top of page

Daha Hızlı Öğrenmek İçin Feynman Tekniğini Kullanın

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Üst düzey bir zekaya sahip olan Nobel ödüllü Richard Feynman 20. Yüzyılın en önemli fizikçilerinden biri olarak kabul görüyor.

Başarılı bir fizikçi olmasının yanı sıra derin bir düşünür olmasıyla, hayata bakışıyla ve hayatı yaşayış şekliyle, bitmek bilmeyen merak duygusuyla ve keşfetme tutkusuyla da örnek alınası birisi o. Bilimi ve sorgulamanın önemini yaşadığı dünyaya çok iyi biçimde aktarabildiği için büyük saygı duyulası bir insan.

Bill Gates, Feynman'dan o kadar ilham aldı ki, onu “hiç sahip olmadığım en büyük öğretmen” olarak adlandırıyor. Bill Gates'in fikirleri ve hayatı hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz, onun hayat hikayesini okumadan geçmeyin.

Feynman,''eğer bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsanız, onu yeterince iyi anlamıyorsunuzdur'' görüşüne sahip bir fizikçiydi.

Bu aslında Feynman'ın bir şeyleri öğrenme tekniğinin temelini oluşturuyor.

Öyle ki, bilimdeki, özellikle fizikteki karmaşık kavramları, son derece basit ve anlaşılır bir şekilde, bilimsel olmayan bir geçmişe sahip insanların anlayabileceği şekilde açıklama yeteneği nedeniyle kendisine bilim insanları tarafından ''Büyük Açıklayıcı'' lakabı atfedildi.

Feynman'ın, öğrenmeyi kolaylaştırmak için geliştirdiği o teknikten bahsetmek istiyorum şimdi.

Feynman Öğrenme tekniği, olayları farklı bir bakış açısıyla öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olacak. Sadece akademik amaçlar için değil, aynı zamanda iş kurmak, zihinsel modeller oluşturmak ve daha pek çok şey için de kullanılabilir.

Seçtiğiniz alanda ustalık geliştirmek için harika bir yöntem.

Feynman Tekniği Nedir?

Bu teknik, Feynman tekniği olarak adlandırılmasına rağmen, hemen hemen her disipline, herhangi bir konu ve konsepte uygulanabilir, sadece matematik veya fizik ile sınırlı değildir ve çok çeşitli alanlarda kullanılabilir.

Feynman Öğrenme tekniği temel olarak dört basit adımı içeriyor:

1. Konuyu Seçin ve Çalışmaya Başlayın

Çalışmak, sadece gerçekleri ezberlemek anlamına gelmiyor. Hatta Feynman, her zaman ezber kültürüne karşıydı ve formülleri ezberlemek yerine prensipleri öğrenip anlamamız gerektiğine inanırdı.

Feynman'a göre bir şey üzerinde çalışmanın en iyi yöntemlerinden yazmaktır. Çünkü yazmak, beyninizin hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan hipokampusunu uyarır.

2. Konuyu Bir Çocuğa Anlatır Gibi Yapın

'Bir şeyde ustalaşmak istiyorsan onu öğret. Öğretmek, öğrenmek için güçlü bir araçtır.''

Konuyu ne kadar iyi anlarsanız o kadar sade bir şekilde düzenleyip aktarabilirsiniz.

Kavramları kendi kelimelerinizle açıklayın ve bir çocuğa veya konuya tamamen yabancı olan birine açıklıyormuş gibi yapın. Masanızda bulunan bir oyuncağa açıklıyormuş gibi de hayal edebilirsiniz kendinizi.

Buradaki temel fikir, işleri olabildiğince basit ve sade bir dille açıklamaya çalışmaktır. Basit terimler ve kelimeler kullanmaya çalışın ve kendinizi yalnızca öğrendiğiniz gerçeklerle sınırlamayın.

Ayrıca, işleri kolaylaştırmak için bir veya iki örnek ekleyebilir veya ana fikirle ilişkili olduğundan emin olduğunuz müddetçe kendi örneklerinizi de oluşturabilirsiniz. Bunu yaparsanız, konuları daha derin bir düzeyde anlamanız çok daha kolay hale gelir ve bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

3. Takıldığınız Zaman Geri Dönün

Bu, eksik olduğunuz yerleri öğrendiğiniz, kapasitesinizi keşfettiğiniz son derece önemli bir adımdır.

Bir şeyleri basit terimlerle açıklarken veya yazarken, açıklamakta veya bağlantı kurmakta zorlandığınız belirli noktalar olacaktır.

Bu adım, birincil referanslarınız her neyse, kitaplar veya internete geri döndüğünüz ve bilgilerinizdeki boşlukları doldurduğunuz, konuyu tekrar gözden geçirdiğiniz adımdır. Böylece üzerinde çalıştığınız şeyi ve odaklanmanız gereken yerleri daha iyi anlayacaksınız.

Sınırlarınızı bilmek ve ardından onları daha iyi anlamak için üzerinde tekrar çalışmak bu adımın amacıdır ve mükemmel bir etkiye sahiptir.

4. Sadeleştirin ve Düzenleyin

Zorlandığınız yerleri keşfettikten ve hatalarınızı düzelttikten sonra açıklamanızı basitleştirerek daha iyi hale getirebilirsiniz.

Tabii ki konuyu net bir şekilde anlayana kadar her zaman ikinci ve üçüncü adımlara geri dönebilirsiniz.

Bu adımda notlarınız ve örnekleriniz artık mümkün olan en basit formda olmalı ve çalışılan konu hakkında daha derin bir anlayışa sahip olmalılısınız. Konseptte ustalaştığınızı hissedene kadar bu yaklaşımı tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.

Feynman her zaman gerçeğin sadelikte yattığına ve her şeyin sade ve zarif şekilde daha iyi anlaşılabileceğine inanmıştır.

Çoğu zaman derin bir anlayış eksikliğini gösteren, bir şeyleri aşırı karmaşık hale getirmek çok daha kolaydır.

Buradaki fikir, işleri herkes tarafından anlaşılabilecek kadar basit hale getirmek ve daha sonra bu aracı kendiniz için daha derin bir anlayış için kullanmaktır.

''Bir aktiviteye aşık ol ve onunla uğraş. Yaşamın ne olduğunu hiç kimse bilmiyor ve bunun hiçbir önemi yok. Dünyayı keşfet. Yeterince deneyimlersen neredeyse her şey ilgi çekicidir. Uğraşmayı en çok sevdiğin konu üzerinde dilediğin ve elinden geldiği kadar çok çalış. Ne olmak istediğini değil ne yapmak istediğini düşün. Geri kalan konularla asgari seviyede ilgilen yoksa toplum hiçbir şey yapmana izin vermez. ''

Feynman Tekniği, öğrenmek istediğiniz ancak uzun süredir ertelediğiniz şeyler için müthiş bir fırsat olabilir.

Tabii öğrenmek istediğiniz şeye hayatınızla ne yapmak istediğinizi keşfettikten sonra karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

***

Kaynaklar:


2.541 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page