top of page

Gerçek Bir Kilo Verme Hikayesi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Aşırı kiloların ve onlara karşı verilen savaşlardaki başarısızlığın pek çok okurumun başlıca dertleri arasında olduğunu tahmin ediyorum.


Uzun zamandır bu dertten nasıl kurtulunabileceğine dair yöntemleri araştırıyor, kökten ve kalıcı bir çözüm için yeni yeni fikirler deniyorum. Bu araştırmalarımı ve deneylerimi sizlerle paylaşmak konusunda da yanıp tutuşuyorum.


Sorun şu ki, hala şişmanım.


Evet, bildiğiniz aşırı kiloluyum hala. Savaştan asla yılmadım, mutlaka kazanacağım ama şu anda kimselere tavsiye verecek durumda değilim. Yani maalesef bu konuda henüz kendimi sabote etmekten kurtulamadım🤷‍♂️.


Öte yandan insanların hem sağlığını, hem ruhi dengesini, hem de hayatlarının her alanındaki performansını etkileyen obezitenin çareleri konusunda yazmamak da olmaz. Sonuçta haddini aşmak yüksek performansla, o da sağlıklı bir vücutla mümkün olabiliyor ancak💪.


İşte tüm bu nedenle bugünkü yazımız benden değil, Haddini Aş Kulübü'nün değerli ve en çalışkan üyelerinden Mustafa Başar'dan geliyor.


Mustafa Başar, hayatını esir alan kilo problemini ve bu durumun üstesinden, Eliyahu M. Goldratt'ın ''Amaç'' kitabının da yardımıyla nasıl gelebileceğini, nasıl bir yol izleyeceğini anlatıyor yazı da. Mutlaka okumalısınız.


Bir de spoiler vereyim size.


⇩⇩⇩


Spoiler: Yazının sonunda Mustafa Başarı'ın kilo verme hikayesinin bu yazıdan sonra nasıl ilerlediğine dair bir yazının linkini de bulacaksınız. Evet, kendisi kilolarından kurtulmuş 😎😎😎.


Hepinize iyi okumalar diliyorum.


***

Son zamanlarda aldığım kilolar hayatımı giderek zorlaştırmaya başladı. Üstelik bir çok yöntem araştırmama rağmen doğru yolu da bulamadım.

Ancak okuduğum, Eliyahu M. Goldratt'ın AMAÇ adlı kitabında anlatılan kısıtlar teorisini uygulayarak bu durumunu üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum.

Hadi gelin bu soruna kısıtlar teorisi bakış açısı ile yeni bir yol haritası çizmeye çalışalım.

Daha önceki süreçlerde, disiplinli bir diyet ile tüm yemek yeme alışkanlıklarımı ve öğün sayılarımı kökten değiştirerek 1 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 20- 25 kg vermiştim.

Ardından dengelenme süreci ile birlikte sabit kiloda birkaç yıl kaldıktan sonra pandemi sürecinde eve kapanmalar, bununla beraber bağışıklık sistemini bozan stres gibi nedenler yüzünden alışkanlıklarımda bozulmalar başladı.

Bu durumun bana zararı ise 6–8 kg kilo artışı oldu.

Kendime sürekli sorduğum ‘’Neden kilo alıyorum? Kilo vermekte amacım Ne?’’ gibi sorularla ve kendi içimde gidip gelen sorgulamalarla amacımın “sağlıklı yaşamak için kilo vermek” ve “istediğim yerde, istediğim zamanda, istediğim şeyleri yiyebilme özgürlüğüne kavuşmak.” olduğunu keşfetmişttim.

Zira kilo alma belirli bir çizgiyi aştığından bu yana kısıtlamaları sürekli olarak arttırıyordum. İdeal kiloma kavuştuğum dönemden anımsadığım; yeme içme kültürümün değişmesi ile birlikte lezzetlerden aldığın hazzın değişmesiydi. Yemek için yaşamaktan, yaşamak için yemeye geçmiştim ve yemekte aldığım keyfin inanılmaz değişimini hissediyordum.

Peki amacımızı bulduktan sonra bunu hangi ölçekler göre değerlendirmeliyiz?


Tabii ki ilk ölçek verilen net kilo olmalı. Diğerleri ise yaşam kalitemize getirdiği faydalar ve kilo verme kaynaklı hareket özgürlüğüdür. Bu ölçekleri başarabilmek için bir takım alt hedefleri gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Bunlar, hayatımızdaki her türlü stoktan, yükten kurtulmaya çalışmak, yalınlaşmaktır.

Kilo verme sürecinin doğru gerçekleşmesi için gerekli sistem kurulması, motivasyonla sürecin sürekli ve akıcı hale getirilmesi gerekir.

Peki tüm bu hedefleri nasıl gerçekleştireceğiz?




Bu süreçte ise kendime şunları sordum: ‘’Kendi yaşam sisteminde beni kilo almaya götüren etkenler neler?’’,’’Hangi etkenler benim kilo verme sürecimi çok etkiliyor?’’ ya da ‘’Hangi etkenleri değiştirmeye başlarsam, bu değişimi disiplinli olarak devam ettirirsem istediğim sağlıklı kiloya ulaşabilirim?’’

İşte bu sorgulamalar, 3 adet kısıt bulmamı sağladı. Bunlar;

1)Pandemi sonrasında neredeyse hareketlerim durma noktasına kadar gelmiş,

2)Hareketsizlikle birlikte sistemsiz, plansız yeme alışkanlıkları geri dönmüş,

3)Su içme disiplini hissedilir seviyede kaybolmuştu.

Beni bu duruma sürükleyen kısıtlarımı tespit ettikten sonra yapmam gereken şey, kısıt noktalarım üzerinde çalışarak kilo verme sürecimi hızlandırmaktı.

Bunun için şunları yaptım:

- Günlük yürüme tempomu takip ettiğim adım sayıcı uygulamamı tekrar aktive edip, günlük 9000 adım hedefini her gün gerçekleştirmek için bir program başlattım.

- Geçmiş dönemde plan çerçevesinde uyguladığım tüm uygulamaları gözden geçirerek eski planları görebileceğim yerlere astım.

- Vakit geçirdiğim tüm alanlarda su içime disiplinini tekrar edinmek için suyun ulaşabileceğim mesafede olmasını sağladım.

- Öğünlerimde bulunan besinlerin özelliklerini ve kalorilerini ihtiyaç olduğu zamanlarda öğrenmeye çalışarak daha sürdürülebilir bir takvim oluşturmaya başladım.

Bizi amacımızdan alıkoyan bu kısıtlar ile uğraşırken, diğer taraftan engel oluşturmayan, doğru çalışan alışkanlıklarımızı kaybetmeden, kısıtlarımızla diğerlerini dengelemek kilo verme hedefimizin daha sürdürülebilir olarak devam etmesini sağlayacaktır.

Eğer sonuçlar istenen noktaya doğru gitmiyorsa ya da istediğimiz hızda gelişmiyorsa, hiç aklımızdan çıkarmamamız gereken şey şu: ''Süreç devam ederken kilo vermemizi engelleyen yeni durumlar ortaya çıkabilir.''

Bu gibi durumlarda yapacağımız en önemli şey, motivasyonumuzu bozmadan, oluşan yeni engelin ne olduğunu keşfederek yeni çözümler geliştirmek olmalı. Bu sayede kilo verme yanında sağlık, yaşam kültürü ve sürekli öğrenme sürecimiz gelişecektir.

Bu sürecin başarıya ulaşması halinde istediğimiz yerde, istediğimiz zamanda, istediğimiz şeyler yeme özgürlüğüne kavuşacağız. Süreç içinde aksamalar olsa da bu bizim hedefimizden sapmamızı engelleyecek bir meşale olacaktır.

Evet, kısıtlar teorisi ile kendi kilo verme yolculuğumdan bir bölüm paylaştım ve tavsiyelerimden bahsettim.

Peki sizin böyle bir yolculuğunuz var mı? Ya da kilo vermeye ihtiyacınız var mı?

Var tabi ki dediğinizi duyar gibiyim…

Hadi o halde hemen harekete geçin ve durum tespitini yaparak ilk adımı atın.

Yeni yazılarda buluşmak üzere…


Editörün Notu: Sevgili Mustafa Başar bu yazıdan sonraki aylarda kilolarıyla giriştiği mücadeleden başarıyla çıktı ve bu savaşını da harika bir yazıya döktü. O yazının linki burada: https://mustafabasar27.medium.com/gastronomi-şehrinde-büyümüş-çocuğun-kilo-verme-hikayesi-97d2205f2656


Mustafa Başar Medium Hesabı: https://mustafabasar27.medium.com/










1.053 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page