmeyi bırakmayın. Geçmiş başarılar gelecekte başarılı olacağınızı garanti etmez. En zeki, en bağlantılı ve en yetenekli insanlar bile kaybedebilir.'' Bill Gates

Sürekli öğrenme halinde olmak, sadece başarılı olmamızı değil, bizi hayata bağlayan da bir alışkanlık ayrıca. Bu konuda epeyce araştırma var zaten; öğrenmeye devam eden insanlar daha uzun ve mutlu hayatlar yaşıyorlar.


2. Kendilerinden Daha Akıllı İnsanlarla Bir Arada Olmayı Tercih Ediyorlar

İnsanların çoğu kendilerinden daha akıllı ve başarılı insanlarla bir arada olmayı tercih etmez, hatta onlardan olabildiğince kaçar. Çünkü bu, onların eksik ve özgüvensiz hissetmesine neden olur. Daha düşük seviyede insanları etraflarında tutarak kendilerini daha başarılı hissetmeyi tercih ederler.

Sonuçta ne mi olur?

Büyüme ve gelişmeleri durur. Çünkü etraflarında onların ileriye atılmasını tetikleyecek bir insan, etken, bir fikir kalmamıştır.

Ancak tanıştığım en başarılı insanlar, her zaman onları ileriye iten, eksik yönlerini fark ettiren ve onlara yeni şeyler öğretenlerin yanında olmayı tercih ediyorlar.

"Hayatta ne yaparsanız yapın, etrafınızı sizinle tartışacak akıllı insanlarla kuşatın." John Wooden

3. Başarısız Olmayı Umursamıyorlar

Çoğunluk yeni bir beceri veya strateji üzerinde çalışırken, sadece ilk birkaç denemede başarısız olduktan sonra pes etmeye meyillidir.

Başarısızlık ihtimali, onların kabuğuna çekilmelerine ve sadece statükoyu korumalarına neden olur. Başkalarının gözünde iyi görünmeye daha çok önem verirler. Bu nedenle sıkışıp kalırlar ve yaşam deneyimleri ortalama ve ilgi çekicilikten uzak olarak kalır.

Başarılı insanlar ise başarısızlığı çoğu insanın gördüğü gibi görmüyorlar, başarıya giden bir yolculuk olarak görüyorlar.

Çünkü defalarca kez başarılı olsalar da bunun geçici bir durum olduğunun ve her bir başarısızlıklarından daha da güçlü bir şekilde çıkacaklarının bilincindeler. Üstelik hepsinin kendine ait bir başarı tanımı var.

Bu bakış açıları sayesinde özgür kalan zihinleri ile hayatı daha çok keşfedip deneyimleme şansı elde ederler.

'Hiçbir adam, hiçbir zaman büyük hatalar yapmadan başarılı olmadı.'' William Gladstone

4. Bir Şeyi Neden Yaptıkları Konsunda Net Oluyorlar

Başarılı insanlar her zaman belirli bir eylem planına başladıklarında, bunu neden yaptıklarını ve hangi sonucu hedeflediklerini tam olarak biliyorlar.

Bu, onları ortalama bir insandan ayıran en keskin özellik olabilir.

Mesela:

Ortalama insan: ''Bu iş etkinliğine network geliştirmek için gidiyorum.''

Başarılı insan: ''Dijital pazarlama konusunda bilgili insanlarla tanışmak için bu iş etkinliğine gidiyorum. Bu benim zayıf yönüm, bu yüzden orada tanıştığım insanların bana bu konuda daha fazla şey öğretebileceğini düşünüyorum.''

Ya da:

Ortalama insan: ''Bu makaleyi daha fazla etkileşim almak için yazıyorum.''

Başarılı insan: ''Bu makaleyi insanların okuması, websiteme tıklamaları ve bültenime katılmaları için yazıyorum. Sonra onlara bir sürü harika kişisel gelişim tavsiyesi göndererek güven ve bağlılık oluşturacağım.''

Netlik konusunda günümüzün en iyi ve en yenilikçi spor markalarından birisi olan Under Armour'ın kurucusu Kevin Plank'tan öğrenecek çok şeyimiz var.

5. Paylaşmayı Seviyorlar

Başarılı insanların en çok dikkatimi çeken özelliklerinden biri de cömertlikleri.

Her biri zamanlarını, kaynaklarını ve en iyi fikirlerini başkalarıyla paylaşmaktan çekinmiyorlar ve hayatlarını değerli kılan şeyin bu olduğunu söylüyorlar.

Bu sayede hem çevrelerine güven veriyorlar, hem sosyal ağlarını genişletiyorlar hem de başka insanlar da onlarla fikir ve kaynaklarını paylaşmaktan çekinmiyorlar.

"Fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmenin en hızlı yolu, onları başka birine vermektir." Conor Neill

Eğer sizin de ulaşmak istediğiniz hedefler varsa bu davranış biçimlerini benimseyerek başarı yolunda büyük bir adım atabilirsiniz.


4.960 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page