O varken çok rahatız.
Güven veriyor bize bir kere.
Kaygı ve stres düzeyimizi minimumda tutuyor.
Minimumda tuttuğu bir şey daha var; gelişimimiz.
Evet, gelişmemizi pek istemiyor.
Düşünce ve eylemlerimiz, hayatımız monoton olsun istiyor.
Yeni hiçbir şeye tahammülü yok.
Bu yüzden onu ne kadar sevsek de gerçek potansiyelimizi keşfetmek, daha anlamlı ve tatmin edici bir hayat yaşamak için onu terk etmemiz gerekiyor.
Kimden mi bahsediyorum?
Konfor alanımızdan. Hadi biraz derine inelim.
Konfor Alanımızı Nasıl Terk Edebiliriz?
1908 yılında iki psikolog tarafından yürütülen bir araştırma, rahat bir durumda kalmanın sadece istikrarlı bir performans sağladığını, ancak performans seviyemizi arttırmak veya en üst düzeye çıkarmak için “optimal kaygı” alanında olmamız gerektiğini ortaya koyuyor.
Veya New York Times'ın vurguladığı gibi, "Eğer çok rahatsanız, üretken değilsinizdir. Ve eğer çok rahatsızsanız, üretken değilsiniz. Çok sıcak veya çok soğuk olamayız, Goldilocks gibi olmalıyız.''
"Kuvvetlerin hepsi bir araya geldiğinde, bildiğimiz anlamda hayatı meydana getirirler. Bunlardan biri değiştirilirse ya da parametrelerle oynanırsa bir şeyler ters gider gezegen yok olur, güneş söner, dna bozulur. Bazıları bunu "Goldilocks" Paradigması olarak adlandırır ne çok fazla, ne de çok az; her şey tam kararında." Discovery Science Channel / Through the Wormhole
(Goldilocks kuralını anlattığımız blog yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.)
Kendimize yavaş yavaş meydan okumamız gerekiyor.
Bir dağcı düşünün; tırmanmaya başladığında Everest ile başlamayacaktır. Bir tolerans oluşturana kadar daha küçük zirvelerden başlar. Bu toleransa ulaşıldığında, plato yapacak ve istikrarlı bir performans durumu elde edecek, ardından zirveye ulaşana kadar bu toleransı yok edecektir.
Bunu, maksimum üretkenliğe ulaştığınız ve sürekli olarak sınırlarınızı zorladığınız Goldilocks düzeyi olan "optimum kaygınıza" ulaşarak da kolayca yapabilirsiniz.
İşte günlük "optimum kaygınızı" bulmak için bazı basit öneriler:
1. Bebek Adımları Atın.
Harvard araştırmaları, hedeflerinizi küçük ve günlük adımlara bölmenin, büyük başarılara ulaşmak için en kolay yolu olduğunu söylüyor.
Hemen derine atlamak yerine, sığ uçtan birkaç adım atarak başlayın.
Örneğin, bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz, bir işletme sahibiyle görüşün, ondan fikir ve tavsiyeler alın.
Her gün egzersiz yapmaya başlamak mı istiyorsunuz, birden ağır egzersizlerle başlamak yerine 10-15 dakikalık hafif egzersizlerle başlayın.
Bir süre sonra siz farkına bile varmadan, büyük adımlar atmış olacaksınız ve konfor alanınızı eski bir dost olarak hatırlayacaksınız.
2. Meraklı Olun.
''Tanrı beni, merakımın kireçlenmesinden korusun, çünkü büyük şeyler kadar küçük şeyler hakkında da bir şeyler öğrenme arzusu uyandıran o merak, tüm canlıları hareket ettiren dinamo ve itme gücüdür.'' John M. Browns
Meraklı insanlar aldıkları riskleri; yeni fırsatları ortaya çıkarmak, yeni beceriler öğrenmek, başarı peşinde koşmak, yeni şeyler keşfetmek, yaratıcılıklarını geliştirmek ve olumlu değişimler yaratma şansı elde edebilmek için yaparlar.
Çünkü tüm bu risklerin ardından gelen ödüllerin, risk almaya değdiğini bilirler.
Mesela bir blog açıp düzenli yazmayı göze alan bir kişi için her okur, her geri dönüş bir ödüldür.
Veya bir girişim başlatıp o uğurda gece gündüz çalışan bir kişi için her olumlu ilerleme bir ödüldür.
Aslında risk almaktan korkmak başlı başına bir risktir, çünkü bu korku genelde kişisel gelişimi ve ilerlemeyi durma noktasına getirerek insanın elini ayağını bağlar.
Adım atmaya, yeni başarılar ve eğlenceli deneyimler kazanmaya başladığınızda, konfor alanınızın o kadar da rahat olmadığını anlayacaksınız.
Haddini Aş Kitap Ekspresi'ni Duydunuz mu?
📚 Kitap Ekspresi ile her Pazar ufuk açıcı kitap özetleri E Posta kutunuza geliyor. Üstelik hem yazıyor hem de seslendiriyoruz.
Kişisel ve profesyonel gelişiminize yönelik, dünyada ses getirmiş ve çoğunluğu Türkçe'ye çevrilmemiş kitapların ana fikirlerine ve pratik ipuçlarına ulaşmak isterseniz,
3. Kendinizi Günde Bir Kez Korkutun.
Hepimizin korku duygusuna yenilip ertelediği şeyler var.
Ancak araştırmalar ona doğru hareket ederek daha üretken olacağımızı söylüyor.
İster o iş görüşmesine gitmek olsun, ister tanışmak istediğiniz birine “merhaba” demek olsun, her gün korkularınızı fethetmek için bir adım atın.
Bunu yapmak elbette kolay değil ancak günlük olarak hayatınızı daha iyi yönde etkileyen değişiklikler yapmanın tek yolu bu.
İlk başta başarısız da olabilirsiniz, ancak optimal kaygının “korkutucu” yerinde kalırsanız, kendinizi asla almayı düşünmediğiniz önemli riskleri alırken bulabilirsiniz.
Gerçekten başarılı insanlar bu korkunun gücüne inanırlar ve konfor alanında kalmayı hiçbir zaman tercih etmezler.
Forbes Koç Konseyi Üyelerinden Konfor Alanından Çıkmak İçin Tavsiyeler
1. Korkunun Fiziksel Belirtilerini İnceleyin.
''En son ne zaman rahatsız hissettiniz? Nasıl hissettirdi?
Vücudunuzun neresinde hissettiniz? Göğsünüzde miydi? Mideniz?
Rahatsızlığın vücudunuzda nasıl ortaya çıktığını netleştirmek, konfor alanınızdan çıktığınızı fark etmenizi kolaylaştırır.
Kendinizi sizi biraz rahatsız eden durumlara sokmanıza ve sizi büyümeye açmanıza olanak tanır.'' - Aaron Levy
Ayrıca Bakınız; 20'li Yaşlarda Kendime Vereceğim 8 Öğüt
2. Kendinize "Korkusuzum" deyin.
''Güçsüzleştirici düşünce alışkanlıkları bizi konfor alanlarımızda tutar. Bu düşünceleri sizi güçlendirecek olanlarla değiştirmek, yeni bir bakış açısı edinmemize ve harekete geçmemize yardımcı olur.
“Ben korkusuzum” mantrasını tekrar tekrar tekrarlamak ve korktuğunuz şeyi başarılı bir şekilde yaptığınızı veya başardığınızı hayal etmek, güçsüzleştirici düşünce alışkanlığınızı yeniden programlamanıza ve ilerlemenize yardımcı olabilir.'' - Janet Ioli
3. Reaktif Düşüncelerinizi Tanıyın ve Onları Yeni, Olumlu Düşüncelerle İlişkilendirin.
''Ani bir tepki üzerine yeni bir düşünce kalıbını sırtlayın. Örneğin, iş yerindeki olumsuz geri bildirimlerden genellikle rahatsız oluyorsanız, bu geri bildirimi gelişmenize yardımcı olan birinin yapıcı tavsiyesi olarak ilişkilendirin.
İlk tepkinizin geri bildirimi reddetmek veya vazgeçmek olduğunu hissettiğinizde, bir an için durun ve o kişinin size tam potansiyelinizi gerçekleştirmeniz için bir hediye verdiğini hayal edin.'' - Beth Kuhel
4. Yukarıya ve Etrafınıza Bakın.
''Yaşlandıkça, etrafımızda gerçekte ne olduğunu daha az görüyoruz. Bir şeylere hızlı referanslar yaratırız ve onları "tanıdık" olarak beynimizde muhafaza ederiz.
Müşterilerimden yanından geçen insanların yüzlerini gözlemlemelerini istiyorum. Onlara binalara bakmalarını ve onları çevreleyen detayları gözlemlemelerini ve gördükleri güzelliği düşünmelerini söylüyorum. Birçoğu bu egzersizi sevdi çünkü içlerinde bir şeyleri değiştiriyor.'' - Karyn Gallant
5. Zorlayıcı Bir Neden Bulun.
''İstediğimizi yapmak için zorlayıcı bir neden oluşturmazsak, konfor alanımızdan çıkmak zor olabilir.
Bu adımı atmanın nasıl bir şey olabileceğini düşünmek için zaman ayırın. Sizi ilham verici eyleme iten sağlam bir ivme oluşturmak için o görsel, fikir veya düşüncede uzun süre kalın.'' - Indira Jerez
6. Değişimi Fiziksel Olarak Somutlaştırın.
''Zihniyetteki değişimler, bedende ve duygusal durumda değişimlere yol açar. Ama bunun tersi de doğru olabilir.
Amy Cuddy'nin Presence adlı kitabında yaptığı çalışmayı kullanarak, güç ve güven duygunuzu artırmaya yardımcı olmak için Wonderwoman/Süpermen pozunda veya diğer geniş pozlarda durarak değişimi somutlaştırmaya odaklanın. Pozları ne kadar çok yaparsanız, konfor alanınızdan o kadar fazla çıkabilirsiniz.'' - Monica Thakrar
7. Yeni Bir Şey Denemeyi Alışkanlık Edinin.
''Tanıdık duyguları bulana kadar dürtünüz sizi korumaya çalışır. Yeni şeylerin de güvenli olduğunu ve bu hafta daha cesur olacağınızı kendinize hatırlatın.
Kendinizi çok zorlamadan küçük başlayın. Yeni bir restorana gidin. Yeni tanıştığınız birini kahve içmeye davet edin. Bir etkinliğe gidin. Her çarşamba yeni bir şey deneyin. Değişim size giderek daha az korkutucu gelecek ve buna çok şaşıracaksınız.'' - Dr. Rachel MK Headley
8. Küçük Bir Adım Atın.
''Zihnimizin değişime direnmesi doğaldır. En küçük adımı atmayı düşünmek, beyninizi harekete geçmeye zorlar.
Bir hedef belirleyin ve onu küçük adımlara bölün. Her seferinde bir adıma odaklanın. Bu yaklaşım, güveninizi artıracak, olumlu bir sonucu hedefinizle ilişkilendirecek ve nihayetinde arzu ettiğiniz sonucun peşinden koşmak için sizi motive edecektir.'' - Rosie Guagliardo
9. En Kötü ve En İyi Olası Sonuçları Karşılaştırın.
''Kendinize sorun, "Olabilecek en kötü şey nedir?" Ardından, "En iyi senaryo nedir?"
Bu soruların her ikisi de herhangi bir korku veya rahatsızlığı gidermenize yardımcı olmalı, ardından enerjiyi yeni bir şey denemenin veya keşfetmenin başarısına yönlendirmelidir.'' - Joanne Markow
Özetle;
Biliyorum ki hepimizin içinde sığındığımız limanları terk etmeye dair korkular var. Konfor alanımızda kalmaya çalışarak güvende olmaya çalışıyoruz.
Ancak oradan çıkmaya çalışmadan, kendimize mutlu ve başarılı hissettiğimiz bir yaşam armağan etmemiz zor görünüyor. Ne dersiniz?
Birkaç Küçük Ekleme
- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.
- Eğer;
İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;
Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa;
Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;
Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;
Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.
***
Comments