top of page

Daha Verimli Hissetmenin Formülü: 10/90 Kuralı

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Yapılacak ne çok iş, cevaplanacak ne çok e posta, okumak istediğiniz ne çok şey, evle veya ilişkilerinizle ilgili aklınızdan gelip geçen ne çok sorumluluk var, değil mi?

Ve bazen her şeye yetişmek için elimizden gelenin en iyisini yapsak da, kaçırdığımız ne çok şey var, değil mi?

Bazen ne kadar çalışırsak çalışalım, bu çalışmaların karşılığını bir türlü alamıyor, hedeflediğimiz şeyi vuramıyoruz, değil mi?

Kendimizi sıkışmış hissettiğimiz, çok çabalamış olsak da sonuç alamadığımız anlarda çoğumuz isyan ediyor, talihsizliğinden dem vuruyor ya da kendimizi beceriksiz, başarısız hissediyoruz.

Bizi kurtaracak en önemli reçetelerden biri ise: Çalışma şeklimizi, günü nasıl değerlendirdiğimizi sorgulamak olmalı.

''Bu kadar çalışıp böyle kötü sonuçlar alıyorsam, çalışma şeklim ve odaklandığım noktada bir yanlışlık olabilir mi?'' sorusunu sormalıyız kendimize.

Ve, evet. Çok büyük bir ihtimalle sorun beceriksiz veya talihsiz olmamız değil, verimsiz ve plansız çalışıyor olmamızdan kaynaklanıyor.

''Planlama geleceği şimdiki zamana getirmektir. Böylece gelecek hakkında şimdiden bir şey yapabilirsiniz.'' der Alan Lakein.

Verimlilik dediğimizde iki önemli unsur var: Niyetlerimizde ve hedeflerimizde net olmak ve doğru yönde bilinçli adımlar atmak.


İşte şimdi bahsedeceğim 10/90 kuralı, her ikisine de yardımcı olabildiğinden dolayı müthiş etkili bir kural.


10/90 Kuralı Nedir?

10/90 kuralı, başlamadan önce işlerinizi planlamak için harcadığınız zamanın %10'nun, başladığınızda işi bitirmek için size %90 zaman kazandıracağını söylüyor.

Yani bir işe başlamadan önce zamanın %10'unda adam akıllı bir plan yaparsak, yapmamız gerekenler için zamanımızı %90 daha verimli kullanabiliyoruz.

Bu arada psikoloji alanındaki araştırmalar da bu fikri destekliyor. Yapılan çalışmalar, hedefleriniz hakkında net olmanızın, bu hedeflere ulaşma yolunda motivasyonunuzu korumak için çok önemli olduğunu kanıtlamış durumda. Ne yaptığınız konusunda net değilseniz, motive olmanız çok zor.

Bu nedenle, işe başlarken daha fazla motivasyona ihtiyaç duymak yerine, daha fazla plan yapmaya ihtiyaç duymalıyız.

"Hedefinize ulaşmak için etkili bir yolunuz olduğuna inanmıyorsanız, motive olamayacaksınız." Dr. Benjamin P. Hardy

10/90 kuralı ne yapılması gerektiği ve nasıl yapılacağı konusunda netlik sağlayarak çalışır. Netlik, odak yaratan şeydir. Odaklanma verimliliği getirir. Verimlilik sayesinde de daha kısa sürede daha çok iş yapabilirsiniz. Yeri gelmişken, verimliliği arttırmanın bir diğer yolunun Ivy Lee Methodu olduğunu hatırlatayım.

Kafanızı karıştırdıysam kendi hayatımdan kısa bir örnekle açıklayayım:

Hedefim; Haddini Aş'ı Türkiye'nin en güvenilir, en çok gelişim yaratan ve en özgün profesyonel dönüşüm adresi yapmak.

Bunun için yazılacak birçok makale ve E Rehber, kulüp üyeleri için düzenlenecek pek çok eğitim ve seminer, bülten üyelerimizle kurulacak birçok sıcak ilişki ve tanıtım için yapılması gereken birçok aksiyon var.

Bunun yanı sıra evde ilgilenmek istediğim 3 yaşında bir erkek çocuğu da cabası.

Ve bazen, nadiren de olsa, tüm bunlara nasıl yetişebileceğimi düşünüp kendimi paniklemiş halde buluyorum. O panik bana demotivasyon ve huzursuzluk getiriyor.


Çoğu zaman üretkenliğimi nasıl koruduğumu merak ediyorsanız, gerçekten ya bir önceki gün ya da sabahın erken saatlerinde önüme bir kağıt alıp, yapmam gerekenleri planlıyorum.


Sonra onca madde içinden beni en çok hedefime yaklaştıracak 1 ya da 2 tanesini seçiyor ve sabah ilk bu büyük lokmaları halletmeye çalışıyorum. Tamamını hemen bitiremesem de, aklımdaki ağırlıklarını ve bendeki baskılarını azaltıyorum.


Ve geri kalan zamanda yine öncelikli maddelerden devam ediyorum. Önceliği olmayanı veya benim yerime bir başkasının yapabileceklerini ise güvenilir ellere teslim ediyorum. (Market alışverişini eşime kitlemek, apartman görevlisinden gitmesi gereken kargoyu bırakmasını istemek gibi.) Tüm bu hızlı plan günlük zamanımın %10'undan çok daha azını alıyor.


Kendi yaşamımda dönüştürücü gücü olan 10/90 kuralını aklınızda biraz daha netleştirebildiysem, şimdi devam edelim.

10/90 Kuralını Nasıl Kullanırız?

1.Yatmadan Önce Gününüzü Planlayın

Benjamin Franklin, “Planlamayı başaramazsan, başarısız olmayı planlarsın” der.

Jim Rohn ise onu destekler şekilde "Kağıt üzerinde günü bitirmeden, bir sonraki güne başlamayın" ifadelerini kullanır.

Günü planlamayı başaramazsanız, aslında bir nevi “Günümün nasıl geçtiği çok da umurumda değil” dersiniz. Yani her an rotadan sapmaya hazırsınız.


Bir planı sağlamlaştırdığınızda, zamanınızın nasıl harcanacağına dair kendinize bir taahhütte bulunuyorsunuz. Sadece günün olaylarına tepki vermek yerine, onları ilgilerinize göre şekillendiriyorsunuz.

Yatmadan önce ertesi günü planlamak, 5-10 dakikadan fazla zamanınızı almayacaktır.

Bu alışkanlığı edinmeye başladığınızda karar yorgunluğunu ve ertelemeyi hayatınızdan çıkarmak için de bir adım atmış olacaksınız.


2. Bilinçaltınıza Görev Verin.


“Takviminizde yoksa, önceliğiniz değildir. Ona dair hedefleriniz yoksa, muhtemelen onun hakkında düşünmüyorsunuzdur. Onu düşünmüyorsanız, muhtemelen kontrolden çıkıyordur.” Benjamin Hardy

Bir şeyleri önceden planladığınızda bu, hem bilinçli hem de bilinçaltı zihninizi meşgul eder.

Bilinçaltınız iş başındayken, artık aktif olarak düşünmek zorunda bile değilsiniz.

Örneğin, iki ay sonra yapılması gereken bir sunumun çalışmasını takviminize koyduğunuzu varsayalım. Olan şu ki, bilinçaltınız bunu tersine çevirecek ve bunun nasıl gerçekleşeceğine dair size rastgele fikirler pompalayacaktır.

Tabii ki, fikirler o sırada mutlaka bilinçli zihninizde olmak zorunda değil. Ancak yine de perde arkasında çözülmesi gereken bir sorun olacak.

Sinirbilimci David Eagleman'ın Incognito adlı kitabında yazdığı gibi:

"Perde arkasından bir fikir sunulduğunda, sinirsel devreniz saatlerce, günlerce veya yıllarca bu fikir üzerinde çalışıyor, bilgiyi pekiştiriyor ve yeni kombinasyonlar deniyor. Beyin entrikalarını gizlice işler, muazzam bir sihir gibi fikirler yaratır. Muazzam işletim sisteminin bilinçli biliş tarafından irdelenmesine izin vermez.”

Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

3.Başlamadan Önce Görevin Ana Hatlarını Çıkarın

“Planlar hiçbir şeydir; planlama her şeydir.” Dwight D. Eisenhower

Yaptığınız herhangi bir işte, 5 dakikada oluşturacağınız ana hatlar size saatler kazandırabilir.

Bir makale yazacaksanız, başlamadan önce ana fikirleri belirleyin.

Süpermarkete gidiyorsanız, bir liste yapın.

Bir web sitesi oluşturuyorsanız, önce her sayfada ne olacağının taslağını hazırlayın.

Ek olarak, başlamadan önce görevden ne elde etmeye veya başarmaya çalıştığınızı da düşünmeli ve planlamalısınız. Bir görevin ardındaki sebepler konusunda ne kadar net olursanız, görevi doğru şekilde tamamlamanız o kadar kolay olur.

"'Neden' ne kadar büyükse, 'Nasıl' o kadar kolay olur." Jim Rohn

Planladığınız şeyi elde edersiniz.

Zenginlik planlıyorsanız, onu elde edersiniz. Yoksulluğu planlıyorsanız, sizi bulması çok sürmez.

Bu anlamda planlarınızın kalitesi çoğu zaman yaşam kalitenizi yansıtacaktır.

Ancak unutulmaması gereken, çok fazla planlamanın çok hızlı bir şekilde ertelemeye dönüşebileceğidir.

Başlamadan önce her şeyi çözmeniz gerektiğini düşünmeyin. Bunun yerine, ilk birkaç adımla başlayın ve onları inşa edin.

''Sabit bir gemiyi yönetemezsiniz.'' Nicolas Cole

Sonuç olarak;

10/90 kuralı, çalışmalarınızı planlamak için harcadığınız zamanın ilk yüzde 10'unun, uygulamada tasarruf ettiğiniz zamanın yüzde 90'ına dönüşebileceğini söylüyor.

Bir plana sahip olmanın gücü, artık ne yapacağınızı sorgulamanıza gerek kalmamasıdır. En büyük etkiyi neyin yaratacağını merak etmek yerine, planladıklarınızı yaşayacaksınız.

Bilinçaltınızın çalışmasına izin verirseniz, işi başlangıçta düşündüğünüzden daha hızlı ve daha iyi yapabileceğinizi göreceksiniz.

Şimdi sizden, en yakınınızdaki defteri alıp, günün geri kalanını planlamak için kendinize 10 dakika ayırmanızı istiyorum.

Önünüzde girilecek birçok toplantı, masada bekleyen bir sürü iş olabilir. Hangilerini yarın, hangilerini huzurlu hissetmek için bugün yapabilirsiniz? Hangilerini sizin yerinize bir başkası yapabilir?

Sizin verimliliğinizi korumak için uyguladığınız yöntemler varsa, yorumlarınızı duymayı ve birlikte öğrenmemizi çok isterim.

Sizin işinize en çok ne yarıyor?








3.873 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page