top of page

Bu Hafta İlgilimi Çeken 5 Teknoloji Haberi-1

Güncelleme tarihi: 5 Kas 2021

Bu hafta en çok ilgimi çeken 5 teknoloji haberini aşağıda derledim.

Her hafta Çarşamba günü yayınlayarak bir seri haline getireceğim bu haberler derlemesinin ilginizi çekeceğini umuyor, her türlü soru ve yorumunuzu heyecanla bekliyorum.

Bu haftaki derlemem Youtube’un Tiktok’la rekabet girişimi, Amazon’un oyun dünyasına hızlı girişi, Bitcoin’in Latin Amerika’daki geniş kullanımı, Zoom’un büyüme sancıları ve koronavirüsün eve mahkum ettiği çocuklarımızın ekran köleliği konularını ele alıyor.

Keyifli okumalar diliyorum.

1-Youtube Tiktok’a Rakip Çıkarıyor

Dedikodulara bakılırsa YouTube Çin’li sosyal medya oyuncusu Tiktok’a rakip olarak Shorts (Kısalar) isimli yeni aplikasyonu piyasaya sürme hazırlığında

Shorts Youtube’un içinde tıpkı Tiktok gibi sadece kısa videolardan oluşan bir feed olarak planlanıyor. Shorts Youtube’a lisanslanmış müzik kataloğundan yararlanacak ve katalogdaki parçalar kullanıcılar tarafından oluşturulan videolar için film müziği olarak kullanılabilecek.

Çin’li Tiktok Amerika’da epeyce tartışma konusu yaratan bir aplikasyon. Bazı ABD’li yetkililerin casusluk yapmak ve toplum hakkında bilgi toplamak suçladığı Tiktok’un gençler arasında popülaritesi ise çok yüksek.

Sadece son 12 ayda Google ve Apple aplikasyon mağazalarından 842 milyon kez indirilen Tiktok’un popülerliğini 11 yaşındaki kızımda da bizzat gözlemleyebiliyorum.

Kaynak için tıklayınız…

Geçen yıl en büyük oyun streaming platformu Twitch’i satın alan Amazon, şimdi de kendi oyunlarını geliştirmeye başladı: Crucible and New World.

160 Milyar Dolarlık büyüklüğü ile müzik ve filmden daha büyük bir pazar haline gelen oyun pazarı, Amazon’un bulut işlem hizmetleri (AWS) ve Twitch girişimlerindeki stratejileri ile de gayet uyumlu.

Üstteki grafikte de görüldüğü gibi Twitch Çin dışındaki en popüler oyun streaming kanalı. Twitch’teki oyun izleme görüntüleme süreleri rakiplerinden neredeyse 3 kat daha fazla.

Koronavirüs nedeniyle insanların eve kapanmasının da etkisi ile twitch %60’lık büyüme yakalamış durumda. İtiraf ediyorum, ben de bir kaç oyun izledim bu aralar.

Kaynak için tıklayınız…

3-Venezuela’da Elektrikler Kesilince Bitcoin Etkisi Ortaya Çıktı

Uzun zamandır büyük ekonomik problemlerle boğuşan Venezueala’da büyük elektrik kesintileri yaşanıyor. 7 Mart’da yaşanan büyü kesintide 23 eyaletin 22’si karanlıklara gömüldü.

Bu büyük kesinti sırasında doğal olarak ülkede Bitcoin kullanımında %70’lik düşüş oldu. Ancak işin daha ilginci, Meksika, Peru, Arjantin, Şili gibi ülkelerde de bitcoin kullanımının düşmesi oldu.

Anlaşılan o ki Venezuela halkı devletin baskıcı para politikalarından kaçarak komşu ülkerlerle iş yapmanın çaresini Bitcoin’de bulmuş.

Bitcoin’in kullanım alanı yok ki diyenlere duyurulur.

4-Zoom’un Günkük Kullanıcı Sayısı 10 Milyondan 200 Milyona Yükseldi

Koronavirüs salgınının en çok yaradığı şirket hiç kuşkusuz canlı video yayın platformu Zoom oldu.

Günlük kullanıcı sayısında inanılmaz hızlı yükselen şirketin hisse senedi değeri de iki kat arttı. Özellikle arka planda istediğiniz fon resmi kullanma gibi eğlenceli özellikleri ve sade arayüzü ile ön plana çıkan Zoom’un populeritesi bir anda zıpladı.

Ve ne yazık ki bu hızlı büyüme bir takım güvenlik ihlali ve veri güvenliği sorunları da beraberinde getirdi. Zoom önümüzdeki günlerde ilginç ve zorlu bir süreçten geçecek gibi gözüküyor. Ben şimdilik Zoom’dan uzak durmayı tercih edenlerdenim.

5-Koronavirüs Çocukları Bilgisayar Ekranlarına Mahkum Etti!

Salgın nedeniyle dünyanın her yerinde okullar kapalı. Buna sokağa çıkma yasakları ve derslerin çevrimiçi platformalara taşınması da eklenince, çocukların ekranlara daha fazla zaman ayırması kaçınılmaz hale geldi.

ABD’de yapılan araştırma çocukların bu dönemde tablet kullanımında 3 kat, telefon kullanımında ise 2 kat artış yaşandığını gösteriyor. En yavaş büyüme ise klasik bilgisayar kullanımında yaşanmış.

Koronavirüsü atlattıktan hemen sonra çocuklarımızın ekran bağımlılıkları ile uğraşmak zorunda kalacakmışız gibi gözüküyor.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page