top of page

Kitap Özeti: Ikigai - Uzun ve Mutlu Yaşamın Sırrı

Güncelleme tarihi: 25 May 2023

Bir şeylerin o kadar harika olmadığını kabul etmek iyidir ama olasılıklarla dolu bir dünyada şimdi ve burada olmanın bir ayrıcalık olduğunu unutmayın.


Ikigai temel olarak: İnsanın varoluşu ve hayatını değerli kılan şey demek.


Özellikle insanların çok daha uzun süreli yaşam sürdüğü Japonya Okinawa’da İkigai felsefesinin bu uzun yaşama çok büyük destek olduğu anlaşıldığından, bu muazzam kitap uzun yaşamın sırlarına dayanıyor.


Ikigai kavramı, Logoterapi’yle yakından benzer. Logoterapi de, insanın varolma ve yaşamına anlam katmakla ilgilidir. (Viktor Frankl'ın “İnsanın Anlam Arayışı" kitap özetinde Logoterapi'den bir hayli bahsetmiştik. )


 

Bu özet ücretsiz üyelerimiz içindir. Uluslararası ses getirmiş tüm kitap özetlerimize ulaşmak isterseniz, sizi Kitap Ekspresi'ne davet ediyoruz.


Kitap Ekspresi'nde özetlerimiz artık sesli olarak da sizlerle buluşuyor. Kitap Ekspresi'ne üye olun, hem her hafta bir bestseller kitabın özet ve ana fikirlerine ulaşın, hem dilerseniz özeti okumak yerine dinleyin. Önceki tüm ücretli özetlere de anında ulaşabilirsiniz. Hadi tam burada bekliyoruz!


 

Ikigai felsefesine göre, erken yaşlarda toplumun bir parçası olabilmek ve güzel davranmak yaşamınıza anlam katmak için önemlidir.


Hayatın anlamını biz yaratmayız ama KEŞFEDERİZ ..

Hayatta kalma şansına yüksek olanlar, yaşamak için güçlü gereksinimleri, amaç ve anlamları olan kişilerdir. Yani yaşama amacını bulmuş olanlar..





Ikıgai'ye göre kişinin yaşam amacını bulmak için kullanabileceği modeli yukarıda paylaşıyorum.


İnsan; becerileriyle örtüşen, çok sevdiği, ona para kazandıracak ve aynı zamanda dünyanın ihtiyacı olan şeyleri yaptığında sabahları yataktan hevesle kalkar. Diğer kesişim kümelerinde yaşayabileceği duygu yansımaları ve sonuçlar ise boşluk, fakirlik, belirsizlik gibi adlandırılmıştır.


Kitapta, Ikigai'mizi bulmak için bu kümelerin içini derinlemesine düşünerek doldurmamız gerektiği vurgulanır.


Örneğin müzik sizin tutkunuz olabilir, ancak becerileriniz dahilinde değilse bu tutkuyu bir işe / paraya dönüştürmek zordur. (Ikigai'nizi bulmak için mentorluk desteğine ihtiyaç duyarsanız, buradayız.)


Bu felsefe, zihin ve bedenin bir bütün olduğunu, fiziksel egzersizler kadar, zihinsel egzersizlerin de huzur ve sağlık için önemli olduğunu vurgular.


Kitabı okurken aldığım notlardan biri şöyle: Çok oturmak yaşlanmayı hızlandırır, ne yaparsanız yapın ama hayatta sürekli değer üreten bir meşgalenizin olsun, asla “emekli” olmayın.


Bir diğer önemli nokta alışkanlıklar..


Alışkanlıkların hayatımızda önemli bir parçası vardır AMA sürekli aynı şeyleri rutin yapmanın zihin açısından sağlıklı olmadığı da bir gerçek..


Rutinlere yapışık yaşamak, otomatik pilota bağlı kalmak gibidir ve farkındalıktan yoksundur.


Biz insanlar defalarca neyi / nasıl yapıyorsak oyuz ve bu yüzden mükemmellik de bir eylem değil, bir alışkanlıktır.

Beyin, zıtlıklarla ve yeni şeylerle beslenir, zenginleşir. Gündelik rutininizden çıkıp, ne kadar

farklı şeyler deneyimlerseniz, beyin o kadar gelişir ve daha etkin çalışmaya başlar..


Stres ise bedenin, potansiyel tehlikeye veya soruna verdiği bir tepkidir ve teoride belli bir miktarda stres yararlıdır, zarar görebileceğimiz ortamlarda hayatta kalmayı sağlar..


Ancak sürekli tehdit algısı altında olmak yani stres vücuda zarar veriyor. En çok zararı Telomer protein yapısı görür. Telomer’in azalması, hızlı yaşlanmayı ortaya çıkarır.


Bu nedenle stresi azaltmak için yoga, meditasyon, nefes gibi egzersizler önerilir ki, bu alışkanlıklar yaşlanmayı geciktirebilir.


Farkındalık olaylara verdiğiniz tepkileri kontrol edebilme yetisini güçlendirir ki bu da stresi

azaltmak için faydalıdır.


Morita Terapisi de stresi yönetebilmek için etkili öğretilerdendir. Morita’ya göre, duygularını olduğu gibi kabul etmek, sahiplenmek , onlarla kavga etmemek ve içsel duygunu dışsal davranışlarından ayırabilmek, stresi önemli ölçüde azaltabilmektedir.



İkiga’inizi keşfetmek için AKIŞTA olduğunuz anlara ve şeylere odaklanabilirsiniz. Yaparken kendinizi kaptırdığınız, zamanın su gibi geçtiği ve yaparken endişe , kaygı duymadığınız, büyük keyif aldığınız şeyler akışta olduğunuz anlar demektir.


Akış için şu 6 adıma bakabilirsiniz:


1-Yapacağın şeyi bil

2-Nasıl yapacağını bil

3-Ne kadar iyi yaptığını bil

4-Nereye gideceğini bil

5-Zorlukları algıla

6-Becerileri algıla

7-Odaklan, dikkat dağıtıcılardan uzak dur


Aslında net somut hedefler akışta kalmanıza yardımcı olur. Akışta kalmak için tek bir konuya odaklanmak ve sadece o an onu yapmak gerekir.


GANBARU: Japonca öğreniminde ilk öğretilen kelimelerdendir. Sonuna kadar direnmek ve en iyisini yapmak demektir. "7 kez düş, 8 kez kalk" Japon atasözü de Ganbaru ile yakındır.


Akışı korumanın bir diğer yolu da üstesinde gelebilecek, anlamlı bir zorluğa sahip olmaktır. Çok basit olanlar gelişimimizi önler, çok çok zor olanlar stres yaratır ve mücadelemizi sonlandırabilir. (Goldilocks Yasası'nı hatırladınız mı?)


Rutin işleri, keyif aldığınız işlere dönüştürürseniz sıkılganlığı üzerinizden atarsınız ve mikro akışa geçebilirsiniz. (Örneğin yemek yaparken sevdiğiniz bir müzik dinlemek)


Japon felsefesine göre; yaptığın şey her ne olursa olsun ona bir ruh katmalı ve sorumluluğunu almalısınız.


MUTLULUK bir sonuç değil süreçtir. Akışta kalarak iş yapmak, eş - dost - aile buluşmaları, sosyal ortamınızın zenginliği ve anlamlı ilişkiler kurmak mutluluk için elzemdir.


Aynı zamanda şükretmek, az yemek yemek, sevmek, sevgiyi paylaşmak, birilerine yardım etmek, cömertlik, acele etmeden yaşamak , egzersiz yapmak, gülmek ve güldürebilmek, zor anlarda espriyle bir neşe kıvılcımı çakabilmek mutluluğunuzu artırır.


İkigai'si olan insanların tutkularını takip edebilme yetenekleri fazladır. İkigai aynı zamanda dayanıklılık kasınızı ve direnme gücünüzü de sağlamlaştırır.


Direnç, sadece direnme yeteneği değil, acil olandan çok, önemli olana yoğunlaşma yeteneği

ve olumsuz duygulara sürüklenmekten kendimizi alıkoymakla ilgilidir.


Konu sana ne olduğu değil, senin ne tepki verdiğindir.

Etkiyle, tepki arasındaki süreci ne kadar yönetebilirseniz, mutluluğunuz ve kendiniz için o kadar o kadar büyük bir adım atmış olursunuz.


***


Benzer yazılardan ilham almak ve kişisel gelişim yolculuğunuzu parlatmak isterseniz, Haddini Aş E Bülten ailemize ücretsiz katılabilirsiniz.


2.036 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page