top of page

Haddini Aş Hikayeleri 33: Bill Gates

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Sene 2015, Bill Gates Ted konuşmasında dünyaya sesleniyor. Diyor ki:

“Ebola hava yoluyla bulaşmadı, insanlar hızlı bir şekilde yatağa düştü ve virüs kentsel bölgelere ulaşamadı bile. Bir sonrakine bu kadar şanslı olmayabiliriz. Bulaşıcı hastalığa kapıldığı halde kendini iyi hisseden, bir uçağa binmiş ya da bir markete gitmiş insanlardan bu virüsü kapabilirsiniz. Bu ciddi bir problem, endişelenmemiz gerekiyor.“

”Eğer şimdi önlemimizi almaya başlarsak, bir sonraki salgına hazır olabiliriz.” 

Muhteşem bir öngörüye sahip olan, dünyanın en zengin ikinci kişisi Gates, Korona salgını ile mücadele ettiğimiz şu günlerde Microsoft’tan istifa ettiğini, hayır işlerine daha fazla zaman ayırmak, dünya sorunlarıyla daha fazla ilgilenmek istediğini açıkladı.

21. yüzyılın en önemli, en başarılı, en hayırsever insanlarından biri olan Bill Gates’in hayat hikayesini anlatıyorum bu yazımda.

Çocukluk ve Gençlik Dönemi

Gates, 28 Ekim 1955’te öğretmen bir annenin ve avukat bir babanın oğlu olarak Seattle’da dünyaya geliyor.

Biraz aksi, içine kapanık ama zeki bir çocuk olan Gates, dünya ansiklopedi serisini baştan sona okuyacak kadar araştırmayı ve öğrenmeyi çok seven, bilgiye aç bir çocuktu.

Lisede okuduğu sırada bir gün bir bilgisayar firması Bill’in okuluna gelip çocuklara bilgisayarı tanıtıyorlar. Sonrasında okula, okul aile birliğindeki ebeveynlerin yardımları ile bilgisayar sınıfı kuruluyor. Böylece Bill’in geleceğinin şekillenmeye başladığı günler başlıyor. Çünkü bu aletlere büyük ilgi duyuyor küçük Bill, zamanının çoğunu bilgisayar sınıfında, aleti keşfederek geçiriyor. Programcılığa ilgisi de tam olarak bu dönemde başlıyor. Hatta üretmeye başlıyor, bir oyun programı yazıyor.

Okul yıllarında birlikte Microsoft’u kuracağı arkadaşı, tıpkı Bill gibi bilgisayarlarla aşırı ilgili Paul Allen ile tanışıyor. Farklı karakterlere sahip bu iki arkadaş tüm boş zamanlarını birlikte program yazarak geçiriyorlar.

Gates 15 yaşına geldiğinde, arkadaşı Allen ile birlikte ortak bir işe adım atıyorlar. İkisi birlikte Seattle’daki trafik bilgilerini gösteren Traf-o-data isminde bir yazılım hazırlayıp 20 bin dolar kazanıyorlar. Sonrasında şirket kurmak isteseler de Gates’in ailesi buna izin vermiyor. Onun liseyi bitirip üniversitede hukuk okumasını istiyorlar.

1973 yılında liseden mezun olan Bill, Üniversiteye girmek için uygulanan SAT testinde 1600 üzerinden 1590 puan alıyor ve Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesine başlıyor.

Hukuk okumaya başlıyor, ancak daha birinci sınıftayken vaktinin çoğunu okulun bilgisayar laboratuvarında geçiriyor. Derslere girmiyor, çalışmıyor. Yalnızca sınavlardan bir gün önce çalışarak, geçer not alsam yeter kafasıyla giriyor sınavlara.

“Ben bazı derslerin sınavından geçemedim ama arkadaşım hepsini geçti. O şimdi Microsoft’ta başarılı bir mühendis, bense Microsoft’un sahibiyim.” 

Bu arada Paul ile iletişimini koparmıyor.  Bir gün Allen, Bill’e Popüler Elektronik dergisinde yayımlanan Altair 8800 mini bilgisayar kiti hakkındaki bir yazıyı gösteriyor. Yazıyı okuyan iki arkadaş bu bilgisayarları kişisel bilgisayarların atası olarak görüyorlar.

Altair’i, Micro Instrumentation (MITS) şirketi üretiliyordu. Bill ve Paul bir süre sonra Şirketle bağlantıya geçmeye karar veriyorlar. Diyorlar ki: ”Biz Altair için bir yazılım geliştirdik.” Ancak ortada ne bir yazılım var ne de Altair bilgisayarları var. Bunu yaparak MITS’in böyle bir teklifle ilgilenip ilgilenmeyeceğini anlayacaklardı.

Sonrasında MITS’in başkanı Ed Roberts, yazılımı göstermelerini istiyor. İki genç iki ay süren sıkı bir çalışma ile yazılımı geliştiriyorlar. Yazılım sorunsuz çalışıyor. Bunun üzerine Paul, MITS’de işe giriyor ve Bill de ailesinin rızası olmasa da Harvard’ı bırakıp Paul ile birlikte çalışmaya başlıyor.

Microsoft’un Kuruluşu

1975 yılında New Mexico’da Bill ve Paul Microsoft’u kuruyorlar. Microsoft ismi micro-computer ve software kelimelerinin karışımından geliyor.

Microsoft imzasıyla BASIC isimli bir yazılım üretiyorlar ve bu yazılım kısa sürede popüler oluyor, korsanları dahi türüyor.

Şubat 1976’da, korsan yazılımın, yeni yazılımların önünü tıkayacağını belirten açık bir mektup yazıyor. Mektup, bilgisayar meraklıları tarafından pek önemsenmese de Gates, inançlarına bağlı kalıyor ve bunu engellemek uğruna elinden geleni yapıyor.

Bu arada Microsoft başka bilgisayar şirketleri için de ihtiyaca göre farklı yazılımlar da geliştiriyor.

1979 yılının başlarında, Microsoft Seattle’a taşınıyor. Bu taşınma Bill’i, memleketi olduğu için olumlu yönde etkiliyor. O dönemler 25 çalışanı olan Microsoft çalışanlarını operasyon, pazarlama, ürün ve strateji geliştirme gibi alanlarda yetkilendiriyor.

Sene 1979, 23 yaşındaki Bill, yazılımcılıktaki yetenek ve başarıları sayesinde 2,5 milyon dolarlık bir şirketin başkanı konumuna geliyor.

Microsoft 1985 yılında şirketin devleşmesini sağlayan Windows’u piyasaya sürüyor. 1986’da hisse fiyatı 21 dolardan halka arz ediliyor. Öyle ki, 1987’ye gelindiğinde 32 yaşındaki Gates milyarder olmuştu.

Microsoft artık dünya devi bir şirket, Bill Gates ise dünyanın en zengin adamlarındandı. Buna rağmen rekabetçi tavrını bırakmıyor Gates, tüm yenilikleri yakından takip ediyor, yeniliklere ayak uydurmaya çalışıyor. Hatta bir gün Gates’in asistanı işe geldiğinde masanın altında uyuyan birini görüyor ve panikle güvenliği arıyor. Tüm gece çalışıp uyuya kalmış olan o adam Bill Gates idi.

1995’den yılında dünyanın en zengin insanı seçiliyor. O zamandan beri de dünyanın en zengin insanları listesinde ilk 3’ten çıkmadı Gates.

“Bill Gates’in teknik kabiliyetini yargılayacak kadar usta değilim, fakat onun iş anlayışının olağanüstü olduğunu kabul ediyorum. Eğer Bill bir dondurma standı açsaydı o dondurma işinde dünyanın kralı olurdu.” Warren Buffet

Aile Hayatı

1987 yılında Microsoft ürün müdürlüğünü yapan akıllı bir kadın olan 23 yaşındaki Melinda French, o zamanlar 32 yaşında olan Bill Gates’in gönlünü fethediyor. İkili 1994’te evleniyorlar.

1996 yılında, ilk kızları Jennifer, oğulları Rory 1999 yılınd, ikinci kızları Phoebe ise 2002 yılında dünyaya geliyor.

Bu arada Bill ve Melinda çocuklarına teknoloji kullanımında katı kurallar uyguluyorlar. Örneğin çocukların 14 yaşına kadar cep telefonu kullanmalarına izin vermiyorlardı. Yemek masasında cep telefonu kullanmak her zaman yasak ve yatma saatinde de cep telefonu kullanımını sınırlıyorlar.

Gerçek Bir Hayırsever

Dünyanın en fazla bağış yapan insanı Bill. 2019 verilerine göre servetinin %46’sını bağışlamış durumda. Bill’den sonra en fazla bağış oranı ise %9.

  1. Bill Gates 46%

  2. Michael Dell 9%

  3. Carlos Slim 6%

  4. Sergey Brin 5%

  5. Ma Huateng 4%

  6. Larry Page 3%

  7. Mark Zuckerberg 2.4%

  8. Larry Ellison 2.1%

  9. Jeff Bezos 1.9%

Gates’in yaşam anlayışı: ”Kazandıklarımı topluma geri vermek için çalışıyorum.”

Peki neler yapıyor bunun için?

Dünyada zorluk içinde yaşayan, kısıtlı imkanlara sahip insanların normal bir hayat sürebilmesi için uğraşıyor. Temiz suya ulaşamayan, tuvalet imkanı bile bulunmayan yerler için projeler üretiyor. Üstelik dünya üzerinde çocuk felcini yok denecek kadar az seviyeye indirmeyi başardı Bill.


”İnsanlar benim gelmiş geçmiş en cömert hayırsever olduğumu söylüyor. Tamamen ekonomik bakacak olursak, hayatım boyunca 100 milyar dolar bağışlamış olacağım. Fakat insanlar Afrika’da yaşamayı ve hastanede çalışmayı seçmiş ya da para verip tatilinden ya da ihtiyaçları olduğu bir şeyden vazgeçiyorlar… biliyorsunuz, ben fedakarlık yapma durumunda değildim. Uçağım var; ne zaman istersem hamburger alabiliyorum. Yani birçok isimsiz, inanılmaz insanların yaptığı gibi, gerçekten zamanımdan ya da ekonomik durumumdan fedakarlık etmiyorum. Aslında onlar dünyanın en iyi hayırseverleri.”

Birkaç gün önce de  yardım faaliyetlerine daha fazla zaman ayırabilmek, eşi Melinda Gates ile kurduğu Bill and Melinda Gates Vakfı bünyesinde, sağlık, eğitim, iklim değişikliği ve kalkınma alanlarına odaklanabilmek için şirketin yönetim kurulundan ayrıldığını açıkladı. Bundan sonraki hayatını dünyayı kurtarmaya adayacak anlayacağınız.

Bill ve Kitapları

Çocukluğundan beri çok okuyan Gates ayrıca her yıl 1 haftalığına okuma inzivalarına çekiliyor. Ne internet ne televizyon ne iş… Sadece kitap okuduğu 1 hafta.

Haftada en az bir kitap bitiriyor. Bunların çoğunu halk sağlığı, hastalıklar, mühendislik, iş hayatı ve bilimle ilgili kurgusal olmayan kitaplar oluşturuyor. Arada bir de kendisini romana kaptırdığını, hatta bazen bir oturuşta bir romanı bitirdiğini söylüyor.

Kendisinin bugüne kadar önerdiği kitaplar listesine bu linkten ulaşabilirsiniz: https://stoaci.github.io/blog/gates.html

  1. Hayat adil değil, buna alışsan iyi olur.

  2. Dünya senin kendine saygınla ilgilenmez. Dünyanın ilgisini asıl çeken şey, senin kendini iyi hissetmek için ne yaptığın olacaktır.

  3. Liseden mezun olur olmaz yılda 60 bin dolar kazanacağın bir iş edinemezsin.

  4. Öğretmeninizin gerçekten sert biri olup olmadığına karar vermek için bir patronla tanışana kadar bekleyin.

  5. Çakılıp kaldığınızda bu ailenizin suçu değildir. Hata yaptığınızda sızlanmak yerine, onlardan ders alın.

  6. Siz doğmadan önce, ebeveynleriniz için hayat şimdiki kadar sıkıcı değildi. Yollarını sizin faturalarınızı öder, çamaşırlarınızı yıkar ve size nasihat ederken yeniden çizdiler. Bu yüzden yağmur ormanlarını ebeveynlerinizin ait olduğu neslin parazitlerinden temizlerken, kendi odanızı derli toplu tutmayı da unutmayın.

  7. Okulunuzda da kazananlarla ve kaybedenlerle karşılaştınız. Gerçek hayattaki karşılaşmalar böyle olmayacak. Kimi okullarda sınıfta kalan öğrenciye defalarca yeni fırsatlar verilir dersini geçmesi için. Ancak gerçek hayatta durum böyle değildir.

  8. Hayat sömestrler halinde yaşanamaz. Bütün yaz boyunca tatil yapamazsınız ve çok az işveren size kendinizi bulmak için yardım etmeye hevesli olacaktır. Bu yüzden zamanınızı iyi kullanın.

  9. Televizyon gerçek hayat değildir. Gerçek hayatta insanlar kafelerden kalkıp işlerine gitmek zorundadırlar.

  10. İnek arkadaşlarınıza iyi davranınız. Bir gün onun çalışanı olabilirsiniz.

  11. Geleceğinizi kurabileceğiniz yüzyılın iş fırsatı network marketing iş fırsatıdır.

  12. Başarı için önce kendinize inanmalısınız, daha sonra harekete geçmeli ve asla vazgeçmemelisiniz

Bill Gates, 21. yüzyılın seyrini değiştiren bir insan. Zekası, yetenekleri, bitmek bilmeyen merakı, araştırmaları ile dünyanın en zengin insanlarından oldu.

Bill’in hayat hikayesi bize diyor ki:

  1. Sevdiğin işi yap, engel tanıma.

  2. Doğru insanlarla arkadaşlık yap.

  3. Çok çalış, planlı çalış.

  4. Kitap oku, çok oku.

  5. Dürüst ol.

  6. Dünyaya ve çevrene karşı sorumluluğunun farkında ol.



195 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page