top of page

Üretkenliğinizi Arttırmanın En Kestirme Yolu: Ivy Lee Metodu

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Her gün üretken olmak, sağlam işler ortaya koymak çok zor.

Bazı günler her şeyi başarabiliriz gibi hissederken, bazı günler tüm motivasyonumuzu kaybedip yapmamız gerekenlerden uzaklaşabiliyoruz. Motivasyonun matematiksel formülünü öğrenmek isterseniz bu linke tıklamanız yeterli.

Tabii bunlar çok normal. Sonuçta bizler birer insanız, robot değil.

Ancak yine de bazı önemli dönemlerde üretkenliğimizin ve motivasyonumuzun düşmesi, hemen toparlanamazsak bizi çok zarara uğratabiliyor.

Yaratıcılık ve sürekli kendimi yenilememi gerektiren bir işle uğraştığımdan bu konu benim için de çok büyük önem taşıyor.

Üretkenliğin ve verimin nasıl artırılacağı ile ilgili araştırmalar yaparken, şahane ve çok etkili olacağına inandığım bir metodla karşılaştım: Ivy Lee Metodu.

Bu metod epey eski olmasına rağmen, uzmanlar tarafından hala günlük üretkenliği artırmanın en basit ve etkili yollarından biri olarak kabul görüyor.

Ivy Lee Metodu Nasıl Ortaya Çıktı?

Yıl 1918… Amerika'nın en büyük gemi yapımcısı ve ikinci en büyük çelik üreticisi olan Bethlehem Steel Corporation'ın başkanı ve dünyanın en zengin adamlarından biri olan Charles M. Schwab, ekibinin üretkenliğini arttırmanın en iyi yolunu bulmaya çalışır.

Schwab, o zamanlar çok saygın bir üretkenlik danışmanı olan Ivy Lee ile bir toplantı düzenler.


Bu arada Ivy Lee çelik, otomotiv, tütün ve kauçuk sektörlerinde olmak üzere birçok firma için danışman olarak çalışan ve bankalar, kamu kurumları ve yabancı hükümetlerle iş yapan başarılı bir adamdır. Kendisi ayrıca bir reklam uzmanı ve modern halkla ilişkilerin kurucusudur.

Schwab, Lee'ye şöyle der: "Bana daha fazla işi halletmenin bir yolunu göster"

Lee ise "Yöneticilerinizin her biriyle bana 15 dakika verin," diye yanıtlar.

Bunun üzerine "Bana ne kadara mal olacak," diye sorar Schwab.

"Şu an için hiçbir şeye" der Lee, "Eğer işe yararsa, üç ay sonra senin için değerli olduğunu düşündüğün miktarda bir çek yazıp gönderebilirsin."

Ivy Lee Metodu Nedir?

Uygulaması gayet kolay olan Ivy Lee Metodu şu şekilde işliyor:

1. Her iş gününün sonunda, ertesi gün gerçekleştirmeniz gereken en önemli altı şeyi yazın. Altıdan fazla görev yazmayın.

2. Bu altı ögeyi çok dikkatli bir şekilde, tüm dürüstlüğünüzle önem sırasına göre sıralayın.

3. Ertesi gün işe başladığında yalnızca ilk göreve konsantre olun. İkinci göreve geçmeden önce ilk görev bittiğinden emin olun.

4. Diğer maddelere de aynı şekilde yaklaşın. Günün sonunda eğer tamamlanmamış görevler varsa, onları mutlaka bir sonraki gün için altı görevden oluşan yeni listeye taşıyın.

5. Bu işlemi her gün tekrarlayın.

Şu an bu kadar basit bir şey nasıl bu kadar etkili olabilir ki diye düşünenleriniz olabilir.

Schwab ve Bethlehem Steel'deki yönetici ekibi de başta böyle düşünüyordu.

Ancak üç ay sonra, Schwab şirketinin kaydettiği ilerlemeden o kadar memnun kalıyor ki, Lee'yi ofisine çağırıyor ve ona o zaman için çok büyük bir meblağ olan 25.000 dolarlık bir çek yazıyor.

Peki bu kadar basit görünen bir metodu bu kadar etkili yapan nedir?

Aslında ilk olarak bu metodu bu kadar etkili yapan şey, basit olması. Karmaşık görevler genelde harekete geçmeyi zorlaştırır ve hüsranla sonuçlanır. Basit kuralları her an her yerde hayata geçirebilirsiniz.

İkincisi, kendinize görev sınırı koymak ve taahhütte bulunmak dikkatinizin dağılmasını engeller. Eğer bu sınırlar ve taahhütler olmazsa her şey dikkatinizi kolayca dağıtıp sizi hedefinizden uzaklaştırabilir. Lee'nin yöntemi, Warren Buffet'ın sadece 5 kritik göreve odaklanmanızı ve diğer her şeyi görmezden gelmenizi gerektiren 25/5 Kuralına da benziyor.

Üçüncüsü, ilk adımı atmanın zorluğunu ortadan kaldırır. Lee'nin yöntemi ise sizi işe gitmeden önceki gece ilk görevinize karar vermeye zorluyor. Böylece en zor kısmı halletmiş olarak işe koyuluyorsunuz.


Son olarak bu metot, tek bir şeye odaklanmanızı sağlar. Günümüzde çoklu görev ne kadar yüceltilse de, gerçekler bu şekilde çalışmanın üretkenliği düşürdüğü ve başarısızlığı arttırdığı yönünde. Başarının Sırrı: TEK BİR ŞEY yazımda bu konuyu daha detaylı anlatıyorum.


Ne kadar az önceliğiniz varsa o kadar üretken olursunuz ve işinizi o kadar iyi yaparsınız. Sporcular, sanatçılar, bilim adamları, öğretmenler, CEO'lar gibi hemen hemen her alanın en iyisi olan insanları incelediğinizde hepsinin ortak özelliği olan odaklanmayı göreceksiniz. Evet, ustalık her zaman odaklanma ve tutarlılık gerektirir.

Ne dersiniz, Ivy Lee Metodu'nu denemeye var mısınız?

***

Kaynaklar:


1.902 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page