top of page

Haddini Aş Hikayeleri 89: Gürbüz Doğan Ekşioğlu

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Bu topraklarda yetişen eni değerli sanatçılardan olan Gürbüz Doğan Ekşioğlu , aynı zamanda dünyada The New Yorker'a kapak tasarlayan tek sanatçımız.

The New Yorker'a 10 yıl aradan sonra geçtiğimiz Mayıs ayı için de şahane bir kapak tasarladı kendisi.

Hadi Ekşioğlu'nu tanıyalım. Ne kadar özel bir insan, bir sanatçı olduğunun farkına varalım.

Gürbüz Doğan Ekşioğlu Kimdir?

1954 yılında Ordu'nun Mesudiye ilçesinde doğan Ekşioğlu, 2 yıl inşaat mühendisliği okuduktan sonra İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda (şimdiki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) grafik sanatlar bölümünü bitiriyor.

''Eğitimimde okuduğum okulun, hocalarımın katkısı çok var. O dönemde çok güzel bir kütüphanemiz vardı, kütüphaneye çok giderdim, orada kitaplardan çok fazla sanatçı tanıdım ve etkilendim, çalışmalarımı etkiledi ve geliştirdi, yarışmalara katıldım yıllarca ve iş ürettim, ödüller aldım. Ayrıca farklı disiplinlerle şiir, edebiyat, sanat ile ilgilendim. Yıllarca her hafta cumartesi günü sergileri izledim, grafik ve resim duygusunu işlerimde birleştirmeyi amaçladım.''

Mezun olduktan sonra, 1980 yılında bir reklam ajansında tasarımcı olarak çalışmaya başlıyor. Bir sene sonra temel sanat eğitimi dersi asistanı oluyor. 1992 yılında ise sanatta yeterlilik derecesi alıp, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yardımcı doçent unvanını kazanıyor..

Çizimlerine 20'li yaşlarında başlayan Ekşioğlu, üretmek için yaşıyor adeta. Başından beri tutkuyla yapıyor yaptığı her işi.

Eserlerinde en çok kullandığı nesneler ise kedi, merdiven, saat, deniz ve gökyüzü. Güncel olayları net bir şekilce hızlıca yorumlayabilmesi ise dikkat çekici özelliklerinden.

''Yaşam üretmek için vardır, üretmeyen insan yaşamıyor demektir. Yaratmak değil de yorumlamak diyebiliriz. Sanatçı yaşadığı çağın tanıdığıdır, hissettiklerini kendi yorumuyla resim, müzik, edebiyat vs. olarak ortaya koyan kişidir.''

Hayat sloganı ''Sev, karşılık beklemeden çalış'' olan sanatçı, başarının en önemli anahtarının çalışmak olduğunu düşünenlerden.

''Başarıda yeteneğin payı azdır. En büyük yetenek çalışma yeteneğidir. Buna bir de kültür eklenmelidir. Çalışan, hedef koyan her insan başarılı olur, yeter ki karşılık beklemeden çalışsın hep.''

Ekşioğlu, 27 adet uluslararası, 44 adet ulusal olmak üzere toplam 71 ödüle sahip. Aynı zamanda uluslararası ve ulusal karikatür yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. 14 kişisel sergi açmış, hem ulusal hem uluslararası karma sergilere katılmıştır. Türkiye dışında Japonya, Kanada, İtalya, İran, Belçika, Yunanistan ve ABD’de sergiler açmıştır.

Tüm bu kıymetli işlerinin yanında dünyaca ünlü dergi The New Yorker ve Forbes için çizdiği çizdiği kapaklarla da yakından tanınıyor. Hatta New Yorker'a kapak tasarlayan tek türk sanatçı.

10 yıllık aranın ardından geçtiğimiz mayıs ayında yine şahane bir tasarım ile The New Yorker kapağındaydı.

''Venturing Out'' ismini verdiği eser, pandemi sonrası açılmanın nasıl bir his yarattığını anlatıyor.



Geçmişte New Yorker kapaklarında 11 Eylül, Barack Obama, Bin Ladin’in öldürülmesi gibi siyasi konuları da işlemiştir.

Ekşioğlu'na en karakteristik özelliği sorulduğunda şöyle yanıtlıyor:

''Dürüst olmak ,verdiğim sözde durmak, sorumluluklarıma sadık kalmak ve çalışmak.''

Ve sanırım bu cevabıyla başarısının sırrını da açıklamış oluyor.

Ekşioğlu, bu topraklarda yetişen bir sanatçı olduğu için hepimizin gurur duyması, kıymetini bilmesi, çalışmalarını yakından takip etmemiz gereken bir insanımız.. Çünkü ona ve onun gibi sanatçılara çok ihtiyacımız var. Onun gibi yaratıcı ve insan olmayı anlamış sanatçılara.


Çalışmalarını incelemek isterseniz, Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun:


***


Yararlandığım Kaynaklar:



897 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page